– Realistisk at både Kristoff og Edvald vinner etapper

Johan Kaggestad forventer et fyrverkeri av et Tour de France-ritt i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kaggestads vurdering av løypen øverst.

– Det er en dramatisk rute.

Det er TV 2-ekspert Johan Kaggestads første reaksjon på Tour de France-løypen som ble presentert tirsdag.

Ni av etappene er regnet som flate, fem er regnet som bakke-etapper, mens like mange er fjelletapper og to er temporitt.

– Løypen gir sprinterne mye, det gir temporytterne noe og så kommer det til å bli en voldsom kamp på mange etapper, sier Kaggestad.

Ni norske muligheter

For nordmennene, som kamphanene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, samt Sondre Holst Enger er det de flate spurtetappene som gir de største seierssjansene.

– De har ni muligheter til å gjøre det bra. Det bør jo være nok til å få til noe, sier Kaggestad.

– De to kanonene våre har all realistisk grunn til å slåss om nye etappeseirer. De har to hver. Det er realistisk håp om at begge to skal kunne fylle på, men det vi har sett i år er at det er blitt større bredde på de beste spurterne også. Da må man forberede seg ekstra godt for å vinne.

– Kan Edvald kjøre for gul trøye på den andre etappen om han gjør en god tempo på den første?

– Da må han bli litt bedre på tempo. Han hadde de kvalitetene før.

Kaggestad tror Norge får med minst tre-fire ryttere, men det er ingen garanti.

– AG2R vil nok sykle for Romain Bardets sammenlagtmuligheter, men hvis Sondre er i den formen som han var i år så har han en mulighet til å få plass som AG2Rs spurter.

Over fem fjelletapper

For første gang siden 1992 skal rytterne over alle fem fjellpassene: Alpene, Pyreneene, Jura-fjellene, Central Massif og Vosgeserne. Det betyr imidlertid ikke at det blir flere fjelletapper enn tidligere, snarere tvert imot.

Tre av dem avslutter på toppen av et fjell: La Planche des Belles Filles, Peyragudes, Izoard.

Men fjelleteappene som er i Tour de France blir gjennomsnittlig brattere enn tidligere. Den siste fjelletappen er Tourens 18. og går fra Briancon til Izoard.

Temporittet i Marseille på nest siste etappe kan bli avgjørende, men med bare to tempoetapper og totalt 36 tempokilometer er det lite å gjøre det på for tempohestene.

– Løypen er skapt for sammenlagtrytterne og allrounderne. Det er få tempokilometer, så det passer best for klatrerne, sier Kaggestad.

– Det er usedvanlig mange kandidater til en pallplass sammenlagt. Jeg listet opp: Froome, Nibali, Quintana, Bardet, Domoulin, Contador, Dan Martin, brødrene Yates, Majka og Mollema. Det kommer til å bli et fyrverkeri av et ritt.

PS: Fra og med neste år blir alle etappene TV-produsert fra start.