TYDELIG: Skipresident Erik Røste ga tydelig beskjed om at han ikke kom til å trekke seg ondag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TYDELIG: Skipresident Erik Røste ga tydelig beskjed om at han ikke kom til å trekke seg ondag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Ny sponsor går hardt ut mot Skiforbundet

Mester Grønn etterlyser endringer i Norges Skiforbund.

Mester Grønn signerte en sponsoravtale med Norges Skiforbund 27. September 2016, da som lagsponsor for kvinnelandslaget.

Tirsdag hadde TV 2 en sak om hovedsponsor Sparebank 1, som fortalte at de ikke ble opplyst om Martin Johnsrud Sundby-saken før de signerte en treårs-avtale verdt 50 millioner kroner over tre år.

– Dette er et lederansvar

Daglig leder i Mester Grønn, Erling J. Ølstad, sier de ønsker å stå i den ferske sponsoravtalen - men etterlyser endringer i ledelsen i Norges Skiforbund.

– Det må komme frem opplysninger om systematisk doping for at vi skal trekke sponsoratet. Når det gjelder Johaug er dette en sak som er blitt kjempestor, i forhold til noe som egentlig er så lite som bruk av en leppekrem. Men i forhold til Skiforbundet så er det ikke lite. Vi har kommet med krav overfor forbundet om at de må rydde opp i rutinene sine. Vi har elektroniske sjekklister i våre systemer, og da burde de også ha det. Det finnes mange apper de kunne kjørt over denne tuben for å finne ut hva den inneholder, sier Ølstad.

– Ønsker dere at Skiforbundet ser på om deler av ledelsen bør skiftes ut?

– Jeg tror at det er personer som må tenke over hva de holder på med. Enhver leder har et ansvar, og dette er et lederansvar. Om det som har skjedd nå er nok til å avskjedige personer kan jeg ikke nok om til å uttale meg, men de bør vurdere flere scenarioer i den situasjon de er oppe i, mener han.

– Hadde dere hatt mer tiltro til Skiforbundet dersom de tok ansvar ved å avskjedige personer i ledelsen?

– De personene som sitter der må i alle fall vise at de er i stand til å ta grep, og få kontroll på dette. De må sørge for at noe sånt aldri skjer igjen, for to saker på kort tid er svært problematisk. Jeg håper inderlig at det ikke kommer flere saker, for det er nok nå, understreker Ølstad.

Skiforbundet vil ikke uttale seg

Mester Grønn signerte altså sponsoravtalen med Skiforbundet elleve dager etter at Johaug ble testet av Antidoping Norge.

– Vi ble informert av Skiforbundet dagen før Johaug-nyheten sprakk, og Martin Johnsud-Sundby-saken var noe som vi diskuterte med Skiforbundet i forkant av avtaleinngåelse. Samtidig vil jeg si at NSF har vært veldig ryddige, og jeg føler at Johaug-saken er veldig trist for alle parter. Det er en sak som, slik det ser ut nå, ikke er av en slik alvorlighetsgrad som skal ta livet av den avtalen vi har skrevet. Hadde det vært en sak om systematisk doping så hadde selvfølgelig saken vært en annen. Her har hun gjort en feil, men det burde absolutt vært et system som fanget opp dette før skaden hadde skjedd. Så sånn sett kan du si at det er kritikk av Skiforbundet. Vi må skille mellom mennesker og system, sier Ølstad.

Kommunikasjonsjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, uttalte følgende da TV 2 kontaktet forbundet for et tilsvar til Sparebank 1-saken tirsdag:

«Vi har hatt en god og grundig gjennomgang av Sundby-saken med Sparebank 1. Vi har ingen kommentarer utover det.»

Onsdag tok TV 2 kontakt med forbundet på nytt, siden flere sponsorer også hadde uttalt seg i saken. Svaret fra medieavdelingen i Skiforbundet var likevel den samme, at de ikke ønsket å kommentere saker som omhandlet deres sponsorer.

– Burde få betydning for ledelsen

TV 2s ekspert Johan Kaggestad frykter at flere kontrakter vil bli avsluttet dersom det faller en dom i Johaug-saken.

– Fra min tid da jeg ledet Nike i Norge, kjenner jeg til at det er helt vanlig at det finnes en klausul i sponsorkontraktene. Hvis det er brudd med dopingbestemmelsene så er det oppsigelsesgrunn av avtalene, og det betyr tilbakebetaling av de pengene du har mottatt. Det er en helt vanlig post i kontraktene, forklarer han.

Kaggestad mener Norges Skiforbund bør ta kritikken fra sponsorene på alvor.

– Her har det vært åpenbare rutiner som har vært aktive i mange år, men ikke har blitt fulgt og ikke respektert. Jeg syns det bør få konsekvenser for den øverste ledelsen i Norges Skiforbund. Jeg føler at det Sparebank 1 og Mester Grønn sier betyr at de mangler tillit til ledelsen i Norges Skiforbund. Da syns jeg forbundet skal ta konsekvensene av det, og bygge opp igjen denne tilliten, mener Kaggestad.

Onsdag kveld tydeliggjorde skipresident Erik Røste likevel at han ikke kommer til å trekke seg fra sin stilling, til tross for to dopingsaker det siste halvåret.