Årets modigste kvinne 2016 er Ada Sofie Austegard (52)

– Hun har kjempet for andre barns rettsikkerhet i 20 år

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For sjette år på rad deler kvinnemagasinet Tara ut prisen til Årets modigste kvinne.

Og dette året er det Ada Sofie Austegard som hedres med den gjeve tittelen.

MINNEPRIS: Astrid Gunnestad gikk bort i vår. Nå hedres hun med minnepris. Her sammen med sjefredaktør, Torunn Pettersen. Foto: Tara
MINNEPRIS: Astrid Gunnestad gikk bort i vår. Nå hedres hun med minnepris. Her sammen med sjefredaktør, Torunn Pettersen. Foto: Tara Foto: MIKHAIL_IAKOVLEV

Kjempet for barns rettsikkerhet

– Siden det brutale drapet på datteren Stine Sofie i Baneheia i 2000, har Ada Sofie Austegard lagt sitt liv og sjel ned i arbeidet for å bedre rettsikkerheten for ofre og etterlatte, forteller sjefredaktør Torunn Pettersen i Tara.

Her kan du lese mer om Stine Sofies Stiftelse.

Senter for voldsutsatte barn

20 år siden Baneheia-drapene, da Ada Sofie og familien mistet sitt barn Stine Sofie, og som ble starten på Austegard sitt lange arbeide for pårørende og barn i lignende tragiske omstendigheter.

I august i år, kunne Ada Sofie Austegard se sin drøm gå i oppfyllelse.

Opprettelsen av verdens første senter for voldsutsatte barn i hjembyen Grimstad.

Årets modigste kvinne

– Det er nettopp det utrettelige arbeidet, uten å gi seg, at juryen i kvinnemagasinet Tara, utnevner Ada Sofie Austegard til Årets modigste kvinne 2016, sier Torunn Pettersen.

Austegard til til God Morgen Norge at hun har vært mye redd, og følt seg mye alene.

– Det å stå foran dommere og statsadvokater og få følelsen av at du er dum, at du ikke strekker til. Det har vært tårer alene på hotellrommet mer enn en gang. Men der og da har jeg aldri vært i tvil om at det har vært det rette. Det er jo de fornærmede, etterlatte og spesielt barna som har drevet meg til det og jeg har aldri angret, sier hun.

Astrid Gunnestads minnepris

I mai i år gikk Astrid Gunnestad bort, 77 år gammel. Kjent for sin høye og tydelige stemme og meninger.

I år ønsket også juryen i kvinnemagasinet Tara å hedre sin avdøde kollega og jurymedlem, med en egen minnepris i hennes navn.

STERK STEMME: Sterke personligheter som Andrea Voll Voldum var akkurat det Astrid Gunnestad lette etter når hun skulle finne en verdig prisvinner. Foto: Espen Solli, Tara
STERK STEMME: Sterke personligheter som Andrea Voll Voldum var akkurat det Astrid Gunnestad lette etter når hun skulle finne en verdig prisvinner. Foto: Espen Solli, Tara

– Juryen deler ut denne minneprisen til en verdig kandidat og vinneren er Andrea Voll Voldum (21) fra Lærdal, forteller sjefredaktør Torunn Pettersen.

Juryens begrunnelse

Kjent for å gi voldtektsofre et ansikt da hun sto åpent frem og fortalte om en gruppevoldtekt i Hemsedal. Og ikke minst sjokket over at de tre mennene, som tidligere var blitt dømt til lange fengselsstraffer, ble frifunnet i lagmannsretten.

– Det har vært tøft, jeg skal ikke legge skjul på det, men jeg har vært klar fra starten. Jeg har hentet styrke fra alle de gangene jeg har blitt slått i bakken av rettssakene, jeg har måttet bygge meg selv opp igjen. Det har kostet og det har vært skummelt av og til, men jeg har valgt dette – ikke bare for meg selv, men også for andre som har vært gjennom det samme, sier Voldum på God Morgen Norge.

Nektet å gi seg uten kamp

Selv med diagnosen posttraumatisk stressforstyrrelse, nektet 21-åringen å gi seg uten kamp.

Hennes åpenhet førte blant annet til at flere tusen gikk i demonstrasjonstog for kvinners rettsikkerhet.

Andrea Voll Voldum mottok Jenteprisen 2016 på FN sin jentedag 11. oktober.

I kveld mottok hun Astrid Gunnestad sin minnepris sammen med Årets modigste kvinne, Ada Sofie Austegard.

I morgen tidlig møter du prisvinnerne sammen med sjefredaktør Torunn Pettersen i Tara, og jurymedlem Karita Bekkemellem, i God morgen Norge.

Juryens begrunnelse:

"Vinneren av Årets modigste kvinne 2016 fant mening i det meningsløse. Hun erstattet sorgen med kraft og mot til å hjelpe andre, og har i 16 år vært stemmen til voldsutsatte barn og etterlatte. At hun i år har fått oppfylt drømmen sin om å lage verdens første senter for voldsutsatte barn, er en enorm bragd. Vi er mange som beundrer denne lille, store kvinnen.

Årets modigste kvinne er Ada Sofie Austegard. "

"Det er en lang vei mellom Astrid Gunnestads rungende røst til vinneren av hennes minnespris. Men en ung, lavmælt stemme kan også ha mye krutt i seg.

Dét er vinneren av denne minneprisen et bevis på.

21-åringen har stått opp - helt alene - i en særdeles vond og vanskelig sak. Vi i juryen vet at Astrid aldri ville oversett denne nominasjonen. Andrea Voll Voldum er en verdig vinner av Astrid Gunnestads minnepris. "

Kilde: Tara