Ny norsk turnsensasjon storfavoritt til å vinne Nord-Europeisk mesterskap

På lørdag kan norske Pietro (21) vinne Nord-Europeisk mesterskap Trondheim. OL-turner Stian Skjerahaug tror på gull både for Pietro og for det norske herrelaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Turn var en av de mest populære tv-idrettene under OL i Rio. Nå kan norske tv-seere få se en norsk turner vinne et internasjonalt mesterskap. For på lørdag og søndag sender TV 2 sportkanalen Nord-Europeisk mesterskap fra Trondheim Spektrum. Sendingen starter kl 10.15 lørdag.

Norge er favoritter

Det norske herrelaget er favoritter til å ta gull både i lagkonkurransen og i den individuelle mangekampkonkurransen.

– Målet er å vinne, sier Stian Skjerahaug som er en av fem menn på det norske laget.

– Pietro vinner mangekampen

Den store favoritten i mesterskapet er norske Pietro Giachino (21) som nylig vant NM og tok sin første kongepokal. Han representerer Njård turn. Navnet skyldes hans italienske far.

– Jeg prøver å fokusere på å gjøre en god konkurranse. Gjør jeg det mener mange at det skal være godt nok til å vinne, sier han noe beskjedent.

Kamerat og OL-turner Stian Skjerahaug (24), er langt mindre beskjeden på Pietros vegne.

– Hvis han turner sånn som han gjør på trening, så kommer han til å vinne, uttaler turneren som er regjerende mester i Nord-Europeisk mesterskap.

Skjerahaug sliter med en vond skulder og kan bare stille i fire av de seks apparatene. Dermed kan han bidra i lagkonkurransen, men ikke i den individuelle mangekampen som han tidligere har vunnet to ganger.

Kvinnene kan ta medalje

De ti siste årene har Norges gymnastikk og turnforbund satset på herreturn. Det er en av årsakene til at Norge nå har et sterkt herrelandslag. Etter Stians suksess, skal det fremover også satses på kvinneturn og rytmisk gymnastikk.

I Trondheim håper jentene på medalje i lagkonkurransen. Men Wales og Island er nok de største favorittene på kvinnesida.

Nytt norsk OL-håp

Mange ble imponert over Stian Skjerhaug da han klarte å kvalifisere seg tilo OL i Rio som den første norske turneren på 16 år. Nå satser olympieren på å bli frisk i skulderen og satse videre mot OL i Tokyo i 2020. Men han vil få konkurranse.

– Mitt store mål er OL i 2020, sier Pietro som trener 30 timer i uka for å nå målet.

Det betyr at det anyakelig blir et tødd kamp mellom de to norske turnerne om de neste fire årene. Men det er mest positivt, fordi det vil gjrøe dem begge bedre, mener de to.

– Vi er jo første og fremst kamerater, sier Pietro.