Medisinen som gjør deg immun mot HIV klar for Norge

Helseminister Bent Høie (H) ga onsdag grønt lys til ny behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det klart at såkalt preeksponeringsprofylakse, eller PrEP, blir innført i Norge. Medisinen Truvada bidrar i dag til å gjøre hivpositive smittefrie. Men den gjør også at hivnegative personer som tar den, ikke kan smittes av det fryktede viruset.

– Vi har fått en veldig klar faglig anbefaling fra Helsedirektoratet på at dette er et fornuftig hivforebyggende tiltak overfor den gruppen som har høyest risiko for å bli smittet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– En gledens dag

Leif-Ove Hansen, styreleder i HIV Norge, har jobbet for å få PrEP tilgjengelig i Norge i flere år.

– Dette er en merkedag for hivforebygging i Norge, og det kommer til å bli en nyhet over hele Europa.

Hittil er det bare Frankrike som har innført PrEP, og mye av debatten her hjemme og i resten av Europa har gått på at man frykter en nedgang i kondombruk, og dermed en betydelig økning i andre farlige kjønnssykdommer, dersom man innfører PrEP. Men det tror verken Hansen eller Høie.

– Internasjonale studier har vist at dette ikke er tilfelle, sier Høie.

Strenge kriterier

Det er ikke bare å kaste kondomet og begynne å ta piller i stedet. Man skal være spesielt utsatt for å bli smittet for å få utskrevet en resept.

– Dette er i utgangspunktet for menn som har sex med menn og som lar være å bruke kondom, i et slikt omfang at de er i risikosonen for å få hiv, sier helseministeren.