– Jo mer jeg ser spurten, desto mer føler jeg meg dolket i ryggen

Alexander Kristoff var ikke mindre forbannet på Edvald Boasson Hagen dagen etter VM-fiaskoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter spurtfiaskoen i Doha landet Alexander Kristoff og det norske sykkellandslaget på Oslo Lufthavn.

Kristoff hadde på ingen måte blitt i bedre humør over natten etter at han følte seg sveket av Edvald Boasson Hagen i innspurten av landeveisrittet under sykkel-VM.

– Jeg føler vi forspilte en god sjanse til seier. Jeg følte meg dolket i ryggen, og det føler jeg jo mer jeg ser spurten. Jeg har sett den et par ganger, og jeg føler egentlig ikke det blir noe bedre, sier en oppgitt Kristoff ved ankomst hjemlandet.

– Hva gjør at du føler deg dolket i ryggen?

– Jeg vet hva planen var, og jeg vet hva som ble sagt underveis. Det får ikke folk sett på TV, men vi hadde en klar plan. Den ble ikke fulgt, så enkelt er det.

– Spørs om jeg glemmer det

Til slutt endte Edvald Boasson Hagen, som skulle ha en hjelperolle for Alexander Kristoff i innspurten, på plassen foran lagkapteinen.

Kristoff mente at Boasson Hagen spurtet for egne medaljesjanser istedet for å gjennomføre et riktig opptrekk. Ifølge spurtkanonen ga han lagkameraten signalet om å åpne spurten, men rudsbygdingen lystret ikke.

Etter det mange anser som et perfekt gjennomført løp, knotet de det til på oppløpet.

– Det er ikke hver gang man sitter i en VM-finale med så gode kort på hånden. Det kan ta mange år til neste gang, dersom det kommer noen neste gang. Det spørs om jeg glemmer det, sier Kristoff.

Katusha-rytteren hadde forventet en unnskylding fra Boasson Hagen på oppvaskmøtet etter løpet, men ventet forgjeves.

– Jeg gjorde som jeg hadde tenkt jeg skulle gjøre. Vi hadde snakket om det før, at vi skulle ha en langspurt, og det vil jeg si er 300 meter i motvind og i slak motbakke. Det ble ikke et optimalt opptrekk, det kan ingen si, men jeg vil ikke si at seieren glapp på grunn av et dårlig opptrekk. De andre var mye raskere, sa Boasson Hagen etter oppvaskmøtet.

Usikker på om han vil hjelpe

Nå er Kristoff usikker på om han vil kunne hjelpe dersom situasjonen er motsatt, for eksempel i neste års VM på hjemmebane i Bergen.

Der passer løypene trolig Boasson Hagen best. Da er det ikke sikkert at Kristoff ønsker å bidra.

– Hvis han blir med som kaptein, så vet jeg ikke om jeg ønsker å hjelpe ham siden han ikke hjalp meg i år. Da kan det hende at jeg kjører for mine egne sjanser, men jeg vil ikke aktivt ødelegge for ham, sier Kristoff.

– Pr. dags dato betyr det kanskje at jeg ikke vil støtte ham, men det kan være at tonen blir en annen etter hvert. Det kan jo være at jeg klarer å legge ting bak meg.

– Hva synes du om en slik inngang til VM på hjemmebane?

– Det er jo ikke ideelt.

Kan bli vraket

Kristoff vil bli overrasket om det ikke er plass til begge om laget er stort, og at det er muligheter for fri rolle.

– Man kan ha to kapteiner, men i går hadde vi en, og det må man forholde seg til, sier sportssjef Hans Falck.

– Enten forholder man seg til den taktikken man har, eller så må man være så ærlige og si at det kan jeg ikke være med på og da er man ikke med.

Landslagsledelsen er nemlig klar på at det er et alternativ å ofre en av de i Bergen, dersom forholdet ikke bedrer seg.

– Dette kommer til å få konsekvenser for hvordan Norge fremstår som landslag på proffenes side. Vi står ved et veiskille der de store personlighetene ikke har klart å gripe de mulighetene de har hatt de to siste årene. Når tilliten blir frynsete så må man ta det med i beregninger. Misnøyen legger seg nok litt, men det har nok satt spor i fremtidig samarbeid, sier landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2.

– Er det et alternativ å la en av dem bli hjemme?

– Jeg må bruke de neste elleve månedene på å finne ut hva som er best. Jeg har noen få virkemidler. Et av de er å snakke ordentlig med guttene. Men å utelate en av dem er i ytterste konsekvens mulig. Det er nok det jeg har minst lyst til.

Fra Alexander Kristoffs side er det definitivt ingen mistillit til landslagsledelsen i hans kritikk.

– Dette var ikke landslagssjefens skyld. Planen var lagt, og jeg er fornøyd med ledelsen jeg, men jeg er ikke fornøyd med det Edvald gjorde.

Edvald Boasson Hagen er reist til Japan og var ikke med til Gardermoen.

– Kristoff må innrømme at han ikke hadde «gullbein»

Tidligere proffrytter og trener i Team Sky Kurt Asle Arvesen tror begge to stiller i Bergen neste år.

– Men først må Kristoff innrømme at han nok ikke hadde «gullbein». Edvald må si - det har han forsåvidt også gjort - at de tike var et optimalt opptrekk. Om han kjørte for egne sjanser vet bare han, men det så slik ut for vi som så det på TV, sier Arvesen.

Han forteller også at det er vanskeligere å få til slikt samarbeid på landslag enn på profflagene.

– Der har man mer lojalitet til en arbeidsgiver, som betaler lønnen din. På landslag skal man kjøre ett løp sammen i året. De burde kanskje ha bedre bonusordninger.