Spicy linsesuppe med nanbrød

Wenches kryddervarme suppe med linser og lam varmer godt når kulda kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Suppe er perfekt om høsten – varmende og lindrende mot sår hals.

Kryddervarm suppe med linser og lam, eller kylling hvis ønskelig, servert med raita og nanbrød:

Dette trenger du:

  • Ca. 400g strilmet lammekjøtt (uten ben) eller kylling
  • 1 ts spisskum
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 1 ts salt
  • 1 ss nøytral olje (solsikke, raps eller soya)
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1-2 ts finhakket frisk ingefær (2 ts hvis du ønsker den sterk)
  • 1 ts chilipasta
  • 2 dl grønne eller røde linser
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 1 l vann, lamme -eller kyllingkraft
  • Frisk finhakket koriander og mynte

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i strimler og vend inn spisskum og grovmalt pepper. La kjøttet trekke smak fra krydderet i ca 30 min. Bland inn salt de siste 5-6 min.

Brun kjøttet raskt i olje i en varm gryte. Tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær. Stek til løken er blank. Tilsett chilipasta og la surre 1-2 min før linsene, kraft og hakkede hermetiske tomater helles i. Kok opp og la trekke/småkoke uten lokk i ca 30 min. Smak til med krydder, frisk koriander og mynte.

LINSESUPPE: Kryddervarm suppe med nanbrød og raita. Foto: TV 2. 
LINSESUPPE: Kryddervarm suppe med nanbrød og raita. Foto: TV 2. 

Server med raita og nanbrød.

Raita og nanbrød:

Raita krydderblanding kjøpes på butikken (asiatisk hylle) og blandes med yoghurt. Nanbrød kan også kjøpes eller prøv Wenches oppskrift under (de smaker godt, men ikke helt som nanbrød).

Nanbrød på Wenches måte – dette trenger du:

– Nanbrød stekes vanligvis ved høyt temperatur i en tandooriovn. Jeg steker i en vanlig stekeovn.

8-10 stk nanbrød, avhengig av størrelse

  • 2 dl helmelk
  • 2 ss sukker
  • 25 g (1/2pk) gjær
  • 3 dl yoghurt naturell
  • ca 600 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 4 ss olje (oliven eller raps)
  • Evt. 1 ss malt kummin

Slik gjør du:

Varm melken til fingervarm, tilsett sukker og smuldre i gjæren og rør lett om til gjæren har løst seg opp. La blandingen stå i 15-20 min til den begynner å skumme.

Bland sammen det tørre, tilsett olje, temperert yoghurt og gjærblandingen. Elt sammen i en kjøkkenmaskin 8-10 min til en glatt, smidig deig. Dekk til og sett til heving ca 1 time.

Varm stekeovnen til 270 °C (eller det varmeste du har). Sett inn et stekebrett kledt med bakepapir på nest nederste rille.

Form deigen til runde boller og trykk/form eller kjevle til flate ovale «brød», ca. 2 cm tykkelse og legg dem på det varme stekebretet i stekeovnen. Stek brødene 3-4 min – snu gjerne underveis i stekingen!

Avkjøl under klede. Smaker best nystekte.