Hovedsponsor ført bak lyset av Skiforbundet

Skiforbundets nye hovedsponsor SpareBank 1 ble ikke informert om Martin Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglementet før de signerte avtalen verdt flere titalls millioner kroner. Hovedsponsoren har ikke tatt stilling til om de vil fortsette samarbeidet.

14. mars 2015 fikk langrennslandslaget i Skiforbundet ny hovedsponsor.

De signerte en treårsavtale med SpareBank 1 med opsjon på to nye år.

Verdien på avtalen var totalt på nærmere 50 millioner kroner, og sikret Skiforbundet 15 millioner kroner per år.

Se TV 2 Sportens reportasje øverst!

Da SpareBank 1 signerte avtalen hadde Skiforbundet visst om Martin Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglementet i over syv uker.

Informert 16 måneder etter signeringen av 50-millionersavtalen
Hovedsponsoren ble først informert om doping-saken over 16 måneder etter signeringen av den nye avtalen.

– Avtalen ble signert 14. mars 2015. Vi ble orientert om saken om Martin Johnsrud Sundby 19. juli 2016, dagen før pressekonferansen, bekrefter SpareBank 1 i en epost til TV 2.

– Hvordan opplever dere som hovedsponsor å ikke bli varslet om Martin Johnsrud Sundby-saken før dere inngikk avtalen med Skiforbundet?

– Vi har tatt opp dette med Skiforbundet og fått deres vurdering av saken slik den stod i mars 2015. Vi har også tatt opp at vi ikke var fornøyde med at vi ikke ble informert tidligere om at Johnsrud Sundby-saken var på trappene. Det opplever vi at vi har fått gehør for. For oss er det viktig å kunne påvirke våre sponsorobjekter direkte gjennom dialog og gjennom å lære av hverandre. Denne dialogen har vi og skal vi ha direkte med Skiforbundet, sier administrerende direktør Jon Oluf Brodersen i SpareBank 1-banksamarbeidet.

Kan avbryte samarbeidet
Martin Johnsrud Sundby ble ved to løp, i desember 2014 og januar 2015, tatt med for høye doser av salbutamol i kroppen etter feil bruk av astmamedisinen ventoline.

Han mistet sammenlagtseierene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen, og ble utestengt i to måneder etter brudd på WADA-reglementet.

TV 2 får bekreftet fra SpareBank 1 at de har en klausul i kontrakten med Skiforbundet som gjør at de kan trekke seg ut av avtalen før 2018.

Torsdag forrige uke fikk Norge nok en dopingsak i fanget da det ble klart at Therese Johaug hadde testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe

På spørsmål om hovedsponsoren har vurdert å trekke seg ut av samarbeidet med Skiforbundet som følge av de to dopingsakene, svarer direktøren følgende:

– Vi ønsker å avvente granskningsutvalgets rapport rundt bruken av astmamedisiner og lagets rutiner. Når den kommer tar vi stilling til om det er grunn til å gjøre nye vurderinger av vårt sponsorat, sier Brodersen.

Skiforbundet nekter å stille til intervju
Men hovedsponsoren forventer at Skiforbundet nå tar en grundig gjennomgang av egne rutiner.

– Som hovedsponsor av en nasjonalsport blir SpareBank 1 stadig sterkere assosiert med Skiforbundet. Derfor er det viktig at våre verdier er i harmoni. Vi støtter åpenhet og god informasjon. Nå forventer vi at landslaget umiddelbart går sine egne rutiner grundig etter i sømmene. Deretter imøteser vi granskningsutvalgets rapport, slår Brodersen bestemt fast.

Skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff sier at de ikke ønsker å stille opp på et intervju i denne saken.

– Vi har hatt en god og grundig gjennomgang av Sundby-saken med SpareBank 1. Vi har ingen kommentarer utover det, skriver Graff i en sms til TV 2 Sporten.

Sponsorekspert: – Som å bli holdt for narr
Jacob Lund var i 20 år sponsorsjef i DNB-konsernet som tidligere har vært en aktiv samarbeidspartner med Skiforbundet.

Han reagerer kraftig på at Skiforbundet unnlot å fortelle sin hovedsponsor om Johnsrud Sundy-saken.

– Det er kjempealvorlig hvis det stemmer det jeg har hørt nå. Det er nesten som å holde Sparebank 1 for narr. Jeg hadde blitt forbanna dersom det hadde skjedd i min tid i DNB. De setter sponsorsjefen i et fryktelig dilemma og dårlig lys som er lite tillitsvekkende, sier Lund.