TANKEVEKKER: Dobbelt olympisk mester, Olaf Tufte, lurer på om han skal fortsette som toppidrettsutøver når fallhøyden er så stor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TANKEVEKKER: Dobbelt olympisk mester, Olaf Tufte, lurer på om han skal fortsette som toppidrettsutøver når fallhøyden er så stor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Tufte vurderer fremtiden etter Johaug-sjokket

Olaf Tufte (40) vet ikke om det er verdt å fortsette som toppidrettsutøver etter dopingskandalene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

Olaf Tufte (40) har lagt ned utallige treningstimer sammen med Martin Johnsrud Sundby, og kjenner Therese Johaug godt gjennom hennes kjæreste - roeren Nils Jakob Skulstad Hoff.

Han presiserer at han støtter dem begge, og etter Marit Bjørgens uttalelser vurderer veteranen nå om det er verdt å fortsette karrièren etter langrennskandalene som har rystet Norge.

– Jeg støtter Marits uttalelser: "Er det verdt å drive toppidrett når fallhøyden er så enorm, og muligheten for å få karrièren ødelagt så ufattelig stor?" Vi går hver dag for å bevise vår uskyld, og det er en vekker at vi må være pinlig nøyaktige. Utøvere blir jo paranoide i frykten for at andre rundt kan tukle med tingene deres, forteller Tufte til TV 2.

– Så du vurderer fremtiden etter Johaug-saken?

– Det er en tankevekker. Som Marit sa: "Er det verdt det?"

– Må være nulltoleranse

Tufte forteller at han selv nylig har vært syk, og mener det føles nærmest absurd at han ikke kan ta medisiner som faktisk hjelper kan til å bli frisk.

– Jeg kan ikke ta hostesaft en gang siden det er efedrin i den. Sønnen min på seks år kan ta den, men jeg som er en voksen mann på 40 år kan ikke ta hostesaft. Jeg kunne jo sikkert fått et skriv fra legen, men da kunne jeg ikke konkurrert på en viss tid, forklarer tobarnsfaren.

Selv om han understreker at han ikke har noen grunn til å mistenke verken Johnsrud Sundby eller Johaug for juks, forstår Tufte at det må være strenge reaksjoner på brudd for dopingreglene.

– Jeg skjønner jeg at det må være nulltoleranse for slike stoffer. De må sette grensen et sted, og det må være på nulltoleranse, understreker den dobbelt olympiske mesteren, som tok bronse sammen med Kjetil Borch i Rio-OL i august.

– Roerne sjekker medisiner selv

Tufte tror mange utøvere nå nærmest har blitt paranoide, i frykt for å havne i Johaugs situasjon. Selv har han gitt opp.

– Man man ser hvor utrolig farlig det er hvis noen vil deg vondt. Hvis det er noen som ikke liker meg, eller vil kødde med meg, så får de det til. Jeg har rett og slett sluttet å være paranoid, og gidder ikke lenger passe på drikkeflasken min. Jeg tar mine forhåndsregler, men om folk vil meg vondt er det lett å ødelegge for meg. Uten at det finnes noen rettssikkerhet rundt det. Så om folk vil meg vondt, så klarer jeg ikke å hindre det. Satt på spissen kan man ikke spise hos venner eller på restaurant, for man vet ikke hva som er i maten. Det skal ikke være sånn, sier en oppgitt Tufte.

Han presiserer at disse to sakene er et tydelig bevis på at utøveren selv må dobbeltsjekke alt de putter i kroppen.

– Pleier dere roerne å sjekke hvilke preparater dere tar, selv om dere får det utskrevet fra legen?

– Ja, svarer Tufte kontant.