Therese Johaug ble ikke dopingtestet i sommer.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Therese Johaug ble ikke dopingtestet i sommer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

Johaug gikk fire måneder uten å bli dopingtestet

Da Therese Johaug avla sin positive dopingprøve, var det fire måneder siden forrige gang hun ble testet, melder Aftenposten.

Johaugs advokat, Christian Hjort, bekrefter dette overfor Aftenposten.

Hun ble dopingtestet 10. mai i år. Etter det gikk det 129 dager til neste prøve ble tatt. Det var den 16. september. Da ble det funnet lave verdier av det anabole steroidet clostebol.

Totalt er Johaug blitt testet 20 ganger i løpet av det siste året, ifølge advokat Hjort.

Aftenposten viser til en forskningsartikkel, som stemples som troverdig av Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk. Artikkelen sier at clostebol kan spores i inntil 25 dager ved oral tilførsel og 14 dager ved injisering.

Det kan bety at det er vanskeligere å bevise at det er salven som er årsaken til den positive prøven.

– Det hadde vært bedre om hun hadde en dopingtest to uker før. Da hadde det vært hevet over enhver tvil at dette utslaget har sammenheng med salven, sier idrettsadvokat Sølve Herdal til Aftenposten og presiserer:

– På grunn av mengden påvist, er det sannsynlig, nærmest 100 prosent sikkert, slik jeg ser det, at utslaget på prøven skyldes salven, gitt at opplysninger om mengde i prøven stemmer. Og det er ikke opp til Johaug å bevise uskyld før siste prøve. Rettslig sett er hun ren før hun brukte kremen, sier Herdal.

Det er vanlig at eliteutøvere som Therese Johaug testes hyppig i konkurransesesongen og mindre hyppig utenfor.

Fikk salven i pakken

I går ble det bekreftet at Johaug av legen fikk salven i pakken, som har dopingvarsel på seg og et pakningsvedlegg der det står at det kan gi en positiv prøve.

– Hvis informasjonen om at hun mottok pakken som tydelig var merket doping så vil dette definitivt være negativt for Therese Johaug, sa førsteamanuensis ph.d Jan-Ove Færstad ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen (UIB) til TV 2.

– Jeg tenker at dette definitivt kan være skjerpende om fremstillingen stemmer. Nøyaktig hvor stor betydning det vil få får andre vurdere.