Skipresident Erik Røste i Norges Skiforbund møtde pressen onsdag i forbindelse med at Antidoping Norges tidligere i dag har suspendert Therese Johaug, og at det åpnes sak mot lege Fredrik Bendiksen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Skipresident Erik Røste i Norges Skiforbund møtde pressen onsdag i forbindelse med at Antidoping Norges tidligere i dag har suspendert Therese Johaug, og at det åpnes sak mot lege Fredrik Bendiksen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Skipresidenten vil ikke gå av etter Johaug-saken

President Erik Røste i Norges Skiforbund har ingen planer om å forlate sin post, selv om Therese Johaugs positive dopingprøve avslører dårlige rutiner.

TV 2s ekspert Johan Kaggestad tok onsdag til orde for at det måtte komme endringer i toppledelsen i Norges Skiforbund på grunn av rutinesviktene som har åpenbart seg i kjølvannet av Johaug-saken.

Skipresident Erik Røste avviste onsdag kveld at han føler seg kallet til å gå av, selv om han overfor NTB innrømmet at det er noe man vurderer i tider som dette.

– Når man står i en slik sak så vil det alltid være vurderinger. Men jeg er valgt av skitinget og har opplevd mange gode dager og hyggelige dager. Nå er vi inne i en fase som er en krevende og vanskelig sak. Jeg har snakket med skikretsene på telefon i dag, og fikk full støtte. Det satte jeg pris på, sier Røste til TV 2.

– Nå krever denne skuten en trygg og god ledelse. Det skal jeg bidra med slik at vi kommer gjennom denne krevende fasen. Jeg er valgt av skitinget og har tillit i organisasjonen, sier han og peker på endringene som er gjort nå:

– Vi har gjennomført mange tiltak for å sørge for at vi ikke kommer i en slik sitasjon igjen. Det er dette har vi fokus på. Dette krever en tydelig ledelse og det har jeg tenkt å stå i, sier skipresidenten.

Forbundets strakstiltak:

1) Helsesjef erstattes med sjefslege som leder for helseteamet. NSF langrenns nye sjefslege/ leder for helseteamet blir Petter Olberg.

2) Dersom det unntaksvis må kjøpes medisiner i utlandet skal dette kontrasigneres/godkjennes av lege i Norge.

3) Alle løpere på landslag fra elite til junior med tilhørende støtteapparat skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram «Ren Utøver».

4) Kartlegging og dokumentering av kosttilskudd og faste medisiner for alle utøvere gjøres kontinuerlig.

5) Det skal alltid være lege tilstede på alle konkurranser og større samlinger i NSF langrenns regi. Der dette ikke praktisk lar seg gjøre, oppnevnes vakthavende lege i Norge.

6) Det er opprettet kontakt med Sveriges Olympiska Komité (SOK) for å få råd og innsikt i deres praksis.

7) Iverksette en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen og NSF sentralt.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad reagerer på et par av tiltakene.

– Jeg har fått dem presentert og det er flott med tiltak for kvalitetssikre, men mye av dette oppfatter jeg som barnelærdom.