NY LEGE: Petter Olberg. FOTO: TV 2 Sporten.
NY LEGE: Petter Olberg. FOTO: TV 2 Sporten.

Skilandslagets nye lege: – Åpenbart at det har vært mangler i rutinene

Langrennslandslagets nye sjeflege Petter Olberg (41) vil jobbe knallhardt for å forhindre at norske utøvere bryter dopingreglene i fremtiden.

Onsdag kom nyheten om at Therese Johaug suspenderes i to måneder som følge av den positive dopingprøven.

I forlengelsen av dette har Påtalenemnda i Antidoping Norge vedtatt at det skal åpnes sak mot Fredrik Bendiksen, legen som ga Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

Bendiksen trakk seg fra stillingen som landslagslege etter å ha gitt Johaug kremen.

Petter Olberg (41) er ny sjeflege for langrenn i Norges Skiforbund. Han er spesialist i allmennmedisin ved Din Doktor AS i Trondheim og konstituert overlege ved St. Olavs Hospital.

– Åpenbart at det har vært mangler
Målet til Olberg er å hindre at norske utøvere havner i lignende situasjoner som Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har havnet i. Begge har brutt dopingreglementet.

– Vi må bare jobbe knallhardt for å sikre våre rutiner og passe på at vi ikke får lignende tilfeller. Det tåler vi ikke, slår han fast.

Olberg innrømmer overfor TV 2 Sporten at han har en stor oppgave foran seg for å gjenreise tilliten til skilandslagets medisinske team.

– Jeg opplever at landslaget har hatt gode rutiner tidligere, men det har åpenbart vært mangler. Derfor ser vi behovet av å ha en tredjepart i spesielle tilfeller der medisiner vi ikke kjenner er involvert, sier Olberg, og utdyper:

– Medisinkjøp i utlandet må godkjennes i Norge
– Derfor innfører vi nå en kontrasigneringsplikt. Det betyr at hvis man handler en medisin i utlandet, så må en lege i Norge godkjenne dette til utøver, sier han.

Landslagets nye lege innrømmer at den nye ordningen kan virke litt i overkant byråkratisk.

– Det er veldig byråkratisk, det er derfor det ikke har vært slik tidligere. Men vi innfører dette for å være på den sikre siden i fremtiden, konstaterer han.

Skistyret har vedtatt strakstiltak for alle grener
Skistyret ble onsdag orientert av generalsekretæren om grenenes nåværende rutiner knyttet til medisinbruk. De gjelder for alle grener.

– Skistyret diskuterte også nødvendige strakstiltak som skal gjelde for alle grener, i påvente av granskningsutvalgets rapport og den varslede oppfølgingen som kommer fra Olympiatoppens arbeid knyttet til rutiner for alle særforbund, heter det i en pressemelding.

For å sikre tryggheten for alle utøvere som er tilknyttet Norges Skiforbund, har Skistyret vedtatt følgende strakstiltak, som generalsekretæren er bedt om å iverksette fra dags dato:

1. Det innføres en signeringsprotokoll der utøver og lege begge skal signere ved første gangs uttak av ny medisin (protokoll vedlagt).

2. Norges Skiforbunds representant i FIS medisinske komite, Inggard Lereim, gis fullmakt til å forestå oppfølging av helsepersonell, frem til resultatene fra granskningsutvalget og Olympiatoppens arbeid er gjennomført. Fullmakten innebærer å sikre at alt helsepersonell har gjennomført nødvendig opplæring, samt oppdatering i henhold til endringer i WADA-reglementet. I tillegg skal skriftlige retningslinjer for medisinsk personell kvalitetssikres.

3. Generalsekretæren skal utarbeide felles retningslinjer for alle grener som kvalitetssikrer kompetanse hos helsepersonell tilknyttet de ulike landslagene.

4. Dersom det unntaksvis må kjøpes medisiner i utlandet skal dette kontrasigneres/godkjennes av lege i Norge eller godkjennes via OLTs vakttelefon.

5. Alle løpere på landslag med skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram ”Ren Utøver”. Også de utøvere som hadde gjennomført dette i forrige avtaleperiode.

Disse tiltakene kommer i tillegg til de strakstiltak som allerede ble iverksatt i forbindelse med Sundby-saken:

• Da Norges Skiforbund ble kjent med WADAs forståelse av regelen, sluttet vi umiddelbart å administrere Ventoline via forstøverapparat.

• Norges Skiforbund informerte Olympiatoppen om saken, og sikret dermed at også eventuelle andre utøvere ikke skulle administrere Ventoline via forstøverapparat.

• I mars 2015 sendte Norges Skiforbunds tilknyttede medisinke eksperter brev til WADA, med henstilling om å klargjøre regelen.

• Skipresidenten tok sammen med langrennskomiteen initiativ til å nedsette et utvalg med internasjonale eksperter som nå gjennomgår medisineringen og rutinene knyttet til dette i norsk langrenn.