DOPINGTATT: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DOPINGTATT: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Bendiksen jobbet åtte år i firmaet som produserer Trofodermin-salven

Fredrik S. Bendiksen jobbet som medisinsk direktør i firmaet Pfizer mellom 1995 og 2003.

Torsdag sprakk nyheten om at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet klostebol.

Johaugs forklaring er at hun fikk i seg stoffet gjennom en salve hennes lege kjøpte til henne da hun slet med en solforbrent leppe.

Landslagslegen Fredrik S. Bendiksen støtter Johaugs forklaring, og valgte å gå av under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Nye detaljer
Søndag påpeker flere medier, deriblant Aftonbladet, at Fredrik S. Bendiksen tidligere har jobbet for firmaet som produserer salven Trofodermin. Salven som daværende landslagslege Bendiksen altså kjøpte på et apotek i Livigno i september.

Bendiksen jobbet som medisinsk direktør og "country manager" for legemiddelforetaket Pfizer mellom 1995 og 2003.

Pfizer er verdens ledende biofarmasøytiske selskap, og leverer produkter til det norske helsevesenet. Salven Trofodermin produseres kun i Brasil og Italia.

Bendiksen fortalte på presskonferansen at han ikke sjekket for annet enn at salven inneholdt den antibiotikaen han var ute etter. Tuber med Trofodermin produseres med varsel på pakken om at den inneholder stoffer på dopinglisten.

Her er forklaring til lege Fredrik B. Bendiksen på salvekjøpet

Fotballspiller som testet positivt
Bendiksen var lege i fotballklubben HamKam da Sveinung Fjeldstad ble første profesjonelle fotballspiller i Norge som testet positivt for anabole steroider.

Spilleren bekreftet den gang at legen var uten skyld, og at han fikk tablettene fra en venn.

Bendiksen har vært idrettslege siden 80-tallet og har også vært involvert i Storhamars medisinske apparat.

Fredrik Bendiksen har ikke besvart TV 2s henvendelser.