BLODSLIT I ØRKENEN: Alexander Kristoff har gode minner fra Qatar med flere etappeseirer. Erfaring med sidevind og høye temperaturer kan gi ham overtaket ham trenger på konkurrentene.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLODSLIT I ØRKENEN: Alexander Kristoff har gode minner fra Qatar med flere etappeseirer. Erfaring med sidevind og høye temperaturer kan gi ham overtaket ham trenger på konkurrentene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Kaffe-stopp skal gi Kristoff VM-gull

Den norske kapteinen er i form og klar til å kjøre seg inn i regnbuetrøyen.

Se herrenes VM-fellesstart på TV 2 og i livesenteret søndag kl. 09.00!

Bergen/Doha (TV 2): Alexander Kristoff (29) kommer til søndagens VM-fellesstart som en av de virkelig store favorittene.

I to uker har det norske lagets kaptein vært på plass i glohete Doha for å gjøre de siste forberedelsene.

Djevelen ligger i detaljene
Men det er ikke bare deltakelse på lagtempoen, lange treningsturer og akklimatisering som skal bidra til suksess.

I to uker har han måttet gi avkall på syklistenes helligste drikk – nemlig kaffe. Grunnen?

– Når vi skal ta koffein-gel mot slutten, skal vi få litt «kick» av det og bli enda mer skjerpet. Drikker du kaffe, brus og cola, så har ikke den så mye effekt, sier Kristoff til TV 2.

To uker uten kaffe med gode forberedelser virker å ha satt Kristoff i en strålende posisjon. Han mener selv han er 100 prosent og føler seg i bra form.

– Vi har vært her i snart to uker og forberedt oss. I går var pulsen ganske normal, selv om det var 35 grader. Sånn sett føler jeg kroppen er ganske tilpasset, sier Kristoff.

Kristoff og det norske laget virker å ha full kontroll på detaljene før søndagens prøvelse i ørkenen. Men når selve løpet starter, kan det fort hende at alle kort blir kastet. Det er nemlig langt fra sikkert at det blir en massespurt om regnbuetrøyen etter 257,5 beinharde kilometer.

Sidevind og stekende varme kan føre til kaos før feltet kommer inn i rundløypen i byen.

– Vi har noen folk som skal passe på meg slik at jeg ikke må ta unødvendig vind. Så er det noen punkter i løypen vi må være på «alerten» og sitte riktig posisjonert. Da bruker vi dem (hjelperytterne) for å få meg og Edvald i posisjon. Går det rolig, blir det ikke noe stress. Men jeg regner med at det blir kjørt på et punkt i løypen. Jeg håper det blir kjørt hardt, men at det kommer en stor gruppen inn mot mål slik at folk er litt slitne, men at det er en gruppe som spurter om seieren, sier Kristoff.

Går alt som planlagt, skal Edvald Boasson Hagen kjøre opptrekk for Kristoff.

– Edvald er utrolig sterk og god på langspurter. Jeg har sagt at han skal posisjonere som om han skal spurte selv, så bare åpne for tidlig. Da må han forsikre seg om at jeg er på hjul. Jeg skal prøve å holde hjulet så godt som mulig når han posisjonerer seg, sier Kristoff.

Landslagssjef Stig Kristiansen virker å ha stor tro på Norges gullplaner. Laget skal ikke være en pådriver for kjøring i sidevinden, men sørge for at Kristoff og Boasson Hagen holder seg unna trøbbel.

– Det er stor enighet mellom dem (Boasson Hagen og Kristoff) om hvordan de skal løse dette, sier Kristiansen.

– Opptrekket Edvald har gjort for Cavendish, er det optimale opptrekket for Alex. Jeg tror Alex gjerne ville hatt Edvald på lag hele året, men det blir vanskelig. Edvald matcher Alex veldig godt i et opptrekk.

Boasson Hagen har lært av feilen
Kristoff er Norges ubestridte kaptein og plan A, men mye kan skje. Det så man på VM-fellesstarten i Richmond i fjor.

Da ble Boasson Hagen sittende sammen med Greg Van Avermaet mellom Peter Sagan og hovedfeltet. Enden på visen ble en forspilt medaljesjanse og fjerdeplass til Kristoff. Kommer han i en lignende posisjon, skal ikke tabben gjenta seg, understreker jokeren Boasson Hagen.

– Jeg skal ikke gjøre akkurat det samme som i fjor. Da ble det hverken fugl eller fisk. Jeg håper at jeg kan følge og så får vi se om jeg har lært ting fra i fjor som jeg ikke vil gjenta, sier Boasson Hagen.

– Dersom du er i samme situasjon. Hva gjør du?

– Da vil jeg prøve å bidra, men spare krefter til spurten i stedet for å bli slukt av feltet, havne bak der og ikke være opptrekker og ha krefter til noen ting.

Rudsbygdingen har tidligere åpnet for å kjøre for egne sjanser på VM-fellesstarten, men blir uansett ikke den som prøver å angripe.

– Vi må se hvordan det utvikler seg. Har de største lagene mange ryttere, blir det sannsynligvis spurt. Da må det samle seg og man finner ut at det blir opptrekk. Er det mindre kontroll, er det mye som kan skje. Da blir det mer åpent, og jeg er da friere til å gjøre slik som i fjor, sier Boasson Hagen, som blir Kristoffs viktigste mann i finalen.

– Han skal se etter meg på 500 meter. Dersom jeg ikke er der, må han spurte for egen maskin. Da kan det hende at jeg har vært innblandet i noe tull. Da har vi et medaljehåp til, sier Kristoff.

De største favorittene
Det norske laget består av Kristoff, Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Vegard Breen, Sondre Holst Enger, Kristoffer Skjerping, Daniel Hoelgaard og Truls Korsæth. Med ni nordmenn til start har Kristoff på papiret fått utlevert den hjelpen han trenger.

Det hjelper ham imidlertid bare et stykke på vei, for 29-åringen må hamle opp med verdens aller beste spurtere. Historien har vist at Kristoff ikke er den aller raskeste i feltet, men han tror den lange distansen er i hans favør.

– Nå har Cavendish og Greipel vært raskere enn meg. Men etter 250 kilometer har jeg vært raskere enn dem. Så vi får håpe det gjelder nå også, sier Kristoff.

André Greipel regnes kanskje som den største favoritten før søndagens ritt. Tyskeren er råsterk og superrask i flate spurter. Han har støtte i det tyske laget, der både John Degenkolb og Marcel Kittel må finne seg i å spille andrefiolin. Kittel er en meget god joker for det tyske laget dersom Plan-Greipel ikke fungerer.

Mark Cavendish har vært syk i opptakten til VM, men har gjennom sesongen vist at han fremdeles er blant verdens aller raskeste i flate spurter. I Tour de France ble det imponerende fire etappeseirer før Manx-missilet dro til Rio og tok sølv på bane. Briten jakter på sitt andre VM-gull.

Til tross for en skuffende sesong er også den franske urokråken Nacer Bouhanni en mann å regne med dersom det blir samlet spurt. Cofidis-rytteren måtte står over Tour de France etter at han fikk et brudd i hånden etter å ha havnet i klammeri med en hotellgjest kvelden før rittet startet. Han har også blitt disket fra seier i Cyclassics i Hamburg for en ulovlig manøver på oppløpet. Han har likevel farten til å hamle opp med de hvasseste spurterne.

Den regjerende verdensmesteren Peter Sagan må man aldri avskrive, selv om den flate løypeprofilen ikke passer ham like godt som fjorårets kuperte ritt i Richmond. Også det colombianske stjerneskuddet Fernando Gaviria og den australske Cavendish-kopien Caleb Ewan er ryttere å se opp for dersom det skal spurtes.

Men som sykkelløp av vist tidligere. Det er langt fra sikkert at ting utvikler seg slik man har spådd på forhånd...

Har du fått med deg disse klippene?