MEST EFFEKTIVT. Det er disse to salvene som ifølge et annet apotek er mest effektive mot munnsår som det Johaug hadde. Men de fås kun på resept. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2. 
MEST EFFEKTIVT. Det er disse to salvene som ifølge et annet apotek er mest effektive mot munnsår som det Johaug hadde. Men de fås kun på resept. Foto: Anne Sofie Mengaaen/TV 2. 

Nabo-apoteket i Italia har kremen lege Bendiksen egentlig burde ha kjøpt

To andre legemidler anbefales til sårtypen Johaug hadde. Men man må ha resept for å få ut dem. – Kan være forvirrende, sier Steinar Madsen i legemiddelverket.

Torsdag sprakk nyheten om at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet klostebol.

Johaugs forklaring er at hun fikk i seg stoffet gjennom en salve hennes lege kjøpte til henne da hun slet med en solforbrent leppe.

Landslagslegen Fredrik S. Bendiksen støtter Johaugs forklaring, og valgte å gå av under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Foretrekker to andre salver

TV 2 fikk lørdag tilgang til kvitteringen fra apoteket, som skal ha solgt Trofodermin-salven som får skylden for at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet klostebol. På dette apoteket selges ikke reseptbelagt medisin.

Det gjør de derimot på naboapoteket, bare noen hundre meter unna. Når TV 2 besøker dette apoteket søndag, forteller at de mest effektive salvene til en solbrent leppe er en av de to salvene Gentalyn eller Cortison Chemicetina. De to selges kun med resept, men apoteket regner dem som mer effektive, og anbefaler spesielt Gentalyn. De inneholder ikke stoffer som er forbudte i dopingøyemed.

– Vi pleier normalt sett alltid å ha denne kremen i vårt sortiment, sier apoteker Didier Pedrini til TV 2. Han sier at dersom en norsk lege ville kommet inn med resept ville han ha fått kremene.

– Kan være forvirrende

Medisinsk fagsjef Steinar Madsen i Statens legemiddelverk har vurdert de to preparatene dette apoteket anbefaler overfor TV 2.

– Gentalyn og Cortiment Chemicetina inneholder betennelsesdempende stoffer, såkalte glukokortikoider, som demper betennelser og får sår til å gro fortere. Det er vanlige medisiner å bruke, som jeg selv har brukt for å behandle pasienter med munnsår.

Madsen sier at disse legemidlene ikke inneholder forbudte stoffer i forhold til doping, i motsetning til salven Trofordermin som Johaug brukte. Den inneholder steroider.

– Hva tror du er grunnen til at disse preparatene ikke ble valgt?

– Det er vanskelig å si, men disse er reseptbelagt, i motsetning til Trofordermin som ikke er reseptbelagt og som uheldigvis ble brukt. Man kan ha tenkt at et ikke-reseptbelagt middel ikke kan være farlig, og så er det faktiske helt motsatt. Det er jo litt forvirrende.

– Er dette noe en lege burde vite?

– Det er ikke lett. Dette er et stoff som ikke brukes i Norge og som man ikke har kjennskap til. Men man burde jo ha googlet det, da ville man fort ha sett at det er forbudt og at det er på dopinglisten.

Madsen sier at norske leger i prinsippet kan skrive ut resepter i utlandet, men i praksis kan det være vanskelig fordi apotekene ikke kan vite om personen er ekte lege. I så fall må de først henvende seg til en kollega og få utskrevet en resept. Men i prinsippet gjelder norske resepter i alle EU-land.

Den tidligere landslagslegen har selv vært ansatt i legemiddelselskapet Pfizer, som produserer Trofodermin. Han var medical director og country manager i selskapet fra 1995 til 2003, og fikk ifølge NRK med seg 7,3 millioner da han gikk fra jobben. Etter dette jobbet han i Nycomed.

Beniksen har ikke svart på TV 2s henvendelser i forbindelse med denne saken.