Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på torsdagens pressekonferanse. Skjermdumpen til høyre viser overskriften på pressemeldingen som FIS senere slettet. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på torsdagens pressekonferanse. Skjermdumpen til høyre viser overskriften på pressemeldingen som FIS senere slettet. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

FIS-melding var ordrett lik johaugs pressemelding:

FIS slettet Johaug-melding fra nettsiden

– Mange trodde at denne pressemeldingen kom direkte fra FIS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) innrømmer overfor TV 2 at de slettet en melding om Johaug-saken fra sine nettsider.

Meldingen ble lagt ut torsdag, samme dag som det ble kjent at Therese Johaug har testet positivt på det anabole steroidet klostebol.

Trykker man på lenken til den opprinnelige meldingen, kommer beskjeden «Sorry, page not found».

FIS: – Publiserte en oversettelse

Men via nettarkivet archive.org, som indekserer nettsider tilbake i tid, ser man at meldingen fra FIS har identisk tittel med den engelske pressemeldingen som ble publisert på Therese Johaugs hjemmeside.

Googles lagrede versjon av FIS-pressemeldingen viser at den er ordrett identisk med Johaugs pressemelding. En norsk versjon av pressemeldingen finnes på nettsidene til Norges skiforbund. Den er uten tittel, men FIS fastholder likefullt at de ikke har klippet og limt fra Johaugs pressemelding.

Ifølge Jenny Wiedeke i FIS brukte ikke det internasjonale skiforbundet pressemeldingen fra Johaugs hjemmeside, men gjorde sin egen oversettelse dels med hjelp av Googles oversetterprogram, opplyste hun til TV 2 mandag.

Slik forklarer Wiedeke hvorfor det internasjonale skiforbundet valgte å fjerne meldingen:

– FIS publiserte en oversettelse av pressemeldingen som ble funnet på det norske nettstedet. Fordi mange trodde at denne pressemeldingen kom direkte fra FIS, og fordi oversettelser i slike saker må være veldig nøyaktige, fjernet vi artikkelen. Vi henviste alle forespørsler til originalkilden, Norges skiforbund, for å være sikre på at informasjonen som ble kommunisert var nøyaktig og kun kom fra én kilde, for å hindre forvirring, skriver Wiedeke i en epost til TV 2.

LIKT BUDSKAP: Det internasjonale skiforbundet FIS og Therese Johaug med samme budskap, før FIS fjernet meldingen fra sine nettsider.
LIKT BUDSKAP: Det internasjonale skiforbundet FIS og Therese Johaug med samme budskap, før FIS fjernet meldingen fra sine nettsider.

Under pressekonferansen torsdag forklarte Therese Johaug at hun hadde fått i seg det forbudte stoffet gjennom en salve som landslagslegen Fredrik S. Bendiksen hadde kjøpt til henne på et apotek i Livigno i september.

– Han gikk på apoteket der nede. Han kjøpte kremen og ga den i hånden min. Jeg spurte Fredrik om den kremen stod på dopinglisten. Jeg fikk svaret nei. Jeg brukte den som anvist fra ham, sa en preget Johaug under pressekonferansen.

Advokat: – Johaug fikk hele pakken

Pakningen med Trofodermin-salven var merket med en dopingadvarsel, og den farmasøytiske produsenten fortalte til TV 2 at pakningene siden 2003 har vært tydelig merket med dopingadvarsel, i henhold til italiensk lovgivning.

– Johaugs positive dopingtest overgår virkeligheten

– Jeg leste ikke pakningsvedlegget, jeg leste på esken, sa legen Bendiksen på pressekonferansen.

Bendiksen, som jobbet åtte år i firmaet som produserer Trofodermin-salven, valgte å trekke seg fra sin stilling som følge av skandalen.

Mandag bekrefter Johaugs advokat til TV 2 at Therese Johaug fikk hele pakken med pakningsvedlegg av landslagslegen.

TV 2 fikk lørdag tilgang til kvitteringen fra apoteket, som skal ha solgt Trofodermin-salven. På dette apoteket selges ikke reseptbelagt medisin. Det gjør de derimot på naboapoteket, bare noen hundre meter unna. Apoteker Didier Pedrini sa søndag til TV 2 at de selger to reseptbelagte salver som er mest effektive mot en solbrent leppe, og som ikke inneholder stoffer som er forbudte i dopingøyemed.

Reagerer på at Johaug ikke er suspendert

Fredag uttalte generalsekretæren i FIS, Sarah Lewis, til den finske avisen Hufvudstadsbladet at det norske skiforbundet står overfor noen store utfordringer. Hun reagerte på at Johaug ikke er suspendert etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet. Om FIS og WADA ikke er fornøyde med Norges avgjørelse i Johaug-saken, kan den overprøves, la hun til.

– På grunn av den substansen som er involvert, ut fra det vi vet fra mediene, er den norske antidopingkomiteen forpliktet til å suspendere Johaug. Preparatet er ikke på listen over substanser som krever en utredning. Det er et anabolt steroid, sa Sarah Lewis til den finske avisen.

I helgen opplyste Antidoping Norge til TV 2 at det ikke er mulig å svare på om de vil suspendere Johaug. Ifølge norske regler skal utøver suspenderes så snart innledende saksbehandling er gjennomført. Therese Johaug (28) har bestemt seg for ikke å reise på treningsleir til Italia med resten av skilandslaget.

– Når det gjelder suspensjon av Therese Johaug forholder NSF seg til Antidoping Norge som gjør innledende undersøkelser i saken, opplyste Norges Skiforbund.