Oslo  20161013.
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161013. Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Norges Skiforbund innfører strakstiltak: – Mye av dette er barnelærdom

Mads Kaggestad reagerer på Norges Skiforbunds strakstiltak etter at Therese Johaug ble tatt i doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagssjef Vidar Løfshus presenterte tirsdag kveld strakstiltak blant annet i forbindelse med medisinkjøp i utlandet.

Langrennskomiteen i Skiforbundet ga sin fulle støtte til tiltakene og tok presentasjonen til etterretning.

– Vi har diskutert og vurdert strakstiltakene nøye i samarbeid med helseteamet i langrenn og Olympiatoppen, sier landslagssjef Vidar Løfshus i en pressemelding.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad reagerer på et par av tiltakene.

– Jeg har fått dem presentert og det er flott med tiltak for kvalitetssikre, men mye av dette oppfatter jeg som barnelærdom. Dette med kosttilskudd burde være opplagt. Dette med kosttilskudd skjønner jeg ikke at ikke eksisterer i dag, så lenge etter Grimseth-saken. Hvis den kunnskapen og bevisstheten er forsvunnet. Da er man blitt for sløve, mener han.

Det var under OL i Sydney i 2000 at Stian Grimseth testet positivt på det anabole steroidet nandrolon. Det viste seg at han hadde fått dette i seg gjennom et kosttilskudd han hadde brukt.

Men det er flere av punktene Kaggestad reagerer på.

– Kjøp av medisiner på apotek i utlandet er jo helt opplagt at må kontrollsjekkes med lege eller Antidoping Norge før det brukes. Jeg blir overrasket over at dette blir sett på som mangler, mener han.

Den tidligere toppsyklisten reagerer også på at det skal være lege med på alle konkurranser.

– Jeg skjønner ikke hvorfor man må ha lege hele tiden. Det er mange utøvere som reiser rundt uten lege og klarer seg helt fint. En skal ikke trenge å ha en lege med seg for å skjønne at en ikke skal bruke medisiner kjøpt i utlandet, spesielt ikke som er merket med doping. Man trenger ikke en lege til å passe på at en holder seg frisk. Har en litt vondt i halsen får en heller ta et par dager fri, sier Kaggestad.

Han skjønner ikke hvorfor Norge nå skal søke hjelp hos Sverige.

– Å søke hjelp i Sverige, skjønner jeg ikke. Dette e-læringsprogrammet og Antidoping Norge burde være nok. Har vi ikke denne kunnskapen i Norge gjennom Antidoping Norge? Jeg skjønner ikke hva vi skal lære av Sverige. Er det blitt så avansert å drive med idrett? spør Kaggestad.

Strakstiltakene er:

1) Helsesjef erstattes med sjefslege som leder for helseteamet. NSF langrenns nye sjefslege/ leder for helseteamet blir Petter Olberg.

2) Dersom det unntaksvis må kjøpes medisiner i utlandet skal dette kontrasigneres/godkjennes av lege i Norge.

3) Alle løpere på landslag fra elite til junior med tilhørende støtteapparat skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram «Ren Utøver».

4) Kartlegging og dokumentering av kosttilskudd og faste medisiner for alle utøvere gjøres kontinuerlig.

5) Det skal alltid være lege tilstede på alle konkurranser og større samlinger i NSF langrenns regi. Der dette ikke praktisk lar seg gjøre, oppnevnes vakthavende lege i Norge.

6) Det er opprettet kontakt med Sveriges Olympiska Komité (SOK) for å få råd og innsikt i deres praksis.

7) Iverksette en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen og NSF sentralt.

Petter Olberg (41) blir ny sjefslege og leder for helseteamet i NSF langrenn. Petter er spesialist i allmennmedisin ved Din Doktor AS i Trondheim og konstituert overlege ved St. Olavs Hospital, avd. ØNH.

– Det viktige nå, er at vi er svært nøye når det gjelder alle våre medisinske rutiner og retningslinjer i tett dialog med både utøvere og støtteapparat. Vi har innført kontrasignering for kjøp av legemidler i utlandet. Dette betyr at en lege stasjonert i Norge skal godkjenne bruk av kjøpt medisin, i tillegg til at lege på stedet skal godkjenne medisinen, sier sjefslege Petter Olberg.