– Vi kan ikke garantere at dette ikke skjer igjen

Landslagssjef Vidar Løfshus presenterte nye tiltak etter Johaug-saken. Men kan ikke garantere at det ikke skjer igjen.

Onsdag kunngjorde Antidoping Norge at Therese Johaug suspenderes i to måneder etter at hun testet positivt på det forbudte stoffet klostebol utenfor konkurranse 16. september.

– Vi tar suspensjonen til etterretning. Først og fremst handler det om å ta vare på Therese og Fredrik, som er i en vanskelig situasjon. Therese tok det med fatning og ro, sier Vidar Løfshus til TV 2.

Påtalenemnden konkluderte med at Johaug ikke er uten skyld i saken.

Løfshus stiller seg bak Antidoping Norge og Norges Idrettsforbunds avgjørelse.

– Skyldspørsmål skal jeg ikke uttale meg om. Jeg stoler helt og holdent på Antidoping Norge og NIF. Jeg håper på en rettferdig avgjørelse, sier landslagssjefen videre.

– Men er ikke det i strid med det Bendiksen har sagt på pressekonferansen der han sier han har all skyld?

– Som sagt. Therese har følt at hun føler seg uskyldig. Fredrik har tatt på seg all skyld. Det forholder jeg meg til. Nå etterforskes jo saken av Antidoping Norge og de vil sammen med NIF komme frem en dom etter hvert. Jeg har inntrykk av at alle detaljene har kommet frem. Jeg regner med de som etterforsker saken sørger for at de har de opplysningene de trenger.

Til NTB innrømmer Løfshus at han vurderer sin stilling og at han vil gå på dagen hvis Skiforbundet gir beskjed om at han ikke kan fortsette.

– Jeg vurderer min egen stilling hver eneste dag. Det er ingen selvfølge at jeg skal sitte i denne stillingen. I det øyeblikk jeg får beskjed om at jeg bør ta min hatt og gå, gjør jeg selvfølgelig det. Men jeg registrerer at jeg får mye støtte internt, og så er det noen på utsiden som vil ha mitt hode på et fat, sier han til NTB.

– Kan ikke garantere at noe sånn skjer igjen
– Hvordan de to personer som er sånne petimeter kan gjøre en sånn feil? Kan dere garantere at historien ikke er en dekkoperasjon?

– Det er aldri en garanti for at noe sånn ikke kan skje i framtida. Nå har det dessverre skjedd og denne ulykksalige hendelsen i Livigno er et faktum. Det er derfor vi kommer med disse tiltakene, for at vi skal prøve å unngå at slike hendelser skjer igjen.

Tiltakene innbefatter blant annet medisinkjøp i utlandet og at de skal se til Sverige for å få råd og innsikt i deres helsepraksis.

– Jeg har fått dem presentert og det er flott med tiltak for kvalitetssikre, men mye av dette oppfatter jeg som barnelærdom. Dette med kosttilskudd burde være opplagt. Dette med kosttilskudd skjønner jeg ikke at ikke eksisterer i dag, så lenge etter Grimseth-saken. Hvis den kunnskapen og bevisstheten er forsvunnet. Da er man blitt for sløve, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad om tiltakene.