–Andre land ser til Norge

–Lammekjøttet vårt er helt unikt. Landbruks- og matminister, Jon Georg Dale, sier mye av grunnen er at lammene får beite i utmark, fra fødsel til slakteri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wenche og Jon Georg Dale får ikke fullrost det norske lammekjøttet. I dag samarbeidet de om å lage lammeribbe servert med ovnsbakte rotgrønnsaker og rødvinssaus.

Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • 1 kg lammeribbe med filet(Hallingskarvet)
  • 1 ts salt
  • grovmalt pepper
  • 1-2 fedd finhakket hvitløk(valgfritt)
  • frisk rosmarin
  • 2 ss olivenolje

Kjøttet er krydret i pakningen, men tåler godt litt ekstra kryddersmak.

Bland sammen salt, grovmalt pepper, finhakket hvitløk og rosmarin og olivenolje og gni inn i kjøttet.

Bruk en spiss, skarp kniv og rut opp fettsiden.

Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form, og la stå i romtemperatur i 40 minutter eller mer.

Stek rotgrønnsakene, lag sausen og eventuelt potetmos mens kjøttet står til temperering.

Lammeribbe. FOTO: TV 2
Lammeribbe. FOTO: TV 2

Steking av kjøttet:

Varm stekeovn til 180oC.
Sett inn formen på midterste rille og stek i 35-40 minutter.
Fileten skal ha en rosa kjerne.

La kjøttet hvile ca. 15 minutter før oppskjæring.
Skjær opp mellom ribbena.

Rødvinssaus kan erstattes av en soppsaus.

Rødvinssaus:

  • Ca. 3 dl rødvin (bruk rimelig vin, men ikke for søt)
  • 2 sjalottløk
  • 1 ss brunt sukker
  • 5 dl vilt- eller oksekraft/fond
  • 1-2 kvister frisk timian
  • 1 laurbærblad
  • Ca. 100 g usaltet smør
  • salt, pepper

Skrell og finhakk løken.
Ha løken i en gryte, tilsett rødvin og sukker, og kok det inn (uten lokk) til litt under halvparten.
Dette tar ca. 30 minutter.

Tilsett kraft, og kok videre i 20-30 minutter.
Sil, og rør inn kaldt smør.
Smak til med salt og pepper.
Sausen må IKKE koke etter at smøret er rørt inn, da vil den sprekke!

Tips: Smør kan erstattes av rømme.

Ovnsbakte rotgrønnsaker kan tilberedes før kjøttet stekes.
Skrell og del diverse rotgrønnsaker som persillerot, gulrot, sellerirot og gulbete i lillefingertykke strimler.
Vend inn olje, salt, pepper og et par kvister rosmarin eller timian.

Stek på midterste rille i varm stekeovn 200oc i 30-40 minutter til grønnsakene er møre.

Tiden avhenger av tykkelsen på grønnsakene.