DENNE SÅ HUN IKKE: Therese Johaug skal ha fått pakken med salven i, som ifølge produsenten skal ha hatt dopingadvarselen.
DENNE SÅ HUN IKKE: Therese Johaug skal ha fått pakken med salven i, som ifølge produsenten skal ha hatt dopingadvarselen.

– Therese la ikke merke til noe varselskilt på pakken

Therese Johaugs advokat bekrefter at hun fikk hele pakken med pakningsvedlegg av landslagslegen.

Therese Johaug risikerer lang utestenging fra langrennssporten etter at hun testet positivt på det anabole steroidet klostebol.

På pressekonferansen i forrige uke tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen på seg ansvaret for den positive dopingprøven ettersom han skal ha gitt henne salven Trofodermin, som inneholdt klostebol.

Men også Johaug selv kunne avverget den positive prøven. Hun hadde nemlig tilgang til både pakke og pakningsvedlegg før hun benyttet seg av salven.

Det bekrefter Johaugs advokat Christian B. Hjort til TV 2 i dag.

– Fikk hun bare tuben eller fikk hun også pakken med pappemballasjen og pakningsvedlegget?

– Slik hun husker det mottok hun pakken fra Fredrik Bendiksen med hans anvisninger om hvordan hun skulle bruke kremen og forsikringer om at kremen ikke inneholdt forbudte stoffer. Hun tok tuben ut av pakningen og kastet deretter denne. Hun la ikke merke til noe varselskilt. Hadde hun gjort det, så ville hun selvfølgelig ikke brukt kremen, sier Hjort.

For alle pakker med Trofodermin skal være merket med en advarsel om at den inneholder stoffer som står på dopinglisten, i henhold med italiensk regelverk. Den italienske produsenten SIT forteller til TV 2 at siden 2003 har alle pakninger med Trofodermin vært merket med denne dopingadvarselen.

I pakningsvedlegget står også følgende:

«Til de som driver med sport: Bruken av legemiddelet uten terapeutisk behov utgjør doping og kan uansett gi positivt resultat på dopingtest.»

– Detaljene i dette vil Therese Johaug forklare seg om til Antidoping Norge. Antidoping Norge vil også kartlegge hvordan den aktuelle pakningen så ut, sier Hjort til TV 2.

Bendiksen skal først ha forsøkt å få tak i kremen Terra-Cortril, men den var ikke å oppdrive i Livigno. I stedet skal han ha fått to salver som skulle ha god virkning.

Men bare noen hundre meter oppe i gaten, lå apoteket i Livigno, som selger reseptbelagte medisiner. Der hadde de to salver som har samme effekt som Terra-Cortril, og som ikke har virkestoffer som står på dopinglisten.

Etter først å ha brukt Keratoplastika i to dager uten resultat, skal hun ha fått kremen Trofodermin – som inneholdt klostebol.

– Da jeg traff henne til middag kvelden den 4. september var dette verre, helt tydelig infisert og måtte gjøres noe med. Da var jeg oppe og hentet den andre kremen, Trofodermin, og ga henne den. Da spør Therese meg om denne kremen er grei, underforstått om den er i konflikt med antidopingreglementet, og da svarte jeg nei, det er den ikke. Så ga jeg henne bruksanvisningen, og sa denne skal du smøre i et tynt lag på leppene morgen og kveld, og du skal bruke denne i 5 til 10 dager eller til skorpene er borte. Når Therese spør meg om dette er i konflikt med dopingreglementet, og jeg svarer nei – så stoler hun på det. Det skal hun selvfølgelig gjøre, forklarte Bendiksen på pressekonferansen.

Dette samsvarte med versjonen Johaug selv hadde lagt frem like før.

– Jeg spurte om den kremen stod på dopinglista. Han sa nei, og jeg stolte 100 prosent på det. Kremen heter Trofodermin. Jeg vet at jeg har ansvar for det jeg har i kroppen min, og det ansvaret tok jeg ved at jeg spurte legen min, som er ekspert på idrettsmedisin, og som jeg hadde 100 prosent tillit til. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å tro at den kremen stod på dopinglista, forklarte Johaug.

Det skal altså være bruken av Trofodermin som førte til den positive dopingprøven.

– Det å få en uforskyldt positiv dopingprøve er enhver utøvers verste mareritt. Men jeg skal vise alle at jeg er uskyldig i den saken her, var Johaugs siste ord til pressen.