BORTE I 25 År: Lille Ben forsvant sporløst fra besteforeldrenes hjem i 1991. Nå etterlyser familien en skandinavisk turist. Foto: Privat
BORTE I 25 År: Lille Ben forsvant sporløst fra besteforeldrenes hjem i 1991. Nå etterlyser familien en skandinavisk turist. Foto: Privat

Kan ha funnet svaret på hva som skjedde med lille Ben (1)

Britisk politi håper de endelig har svaret på hva som skjedde med den lille gutten sommeren 1991.

Sommeren for 25 år siden forsvant Ben Needham på den greske ferieøya Kos.

Den lille gutten på 21 måneder ble passet av besteforeldrene, da han plutselig forsvant sporløst sommeren 1991. Til tross for gjentatte meldinger om observasjoner av gutten, har han aldri blitt funnet.

Etter at britisk politi i tre uker har drevet full etterforskning på øya, presenterte de i dag sine funn.

Etter flere nye oppdagelser i saken mener de har funnet svaret på forsvinningen.

– Jeg tror Ben Needham døde i en ulykke nær huset hvor han sist ble observert lekende, sier politiinspektør Jon Cousins i South Yorkshire-politiet til Sky News.

Mistenker avdød gravmaskinfører

Han sier at politiet har funnet en gjenstand som de mener Ben hadde på seg da han forsvant. De er ikke kjent hva denne gjenstanden er, men politiet har vist den frem til Bens familie.

Årsaken til at britisk politi startet med graving i området nå i høst var tips om at Ben ble overkjørt av gravemaskinføreren Konstantinos Barkas, som drev med arbeid rett bak huset til Needhams besteforeldre. Barkas døde av kreft i fjor. 62 år gammel.

Etter en tv-appell tidligere i år valgte en ny tipser til å komme på banen, og denne tipseren mener Barkas kan ha kjørt over gutten. Barkas ble avhørt i saken, og hans familie mener at han ikke hadde noe med guttens forsvinning å gjøre.

Personell fra South Yorkshire-politidistrikt i Storbritannia har endevendt et stort område rundt besteforeldrenes hus i jakten på Ben Needham. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix. 
Personell fra South Yorkshire-politidistrikt i Storbritannia har endevendt et stort område rundt besteforeldrenes hus i jakten på Ben Needham. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix.  Foto: Staff

Hundrevis av tonn med sand og leire har blitt endevendt i jakten på gutten.

I slutten av september fant politiet et tøystykke som de mener kan være rester av klær som Ben hadde på seg skjebnedagen i 1991.

– Det er lyst i fargen. Ben hadde på seg en hvit T-skjorte. Vi ser også etter knapper og belter, sa Cousins 27. september.

Klesplagget er blitt sendt til Storbritannia for nærmere undersøkelser.

Ben Needhams mor, som selv har følt at politiet mistenkte henne for forsvinningen, sier at hun håper gravemaskinføreren «brenner i helvete» om det er slik at han tok med hemmeligheten i graven. Hun forbanner også tipseren, som ventet i 25 år med å stå frem med historien.

Politiet fikk kritikk

Ettåringen hadde nettopp flyttet til Hellas med foreldrene og besteforeldrene da han forsvant. Moren hadde fått seg jobb på Palm Beach Hotel, som lå like i nærheten. Mens hun var på jobb skulle besteforeldrene se etter gutten. Mens bestefaren holdt på med oppussing av huset, løp lille Ben ut og inn av bygningen.

Klokken 14.30 oppdaget besteforeldrene at gutten var vekk. Først trodde de at han bare hadde tatt seg en tur på tomta, eller at Bens onkel kunne hadde tatt han med på en kjøretur med mopeden. Men etterhvert gikk det opp for dem at Ben var borte, og politiet ble koblet inn.

Gresk politi har senere måttet tåle kritikk fordi de i utgangspunktet konsentrerte seg om Needham-familien, som de mistenkte sto bak forsvinningen. Verken havn eller flyplass ble varslet, og politiet utvidet ikke søket før det hadde gått en tid.