Jus-ekspert: – Kan føre til at Johaug får en strengere straff

Jus-eksperter tror de nye opplysningene i Johaug-saken kan føre til at skistjernen får en strengere straff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Sporten kunne tidligere mandag avsløre at Therese Johaug selv kunne avverget den positive prøven.

Hun hadde nemlig tilgang til både pakke og pakningsvedlegg før hun benyttet seg av salven.

Se hva Randi Gustad sa om de nye opplysningene i Johaug-saken øverst!

Det bekreftet Johaugs advokat Christian B. Hjort til TV 2.

– Overraskende
Førsteamanuensis ph.d Jan-Ove Færstad ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen (UIB) tror de nye opplysningene kan føre til at Therese Johaug kan få en strengere straff enn først antatt.

JUS-EKSPERT: Jan-Ove Færstad. FOTO: TV 2
JUS-EKSPERT: Jan-Ove Færstad. FOTO: TV 2

– Det er interessant å se jussen i det hele. For det var en overraskelse å se at hun fikk hele pakken. Det hadde jeg ikke trodd med tanke på det som kom frem tidligere, sier Jan-Ove Færstad til TV 2 Sporten.

Og legger til:

– Dette kan helt klart få betydning med tanke på uaktsomheten og hvor uaktsom Johaug har vært i denne konkrete saken, sier han.

– Definitivt negativt for Johaug
Juseksperten tror det faktum at Johaug mottok hele pakningsvedlegget til kremen kan få en negativt betydning i straffeutmålingen.

– Hvis informasjonen om at hun mottok pakken som tydelig var merket doping så vil dette definitivt være negativt for Therese Johaug, mener Færstad, som svarer slik på spørsmål om dette kan føre til en strengere straff for skistjernen:

– Jeg tenker at dette definitivt kan være skjerpende om fremstillingen stemmer. Nøyaktig hvor stor betydning det vil få får andre vurdere. Men det trekker i en større grad av uaktsomhet enn tidligere, poengterer han.

– Ingen betydning for skyldkravet
TV 2s juridiske ekspert Randi Gustad tror også at Johaug kan få en strengere straff etter at advokaten bekreftet at langrennløperen mottok hele pakningsvedlegget som var merket med «doping».

– Med tanke på skyldkravet har det ingen betydning. For i disse bestemmelse som harmonerer med det internasjonale lovverket så er det et objektivt ansvar, poengterer Gustad overfor TV 2.

– Men det har betydning for den lengden på sanksjonen hun får. Det er jo forsettlig og med grov uaktsomhet fire års utestengelse for dette preparatet. Det er graden av aktsomhet som avgjør lengden på den straffen hun eventuelt får. Dette kan få betydning fordi dette stiller seg litt annerledes enn den forklaringen hun kom med selv, der hun sa at hun dobbelt og trippel-sjekker alt, når symbolet var såpass synlig, påpeker Gustad.

Hun er imidlertid usikker på hva utfallet av saken blir til slutt.

– På en annen side så stoler Johaug 100 prosent på legen, så dette er en vanskelig vurdering, sier hun.

Ifølge Dagbladet vil Johaug få sin straff i begynnelsen av november.

– Vi har fått beskjed om at innstillingen nok vil være klar i begynnelsen av november. I mellomtiden kan det komme mer informasjon fra Antidoping Norge, sier Christian B. Hjort til avisen.