Slik var katalog-haienes luksusliv

De er unge, de samarbeider med serieforbrytere og er sterkt motivert av rask profitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere måneder har TV 2 undersøkt katalogselskapet 1801 Nummeropplysninga, som holder til i Fjordgata, midt i Trondheim sentrum, og mennene som står bak.

Søndag aksjonerte politiet, og pågrep styreleder Jonas Voldhagen Myrvold (30) og Amir Spjøtvold Mian (35).

I dag ble det kjent at politiet også har siktet åtte selgere, samtlige aktører etter paragraf 372, jr. 371 som omhandler grovt bedrageri.

Luksusturer over hele verden

I kveld kan TV 2 fortelle om jetset-livet styreleder Jonas Voldhagen Myrvold har levd.

30-åringen fra Trondheim har i månedsvis publisert bilder av et jetset-liv med eksklusive champagnefester, reiser på Business Class over hele verden, Rolex-klokker og opphold på luksushotell.

GAVE: En av selgerne får en Rolex-klokke i gave. I videoopptaket sier styrelederen at klokken er en gave for at selgeren har solgt for sin første million, i løpet av tre måneder. 
GAVE: En av selgerne får en Rolex-klokke i gave. I videoopptaket sier styrelederen at klokken er en gave for at selgeren har solgt for sin første million, i løpet av tre måneder. 

De siste seks månedene har han vært på reise nesten ukentlig, til byer som Oslo, Stockholm, London og Bangkok.

Under ransakelsen av boligen hans fant politiet 330.000 kroner i kontanter. I en kort periode i sommer ble det overført nær 3,7 millioner kroner fra 1801 Nummeropplysninga til Myrvolds private konto.

Katalogselskapet selger profiloppføringer i en katalogtjeneste på internett til norske bedrifter over hele landet.

FEST: De to lederne er nå siktet for grovt bedrageri. Det har en strafferamme på inntil seks års fengsel. 
FEST: De to lederne er nå siktet for grovt bedrageri. Det har en strafferamme på inntil seks års fengsel. 

Flere hundre bedrifter opplever at telefonselgerne som jobber i katalogselskapet bevisst svindler dem. De blir bedt om å trykke på en lenke, som skal oppdatere allerede eksisterende kontaktopplysninger i nettkatalogen nummeropplysninga.no. Men dette trykket er i stedet en bekreftelse på et abonnement på en ny oppføring - en oppføring som koster mellom 3.500 og 80.000 kroner.

Etter at TV 2 publiserte første sak søndag kveld har det kommet over 100 tips som omhandler 1801 Nummeropplysninga eller andre useriøse katalogselskaper.

Unnlot bokføring

Styreleder Jonas Voldhagen Myrvold var før pågripelsen søndag på vei til selskapets nyåpnede avdelingskontor i Stockholm. I august åpnet de også et avdelingskontor i Oslo.

Senest i 2015 ble Myrvold erklært personlig konkurs. I rettsavgjørelsen fra Sør-Trøndelag tingrett står han oppført med over tre millioner i kredittgjeld.

16. september i år ble Myrvold dømt for overtredelse av bokføringsloven § 15 første ledd i forbindelse med enkeltmannsforetaket Voldhagen Eiendom Jonas Murvold. I dommen står det at han unnlot å sørge for bokføring av selskapets virksomhet i en periode på nesten to år. Myrvold vedtok dommen på 30 timers samfunnsstraff.

NEKTER SKYLD: Per Wold er Jonas Myrvolds forsvarer. Myrvold nekter straffskyld. (FOTO:  
NEKTER SKYLD: Per Wold er Jonas Myrvolds forsvarer. Myrvold nekter straffskyld. (FOTO:  

Utenlandske selskaper

Myrvold og Mian har operert sammen i lang tid, og står bak flere andre katalogselskaper som har blitt anklaget for svindel de siste årene. De har utenlandsregistrerte foretak (NUF) i England og har vært på flere reiser til London det siste året.

TV 2 vet at en av aktørene samarbeider med i Sverige, en mann i 30-årene, er tidligere dømt for å ha svindlet et titalls nordmenn på Finn.no og andre annonsetjenester.

Ved å koble informasjon fra sosiale media, databaser, rettsavgjørelser og kilder har TV 2 gjennom flere måneder undersøkt et større nettverk i katalogbransjen.

Flere av selskapene er etablert i Trondheim.

Anker, og tar betenkingstid

Under fengslingsmøte var de to pregede ledere som møtte. De to ble varetektsfengslet i fire uker, to av ukene i full isolasjon. Myrvold anket på stedet. Mian tok betenkningstid i ankespørsmålet.

Jonas Myrvold nekter straffskyld.

– Han avviser det som er oppført som er oppgitt i siktelsen, sier hans forsvarer Per Wold til TV 2.

Amir Mian har erkjent å ha utgitt seg for representere et annet selskap enn Nummeropplysninga, men avviser ellers all straffskyld.