–Andre land ser til Norge
–Lammekjøttet vårt er helt unikt. Landbruks- og matminister, Jon Georg Dale, sier mye av grunnen er at lammene får beite i utmark, fra fødsel til slakteri.
Wenche og Jon Georg Dale får ikke fullrost det norske lammekjøttet. I dag samarbeidet de om å lage lammeribbe servert med ovnsbakte rotgrønnsaker og rødvinssaus.
Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- 1 kg lammeribbe med filet(Hallingskarvet)
- 1 ts salt
- grovmalt pepper
- 1-2 fedd finhakket hvitløk(valgfritt)
- frisk rosmarin
- 2 ss olivenolje
Kjøttet er krydret i pakningen, men tåler godt litt ekstra kryddersmak.
Bland sammen salt, grovmalt pepper, finhakket hvitløk og rosmarin og olivenolje og gni inn i kjøttet.
Bruk en spiss, skarp kniv og rut opp fettsiden.
Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form, og la stå i romtemperatur i 40 minutter eller mer.
Stek rotgrønnsakene, lag sausen og eventuelt potetmos mens kjøttet står til temperering.
Steking av kjøttet:
Varm stekeovn til 180oC.
Sett inn formen på midterste rille og stek i 35-40 minutter.
Fileten skal ha en rosa kjerne.
La kjøttet hvile ca. 15 minutter før oppskjæring.
Skjær opp mellom ribbena.
Rødvinssaus kan erstattes av en soppsaus.
Rødvinssaus:
- Ca. 3 dl rødvin (bruk rimelig vin, men ikke for søt)
- 2 sjalottløk
- 1 ss brunt sukker
- 5 dl vilt- eller oksekraft/fond
- 1-2 kvister frisk timian
- 1 laurbærblad
- Ca. 100 g usaltet smør
- salt, pepper
Skrell og finhakk løken.
Ha løken i en gryte, tilsett rødvin og sukker, og kok det inn (uten lokk) til litt under halvparten.
Dette tar ca. 30 minutter.
Tilsett kraft, og kok videre i 20-30 minutter.
Sil, og rør inn kaldt smør.
Smak til med salt og pepper.
Sausen må IKKE koke etter at smøret er rørt inn, da vil den sprekke!
Tips: Smør kan erstattes av rømme.
Ovnsbakte rotgrønnsaker kan tilberedes før kjøttet stekes.
Skrell og del diverse rotgrønnsaker som persillerot, gulrot, sellerirot og gulbete i lillefingertykke strimler.
Vend inn olje, salt, pepper og et par kvister rosmarin eller timian.
Stek på midterste rille i varm stekeovn 200oc i 30-40 minutter til grønnsakene er møre.
Tiden avhenger av tykkelsen på grønnsakene.