Høyreekstreme til TV 2: – Klare til å ta over makta i Norden

LUDVIKA (TV 2): Den høyreekstreme organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen mobiliserer og sier det er realistisk at de vil få makta i Norden, om så borgerkrig må til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Ludvika, midt i Sverige, har flere sentrale skikkelser i det høyreekstreme miljøet i Norden samlet seg. Her kan de jobbe relativt uforstyrret med å fremme organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Vi er en nasjonalsosialistisk kamporganisasjon som er aktive i store deler av Norden. Vi kjemper for det nordiske folkets overlevelse og frihet, sier Haakon Forwald til TV 2.

Vi treffer Forwald, som regnes som lederen for den norske delen av organisasjonen, i Ludvika sentrum sammen med meningsfelle og pressetalsmann Pär Öberg.

De vil ikke treffe oss der de bor og de vil heller ikke snakke om det de driver med ute blant folk. Derfor treffer vi dem på et hotell i byen.

Har Hitler som forbilde

– Er dere nazister?

– Nazist er et skjellsord for nasjonalsosialist. Vi er nasjonalsosialister, sier Öberg.

De mener blant annet at jødeutryddelsen under Andre verdenskrig ikke skjedde.

– Vi anser ikke at Holocaust, som beskrevet i historiebøkene, fant sted, sier Forwald.

LUDVIKA: Denne lille byen midt i Sverige har blitt et samlingspunkt for det høyreekstreme miljøet i Norden. Foto: Aage Aune/TV 2
LUDVIKA: Denne lille byen midt i Sverige har blitt et samlingspunkt for det høyreekstreme miljøet i Norden. Foto: Aage Aune/TV 2

Og de har Hitler som et stort forbilde.

– Vi synes han var en stor mann, som gjorde mye bra, sier Öberg.

– En god leder?

– Definitivt.

Medlemmene i Den nordiske motstandsbevegelsen mener Nordens eksistens er truet, og nå hevder de at de mobiliserer og har flere medlemmer enn noen gang. Hvor mange vil de ikke røpe, men de tror at flyktningestrømmen til Europa i fjor, er en av årsakene til at de får økt oppslutning.

– Hvorfor vil dere ikke ha mennesker av annen etnisitet og religion i Norden?

– Fordi vi vil verne om vårt folk. Det er vår førsteprioritet, sier Forwald.

– Om vi hadde kommandoen i Norden, om vi levde i det nye Norden, da hadde vi gjort alt for å stoppe denne krigen (i Syria journ.anm.), legger Öberg til.

– Men når menneskene står der og trenger hjelp?

– Jo, men da må man se på hva som har skapt problemet.

Bekymrer sikkerhetstjenesten

Sikkerhetstjenestene i Norge, Sverige og Finland mener at dette er en den farligste høyreekstreme grupperingen i Norden for tiden.

MARSJ: Den nordiske motstandsbevegelsen blir stadig mer synlig i offentligheten.
MARSJ: Den nordiske motstandsbevegelsen blir stadig mer synlig i offentligheten.

Selv om de ikke er mer enn 50 til 100 aktivister i Norge, har de en streng disiplin og er godt organisert.

I flere år har PST hatt et stort fokus på ekstreme islamister. Det har gitt resultater. Nå ligger islamistene med brukket rygg. Samtidig retter sikkerhetstjenestene et økt fokus på høyreekstreme grupper før de vokser seg for store.

Kampgrupper i Norge

Haakon Forwald flyttet til Ludvika for fire år siden. Både han og flere av de andre medlemmene er familiefedre. De tror at de vil bli så mange medlemmer at de vil kunne bygge små samfunn flere steder i Norden. Derfor sier de det er viktig for dem å være der politiske beslutninger tas. Pär Öberg sitter nå i kommunestyret i Ludvika. Han ble valgt inn på et av mandatene til det innvandringskritiske partiet Sverigedomokratene (SD), som under forrige valg fikk flere mandater enn de hadde kandidater. Öberg kom dermed inn på SDs åpne liste, men representerer Den nordiske motstandsbevegelsen og ikke Sverigedemokratene.

– Hvorfor mobiliserer dere nå?

– Masseinnvandringen. Folk kjenner noen som er blitt gruppevoldtatt og så videre. I tillegg så har media i Sverige sveket folket. De lyver om alt mulig.

Organisasjonen har såkalte kampgrupper i Norge og arrangerer samlinger der de blant annet trener på å slåss.

– Jeg anser at alle som kan krype og gå bør forsvare seg. Spesielt med tanke på hvordan Norden ser ut i dag. Våre aktivister deler ut flygeblader og våre meningsmotstandere har lav voldsterskel, sier Forwald.

Borgerkrig i Norden

De tror det er realistisk at de kan ta makta i hele Norden. Og da kan alle maktmidler tas i bruk.

EKSPERT PÅ HØYREEKSTREMISME: Kampsport og trening er viktig for grupper som Den nordiske motstandsbevegelsen, sier Jakob Ravndal ved FFI. Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2
EKSPERT PÅ HØYREEKSTREMISME: Kampsport og trening er viktig for grupper som Den nordiske motstandsbevegelsen, sier Jakob Ravndal ved FFI. Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2

– Det kan skje gjennom et demokratisk valg. Men det kan også skje gjennom borgerkrig. Det er mange aktuelle scenarioer, sier Forwall. Pär Öberg sier han ville vært beredt til å gå inn i en væpnet konflikt.

– For å forsvare mitt folk, ja, vi er beredt til å kjempe for vårt folk inn til døden, selvsagt.

Tar større risiko

At den militante gruppen har blitt mer aktiv den siste måneden, overrasker ikke en av Norges fremste forskere på høyreekstreme miljøer, Jakob Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Det er tydelig at de har kommet fram til at de nå er klare og har sånn sett tatt alt opp et hakk. De har deltatt i langt flere aksjoner enn tidligere og også tatt mer risiko i form av at de er mye mer synlige i offentligheten, sier Ravndal til TV 2.

På ulike nettforumer legger ekstremistene ut skrytebilder av hvordan de prøver å rekruttere nordmenn på gata. De publiserer også bilder som viser at de trener på kamp.

– Kampsport og trening har vært en viktig del av gruppens aktivitet helt fra starten av. Det er viktig for dem, både for å heve selvtilliten til medlemmene og ikke minst for å forberede seg til gatekamp mot antatte fiender, sier Ravndal.

– Homofili er perverst

Talsmennene for Den nordiske motstandsbevegelsen som TV 2 treffer i Ludvika, sier at de vil kjempe mot det de kaller homolobbyen. De mener dette er en organisert politisk bevegelse.

– De hevder å kjempe for homofiles rettigheter, men de bedriver egentlig en kamp mot viktige ting i vårt samfunn som kjernefamilien og det tradisjonelle ekteskapet. Verdier som folk flest mener er grunnmuren i vår nasjon. De skyver på grensene for hva man kan akseptere av seksuelt avvikende oppførsel, sier Haakon Forwald.

– Men hva mener du er problemet med homofili og at noen kjemper for deres rettigheter?

– For individet er det vel ikke noe problem, men for nasjonen og folket ville det vært et stort problem om alle var homofile.

Forwald frykter at det nordiske folk dermed kan bli utryddet.

– Propaganda for homofili kan definitivt gjøre mennesker som er forvirrede eller i en livskrise til å leve ut en slik livsstil.

– Det finnes jo mange homofile som er i mot homolobbyen. Som er i mot Pride-paraden og at det skal heises flagg på rådhuset. (...) De skal ikke føres frem som forbilder, sier Öberg.

– Hvorfor gjør det noe?

– De driver med propaganda for å flytte grensene for perversiteter. De vil at folk skal bli som dem.

– Du mener at homofili er perverst?

– Ja, det gjør jeg.