Lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Therese Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Therese Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Antidoping Norge vil etterforske legen som ga Johaug dopkremen

Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen kan ha brutt dopingreglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kunngjorde Antidoping Norge at Therese Johaug suspenderes i to måneder etter at hun testet positivt på det forbudte stoffet klostebol utenfor konkurranse 16. september.

Skistjernens advokat sier Johaug er uenig i grunnlaget for suspensjonen, men innfinner seg med straffen.

Antidoping Norge sier samtidig at de kommer til å åpne sak mot Fredrik Bendiksen, som gikk av som landslagslege i forrige uke. I pressemeldingen viser de til at dopingbestemmelsene også gjelder for helsepersonell.

Påtalenemnden avgjorde derfor tirsdag at Bendiksen må etterforskes for mulig regelbrudd:

«Påtalenemnden er av den oppfatning at det kan åpnes sak mot landslagslege Fredrik Bendiksen for mulig overtredelse av dopingbestemmelsene. »

– Det var han som hentet salve og ga den til utøver, og vi mener at han ikke har gjort god nok jobb med å undersøke innholdet. Påtalenemnden har besluttet at det skal åpnes sak for et mulig brudd på regelverket. Nå vil administrasjonen i Antidoping Norge vurdere dette nærmere før saken vil bli lagt frem for Påtalenemnden for en ny vurdering, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal.

– Har forståelse for avgjørelsen

I en pressemelding sier Bendiksen dette om avgjørelsen:

– Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig. Jeg har allerede forklart meg detaljert om saken, både for Antidoping Norge og under Skiforbundets pressekonferanse torsdag i forrige uke. Jeg kommer til å stille meg til disposisjon for Antidoping Norge også i tiden fremover, slik at alle sakens sider blir belyst så godt som mulig. Ettersom saken nå er til behandling, ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer til media på nåværende tidspunkt. Jeg ber om forståelse for dette, sier Fredrik Bendiksen.

På pressekonferansen torsdag 13. oktober tok landslagslegen på seg ansvaret for den positive dopingprøven. Bendiksen sa at han hadde tenkt dag og natt på hvorfor han ikke oppdaget at Trofodermin-kremen inneholdt et dopingmiddel, uten å komme frem til noe svar.

Verken legen eller Johaug oppfattet at Trofodermin-kremen inneholdt det anabole steroidet klostebol, og Johaug brukte angivelig kremen mellom 4. og 15. september. Bendiksen har anslått at Johaug brukte 3,5 gram av tuben.