Derfor er ikke Johaug suspendert

Slik svarer Antidoping Norge på FIS-sjefen Sarah Lewis' uttalelser.

Det var fredag kveld at det finske mediet Hufvudstadsbladet meldte at generalsekretæren i FIS Sarah Lewis reagerte på at Therese Johaug ikke er suspendert etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet klostebol.

Leweis reagerte også på hvorfor ikke FIS er informert om saken.

Lørdag har TV 2 vært i kontakt med Lewis som er klar på at ansvaret er hos Antidoping Norge.

– Dere må spørre Antidoping Norge, siden de ikke har gitt oss noe informasjon enda, sier Lewis til TV 2.

Antidoping Norges svar

– Vil Antidoping Norge suspendere Johaug?

– Det er ikke mulig å svare på nå, skriver leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til TV 2 i en e-post.

Pressekontakt for langrenn Gro Eide opplyser til TV 2 lørdag at hun ikke vet om Therese Johaug skal være med på treningssamling i Val Senales i Italia. Samlingen starter onsdag kommende uke.

Slik svarer Solheim på Lewis' utspill.

– Dette er en prøve tatt av Antidoping Norge. Derfor er det Antidoping Norge som har ansvaret for oppfølgingen av prøven. Jf NIFs lov 12-16 skal utøver suspenderes så snart innledende saksbehandling er gjennomført. Utøver kan suspenderes for inntil to måneder av gangen, men den samlede suspensjonstiden må ikke overstige det vedkommende antas vil bli utelukket ved endelig dom. Videre er det et krav om at saksbehandlingen skal være forsvarlig, skriver Solheim til TV 2, og fortsetter:

– Denne bestemmelsen tuftes på WADC 7.9.1 om obligatorisk midlertidig suspensjon ved positiv prøve. Der heter det at antidopingorganisasjonene skal etablere regler som umiddelbart suspenderes utøvere ved positive prøver. De norske reglene er gjengitt overfor.

– Det er ca 1 1/2 uke siden utøver ble orientert om prøveresultatene, det er gjennomført analyse av A og B-prøve og det er gjennomført samtaler med utøver og lege. Tilgjengelig informasjon må bearbeides for at innledende undersøkelser kan sies avsluttet og danne et forsvarlig grunnlag for en beslutning om midlertidig suspensjon. Dette må gjøres før midlertidig suspensjon slik at suspensjonstiden ikke overstiger det man kan anta at vedkommende vil kunne bli utestengt ved endelig dom.

– Etter vårt syn har denne prosessen så langt blitt gjennomført i løpet av kort tid der alle involverte har vært tilgjengelige og stilt opp umiddelbart. Slik vi forstår det er det heller ikke noe risiko for at utøver skal stille på landslagssamling eller konkurranse de nærmeste ukene på tross av at utøver ikke selv har valgt midlertidig suspensjon. Formålet i bestemmelsen er derfor etter vårt syn ikke brutt i denne sammenheng, avslutter Solheim.

Vet ikke om Johaug er med på samling

I en pressemelding skriver Norges Skiforbund at Lewis ble informert at det skulle avholdes en pressekonferanse torsdag.

– Norges Skiforbund presiserer at generalsekretær Stein Opsal informerte FIS og Sarah Lewis om at det skulle avholdes pressekonferanse torsdag 13.oktober. Dette bekrefter Lewis i en epost til Norges Skiforbund i dag, skriver Skiforbundet.

– Når det gjelder suspensjon av Therese Johaug forholder NSF seg til Antidoping Norge som gjør innledende undersøkelser i saken, fortsetter Skiforbundet.