PÅ GRÅTEN: Therese Johaug er utestengt i to måneder. Hun innfinner seg med straffen, men er uenig i den. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ GRÅTEN: Therese Johaug er utestengt i to måneder. Hun innfinner seg med straffen, men er uenig i den. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Johaug: – Jeg tar dette tungt

Skistjernens advokat sier Johaug er uenig i grunnlaget for suspensjonen.

Følg utviklingen i vårt livesenter

– Jeg tar dette tungt, men forholder meg til det. Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse. Jeg ser frem til en grundig og full behandling av saken så raskt som mulig, sier Johaug i en pressemelding fra Norges skiforbund.

Skistjernens advokat understreker imidlertid at Johaug ikke er enig i suspensjonen, som kommer fordi påtalenemnda mener Johaug ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld i saken.

– Vi er uenige i grunnlaget for suspensjon, men siden regelverket åpner for suspensjon etter at den innledende saksbehandlingen er gjennomført, er ikke suspensjonen uventet, sier Johaugs advokat Christian B. Hjort til TV 2.

Antidoping Norge: – Vi mener at hun ikke er uten skyld

– Antidoping Norge oppgir at påtalenemden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld. Hvordan stiller dere dere til den begrunnelsen?

– Det er vi uenig i, men dette er en vurdering som påtalenenemden er gjort før alle deler av saken er belyst. Dette handler om den innledende saksbehandlingen. Vi står fast på at Therese er uskyldig i denne saken, og vi konsentrerer oss som sagt nå om å få belyst alle faktiske forhold i en rettslig ramme.

– Hva skjer videre?

– Nå håper vi på at denne saken behandles så raskt som mulig. Vi har ikke fått noen eksakte datoer fra Antidoping Norge, men de har gitt utrykk for at de skal jobbe så raskt som mulig.

Antidoping Norge bekrefter onsdag også at de oppretter sak mot Therese Johaugs lege Fredrik S. Bendiksen.

Bendiksen er mannen som har tatt på seg skylden for at Johaug fikk i seg den mye omtalte dopkremen på høydesamling i Italia.

- Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig, sier Bendiksen.

– Jeg har allerede forklart meg detaljert om saken, både for Antidoping Norge og under Skiforbundets pressekonferanse torsdag i forrige uke. Jeg kommer til å stille meg til disposisjon for Antidoping Norge også i tiden fremover, slik at alle sakens sider blir belyst så godt som mulig. Ettersom saken nå er til behandling, ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer til media på nåværende tidspunkt. Jeg ber om forståelse for dette, sier Bendiksen.

Skipresident Erik Røste lover at de vil opprettholde alle forpliktelser overfor antidopingmyndighetene.

– Vi i Norges Skiforbund forholder oss til Antidoping Norge i denne saken, og tar suspensjonsvedtaket til etterretning. Vi forholder oss til prosessen og saksbehandlingen til Antidoping Norge. Videre forholder vi oss til å våre forpliktelser i en slik sak som er regulert i NIFs lov og WADA-regelverket, sier skipresidenten.

Suspendert for bruk av dopkrem
Bakgrunnen for dagens nyhet er at Therese Johaug testet positivt for bruk av det forbudte stoffet clostebol. Johaug sier hun brukte kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

Verken legen eller Johaug oppfattet at kremen inneholdt det anabole steroidet klostebol. Johaug sier hun brukte kremen mellom 4. og 15. september. Bendiksen har anslått at Johaug brukte 3,5 gram av tuben.

Mandag ble det klart at Therese Johaug ikke bare fikk dopkremen fra landslagslegen, men også pakningen, som var utstyrt med en tydelig, rød dopingadvarsel.

Jus-eksperter tror de nye opplysningene kan føre til at skistjernen får en strengere straff.

– Det er for mange spørsmål til at dette virker helt og fullt troverdig