Therese Johaug, kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges skiforbund, lege Fredrik S. Bendiksen, leder Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen og skipresident Erik Røste på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. FOTO: NTB scanpix
Therese Johaug, kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges skiforbund, lege Fredrik S. Bendiksen, leder Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen og skipresident Erik Røste på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. FOTO: NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Disse fire spørsmålene er ubesvarte i Johaug-saken

Torsdag offentliggjorde Norges Skiforbund at Therese Johaug er tatt i doping. Fem dager senere er det fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det klart at Therese Johaug ikke bare fikk dopkremen fra landslagslegen, men også pakningen, som var utstyrt med en tydelig, rød dopingadvarsel.

Jus-eksperter tror de nye opplysningene kan føre til at skistjernen får en strengere straff.

På pressekonferansen torsdag 13. oktober tok landslagslegen på seg ansvaret for den positive dopingprøven, ettersom han skal ha gitt henne dopkremen som inneholdt klostebol. Bendiksen jobbet i åtte år som medisinsk direktør i firmaet som produserer Trofodermin-kremen. Men også Johaug selv kunne avverget den positive prøven. Hun hadde nemlig tilgang til både pakke og pakningsvedlegg før hun benyttet seg av salven, avslørte TV 2 mandag.

Glemte å ha med seg medisiner

Dopingsaken startet under en landslagssamling i Italia, da Martin Johnsrud Sundbys dopingdom fortsatt var et tema.

– Folk som skal ha meninger om det ene og det andre, og som på en måte tror at vi har «dopet oss», sa Therese Johaug 5. september til TV 2.

Da slet hun med et munnsår. Landslagssjef Vidar Løfshus sier til Adresseavisen at hun var desperat for å få leget munnsåret.

28. august hadde Johaug ringt til Bendiksen, og ba om hjelp til å behandle en kraftig solforbrent leppe. Hun hadde veldig vondt, og under måltidene måtte hun bruke serviett for å stoppe blødningen fra leppen.

– Jeg ventet til Fredrik kom ned for å høre etter hva vi skulle gjøre med den akutte situasjonen jeg hadde fått på leppen min. Vi reiste videre til Livigno og sent på kvelden kom Fredrik ned. Dagen etterpå gikk jeg til ham for å høre hva vi skulle gjøre. Det gjorde vanvittig vondt. Han sa han skulle gå i legekofferten og finne en krem. Så kom han tilbake og sa at han ikke hadde funnet kremen han skulle ha, men at han skulle gå ut og se om han fant noe, forklarte Johaug under pressekonferansen.

Midnatt 1. september ankom Bendiksen Livigno, men uten å ha med seg medisinene han trengte for å behandle Johaug.

  • Hvordan kunne en så erfaren lege glemme å ha med seg medisinene han trengte?

2. september møtte han Johaug til frokost, og så på sårene hennes. Han ventet over ett døgn med å kjøpe salven hun trengte.

  • Hvorfor ventet han i 26 timer med å gjøre dette?

Klokken 09.55 3. september ble det ifølge en kvittering TV 2 har fått tilgang til, solgt en eske med Trofodermin på et apotek uten legelisens. Om kvelden 4. september fikk Johaug dopkremen av Bendiksen, forklarte legen under pressekonferansen. I landslagskontrakten med Norges skiforbund har Johaug forpliktet seg til å følge legens råd.

– Han sa at han hadde kjøpt to kremer, som jeg begynte å bruke i to dager uten at det virket noe. I den sammenhengen spurte jeg om den kremen sto på dopinglisten, og han sa nei. Jeg gikk til Fredrik igjen og spurte siden han hadde kjøpt to kremer. Han så på leppen og vi ble enig om at vi skulle bruke den andre. Jeg spurte om den kremen sto på dopinglisten og han sa nei. Jeg stolte 100 prosent på det, forklarte Johaug under pressekonferansen.

Bare noen hundre meter oppe i gaten lå apoteket som selger reseptbelagte medisiner. Der hadde de to salver uten virkestoffer som står på dopinglisten.

  • Hvorfor dro ikke Bendiksen på det offisielle apoteket og hentet ut salve på resept, som ikke inneholdt dopingmidler?

Verken legen eller Johaug oppfattet at Trofodermin-kremen inneholdt det anabole steroidet klostebol, og Johaug brukte angivelig kremen mellom 4. og 15. september. Bendiksen har anslått at Johaug brukte 3,5 gram av tuben.

  • Hvordan kunne den erfarne legen gjøre denne tabben?

Under pressekonferansen sa han at han hadde tenkt på dette dag og natt, uten å komme frem til noe svar.

Johaug: – Jeg er vanvittig nøye

Fredag 16. september ble det tatt en urinprøve utenfor konkurranse av Therese Johaug, før hun dro på ny treningssamling på Kvitfjell.

– Jeg har fått mange salver, men jeg kan ikke ta noe av det

– Jeg er vanvittig nøye. Du tar ikke ting du blir tilbudt. Om det er en salve eller en te, eller om det er noe annet som er kjøpt i utlandet eller ikke på et apotek, så tar jeg det ikke. Du sjekker alt. Jeg har slitt med mye munnsår, og har fått ganske mange salver av folk her og der, så jeg kan ikke ta noe av det, for jeg er livredd for at det skal være noe i det som jeg kan bli tatt på.

– Vi dokumenterer jo alt, hvilke medisiner vi bruker og når vi har tatt det. Det har jeg gjort hele karrieren. Jeg har vært skjerpet fra starten, dobbeltsjekker ting en og to og tre ganger om jeg kan ta det, sa Johaug 29. september til TV 2, fem dager før hun visste at hun skulle bli tatt i doping.

Tirsdag 4. oktober ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven, heter det i Skiforbundets redegjørelse om Johaug-saken. Både A- og B-prøven var positiv.

Therese Johaug har forklart til Antidoping Norge at hun hadde fått i seg det forbudte stoffet via kremen, som hun også hadde oppført på dopingkontrollskjemaet. WADA-reglementet sier at Johaug har et selvstendig ansvar for hva hun får i seg, men legen tok altså på seg skylden. At landslagskontrakten forplikter utøverne til å følge legens råd, kan ifølge TV 2s ekspert Mads Kaggestad være lovstridig.

TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med landslagslege Bendiksen de siste dagene. Han har ikke besvart våre henvendelser.