SUSPENDERT: Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Onsdag ble hun suspendert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SUSPENDERT: Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Onsdag ble hun suspendert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Johaug suspendert i to måneder

Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven.

– Therese Johaug suspenderes frem til 18.12.2016, eller til tidspunkt for domsavsigelse dersom dette tidspunktet kommer før, skriver Antidoping Norge i en pressemelding onsdag.

Følg utviklingen i saken i vårt livesenter!

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet klostebol utenfor konkurranse 16. september.

– Johaug ikke uten skyld
– Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld. Slik saken fremstår vil NIFs lov §12-9 således ikke kunne komme til anvendelse og suspensjon skal ilegges. Suspensjonen innebærer at utøver ikke kan delta i konkurranser og organisert trening, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal.

– Vi mener at hun ikke er uten skyld

Gjengedal sier til TV 2 at suspensjonen er ilagt for at Antidoping Norge skal få tid til innhente nødvendig informasjon.

– Utøver har krav på at vi får frem tilstrekkelig informasjon. Vi er avhengig av å få inn mest mulig informasjon for at de skal treffe et riktig vedtak, sier han.

28-åringen er nå suspendert, frem til saken skal avgjøres i domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Straffen kan dermed bli strengere når selve dommen kommer.

– Det er helt som forventet. Jeg hadde ikke trodd at hun kom til å bli se i sesongstarten, sier TV 2s juridiske ekspert, Randi Gustad.

Disse rennene mister Johaug:

18. – 20. november – nasjonal åpning på Beitostølen.

26. – 27. november – Verdenscupåpning i Ruka/Kuusamo

2. – 4. desember – Lillehammer

10. – 11. desember – Davos

17. – 18. desember La Cluzaz

– Jeg har hele tiden sagt at dette kommer til å ende med en mild straff på tre til fire måneder. Men at hun får en straff. Da er det lurt å sette i gang nå, slik at hun kanskje rekker VM i februar. Skyldig eller ikke - det vil ende med en straff likevel. Det er bare å begynne og bli ferdig med straffen. Sånn sett kan det være bra for henne som utøver. I verste fall kan hun få flere års straff og da har hun ikke blitt trodd, sier TV 2s kommentator Mads Kaggestad.

– Det er ødeleggende for karrieren hennes. Men det er sånn at antidopingarbeidet blir strengere og strengere. Konkurrentene kommer til å fnyse av det. Når en utøver er så overlegen i en idrett blir man mistenkt for juks uansett. Det viktigste er at hun blir trodd av sine nærmeste, sier Kaggestad videre.

Åpner sak mot legen
Påtalemyndighetene sier også at de kommer til å åpne sak mot Fredrik Bendiksen.

– Påtalenemnden er av den oppfatning at det kan åpnes sak mot landslagslege Fredrik Bendiksen for mulig overtredelse av dopingbestemmelsene, heter det i pressemeldingen.

– Påtalenemnden har besluttet at det skal åpnes sak for et mulig brudd på regelverket. Nå vil administrasjonen i Antidoping Norge vurdere dette nærmere før saken vil bli lagt fram for Påtalenemnden for en ny vurdering, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal.

– Det er for mange spørsmål til at dette virker helt og fullt troverdig

– Har vært forberedt på det
– Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig. Jeg har allerede forklart meg detaljert om saken, både for Antidoping Norge og under Skiforbundets pressekonferanse torsdag i forrige uke. Jeg kommer til å stille meg til disposisjon for Antidoping Norge også i tiden fremover, slik at alle sakens sider blir belyst så godt som mulig. Ettersom saken nå er til behandling, ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer til media på nåværende tidspunkt. Jeg ber om forståelse for dette, sier Fredrik Bendiksen i en pressemelding.