Gullet glapp: Kristoff beskylder Boasson Hagen for å kjøre for egne sjanser

Kaos og dårlig kommunikasjon da Norge forspilte gullmuligheten. Peter Sagan ble verdensmester igjen.

Bergen/Doha (TV 2): Det norske laget gjorde en strålende innsats underveis på VM-fellesstarten og satt med da det skulle spurtes om gullet, men Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff rotet det til.

Knallhard dom over Boasson Hagen
Kluss og dårlig kommunikasjon endte med sjetteplass til Boasson Hagen og sjuende til en tydelig irritert Kristoff da Peter Sagan ble verdensmester igjen.

– Jeg var på hjulet til Edvald. Jeg ropte at han skule starte, men jeg vet ikke hva som skjedde. Han ventet altfor lenge. Til slutt svarte han som om han skulle spurte selv. Da var det for sent for meg. Jeg ropte og ropte. Jeg ble på en måte sperret når han skulle ut til siden også. Det ødela flyten dessverre, sier Kristoff til TV 2 etter løpet.

Kristoff og Boasson Hagen tittet så vidt på hverandre etter VM-fiaskoen. FOTO: TV 2.
Kristoff og Boasson Hagen tittet så vidt på hverandre etter VM-fiaskoen. FOTO: TV 2.

– Det så nesten ut som om dere ødela for hverandre der?

– Ja, jeg følte nesten det. Jeg vet ikke hva mer jeg kunne ha gjort egentlig. Jeg ga klar beskjed til Edvald der, men, fortsetter en oppgitt Kristoff.

– Antyder du at han prøvde å gå for sine egne muligheter der?

– Jeg følte jo nesten det siden han ventet og ventet så lenge. Vi hadde planen klar at til 400 meter senest, så skulle jeg gå til. Det ble senere enn det. Da var jeg egentlig aldri med å kjempe.

 Se Sagan spurte til nytt VM-gull

Boasson Hagen, som hadde i oppgave å kjøre opptrekk for Kristoff, mener at det var nettopp det han gjorde etter over 250 beintøffe kilometer. Han responderer slik på Kristoffs påstand om at han kjørte for egne muligheter, selv om han før VM åpnet for å kjøre for å ta medalje selv.

– Jeg prøvde å bli med da de støtet i starten. Etterpå kjørte jeg opptrekket, men da startet jeg for seint. Da ble det for seint og medaljene glapp for oss begge, sier Boason Hagen til TV 2.

– Hvordan opplever du at Kristoff antyder at du ikke holder deg til planen?

– Jeg prøvde i alle fall å kjøre opptrekk. Noen ganger er det for seint, noen ganger for tidlig. Det gikk ikke. Jeg prøvde å bli med på de små støtene som var. Jeg hadde bra saft, men han (Kristoff) kunne tenkt at jeg ikke hadde så mye. Da måtte han kanskje ha funnet et annet hjul. Jeg prøvde det jeg kunne, men det gikk ikke.

  – Spurtet som han gikk for det selv

– Det ble ikke utført etter planen
Den norske planen så ut til å fungere perfekt underveis, men diskusjonen om kapteinsvalg og Boasson Hagens rolle som opptrekker kommer garantert til å blusse opp igjen slik den gjorde etter VM i Richmond i fjor. Også da endte det med kluss mellom våre to beste syklister.

– Ja, vi kjørte bra begge to egentlig. Han var fri til å gå med hvis folk støtet, men det var lite støting på slutten. Jeg trodde vi skulle ta det hjem egentlig, men vi klusset det til på slutten. Da går det ikke, sier Kristoff.

– Det høres ut som om at det venter et møte på kammerset nå?

 Slik svarer Boasson Hagen på påstandene

– Ja, det gjør kanskje det. Sånn er det. Nå har det skjedd det som har skjedd. Det er ikke noe vi får gjort noe med. Vi må finne ut hva som var problemet. Vi hadde planen klar og kunne gjort det, men det ble ikke utført etter planen.

Landslagssjef Stig Kristiansen ville ikke ta noens parti etter målgang.

– Det må de kommentere og stå for selv. Vi har vært så tydelig som vi overhodet kan i lenge i forkant, rett i forkant og underveis på radio om hvordan det skal kjøres. Jeg har gjentatt det så jeg er hes i stemmen, sier Kristiansen til TV 2.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er oppgitt over at Norge skuslet bort en mulighet til å vinne regnbuetrøyen.

 Degenkolb sprutet vann i ansiktet på konkurrent

– Det virker som om Edvalds spurtvinnergener gjorde at han glemte rollen sin og ble opptatt av sin egen posisjon. Det er ikke sikkert at han mente det slik, men for oss som sitter og ser det så virket det på den måten, sier Kaggestad.

– Men når man først er enig om at man skal sykle for en person, så har opptrekkeren sitt klare ansvar.

Sagan den store
Seieren gikk til råskinnet Peter Sagan. Slovaken var raskest i spurten og forsvarer dermed fjorårets VM-tittel. Han er den sjette i historien til å gjøre det.

Som ventet ble det action tidlig på VM-fellesstarten. Det sterke belgiske laget satte opp tempoet inn på sidevindspartiet. Norge var med på notene og fikk posisjonert sine beste ryttere langt fremme, mens kanonene André Greipel, Nacer Bouhanni, Marcel Kittel og John Degenkolb var noen av dem som sov i timen. Det splittet seg mellom de to gruppene og skaden var allerede skjedd.

Dermed sto medaljene mellom rytterne i tetgruppen som på det meste talte 26 ryttere. Ingen maktet å stikke fra i rundløypen på The Pearl. Dermed tok Sagan gullet, foran Mark Cavendish og Tom Boonen.

Har du fått med deg disse klippene?