Hushovd om Edvalds rolle i spurtfiaskoen: – Det ser ikke bra ut

Thor Hushovd mener Alexander Kristoff kan ha et poeng når han tror Edvald Boasson Hagen gikk for egne sjanser i VM-spurten.

Alexander Kristoff tordnet mot Edvald Boasson Hagen etter den norske spurtfiaskoen under herrenes fellesstart i sykkel-VM.

Boasson Hagen skulle ha en hjelperytterrolle for Kristoff, men endte på sjetteplass – plassen foran mannen som på forhånd var utropt til kaptein.

Kristoff antydet at hjelperytteren gikk for egne sjanser istedet for å holde seg til planen.

Se spurtfiaskoen i videovinduet øverst.

– Ser ikke bra ut

Thor Hushovd, som ble verdensmester i 2010, er enig med den norske kapteinen i at det kan se slik ut.

– Hvis man ser det rent som et opptrekk så begynner jo Edvald alt for sent, men jeg vet at om man er dypt innstilt på å dra et opptrekk for en som ligger på hjulet ditt, så får du en oversikt over hvor han er han og så går du til, sier Hushovd.

– Så sliten som en som spurter for seier skal være i mål, det skal opptrekkeren være 150 til 200 meter før mål. Det var ikke Edvald. Hvorfor det ble slik, det er det bare Edvald som vet.

– Tror du Boasson Hagen går for sin egen sjanse til å ta medlaje?

– Det er slik det ser ut i spurten. Når han holder helt til målstreken så er det ikke det man skal gjøre som spurtopptrekker. Igjen så må jeg påpeke at det kan være faktorer vi ikke har fått med oss, men det ser ikke bra ut. Og det var ikke bra.

Se intervjuet med Hushovd:

Strålende ritt

Løpet så ut til å gå helt etter planen for de norske da tre nordmenn satt med i den fremste gruppen da hovedfeltet sprakk opp i sidevinden.

Et perfekt gjennomført løp som ville kronet et strålende VM for Norge, med to medaljer tidligere i mesterskapet. Istedet ble det fiasko i spurten, og isfront mellom de to sykkelstjernene.

Kristoff følte seg sveket av Boasson Hagen, og at det ødela sjansene for medalje.

– Ja, jeg følte nesten det. Jeg vet ikke hva mer jeg kunne ha gjort egentlig. Jeg ga klar beskjed til Edvald der, sa en oppgitt Kristoff.

Hushovd syns det er trist at dette blir ettermælet etter et godt mesterskap for Norge.

– Jeg synes det er leit. Norge har levert et fantastisk bra VM med flere medaljer. Så kommer man til det viktigste løpet, og så skjer det som skjer. Igjen, sier den tidligere toppsyklisten som føler han har sett denne situasjonen før.

– Norge er en liten nasjon, men vi har aldri per i dag klart å gå for en leder, og det er kritikkverdig. Man bør være tydelig. Alexander Kristoff har vært den klart beste spurteren de siste årene med slike forhold som her. Da burde man gått all-in for han, ikke snakket om noe annet, så burde Edvald tenkt at neste år i Bergen var min mulighet, så burde jeg legge igjen en ekstra innsats slik at Kristoff og hele laget hjelper ham neste år.

– Har Kristoff grunn til å føle seg sviktet?

– Kristoff har grunn til å føle seg skuffet over det Edvald leverte som et spurtopptrekk, men hadde Kristoff vinnerbein så hadde han klart å spurte forbi Boasson Hagen og fått en bedre plassering enn sjuende. Det tror jeg han vet innerst inne, slår Hushovd fast.

Litt støtte til Edvald

Han oppfordrer de to til å skvære opp så raskt som mulig, og at det er smart å ta oppvaskmøtet umiddelbart når ting er ferskt.

– Jeg prøvde i alle fall å kjøre opptrekk. Noen ganger er det for seint, noen ganger for tidlig. Det gikk ikke. Jeg prøvde å bli med på de små støtene som var. Jeg hadde bra saft, men han (Kristoff) kunne tenkt at jeg ikke hadde så mye. Da måtte han kanskje ha funnet et annet hjul. Jeg prøvde det jeg kunne, men det gikk ikke, sa Edvald Boasson Hagen til TV 2 etter rittet.

Hushovd håper at den forklaringen stemmer og at de får dette ut av verden.

For det er en utfordring å holde tungen beint i munnen etter å ha kjørt 250 kilometer sterk varme.

– For å forsvare Edvald, så er alle slitne mot slutten av et løp. Det var et vannvittig hardt sykkeløp og en vanvittig hard kamp. Man tenker kanskje at man skal gjør en bra jobb, men det går på timing og det er vanskelig.