Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over hele verden blir politiet nedringt av personer som har møtt på skremmende klovner. Fenomenet startet i USA, men har også kommet til Norge.

I helgen ble to mindreårige jenter i Harstad forfulgt av to personer utkledd som klovner. For en uke siden ble en gutt truet av en mann med klovnekostyme som var bevæpnet med ei sag. Onsdag kveld måtte politiet i Bergen rykke ut etter at små barn ble truet av klovner med balltrær og kniver.

Politiet liker ikke i trenden. Svensk politi har sendt ut en veldig klar beskjed til personer som kler seg ut som klovner for å skremme folk.

Dette bør du gjøre

Mange har stilt seg spørsmålet «hva hadde jeg gjort om jeg hadde møtt på en klovn?». En turgåer i Fredrikstad ble så skremt at han klinket ned klovnen.

Å stikke av eller bruke vold er ikke løsningen, i hvert fall ikke om vi skal tro den danske selvforsvars-eksperten Henrik Kæstel Larsen. Han oppfordrer folk til å være autoritære og tydelige.

– Det kan være en god idé å være meget bestemt og tydelig i ordbruken, slik at de forstår at dette ikke er morsomt, sier Larsen til Ekstra Bladet.

Han mener at klovnene bør konfronteres på samme måte som kvinner konfronterer en innpåsliten mann på byen.

Prøv å bevare roen

Selv om det kan være vanskelig å besinne seg når en klovn hopper ut av buskene, er det ingen god løsning å ty til vold.

– Skal du være fysisk, så gi dem heller en dytt, sier Larsen.

– Prøv heller å være rolig, men tydelig når du forklarer at denne typen oppførsel ikke er akseptabel. Du kan snakke dem til fornuft og konfrontere dem med saklighet, mener eksperten.

Norsk politi har tidligere uttalt klovne-skremmning betraktes som ordensforstyrrelse, noe som straffes med bøter eller fengsel.