Den blå-blå regjeringen har kuttet skatter og avgifter med 21 milliarder kroner siden de tok over i 2013.

I finanstalen som Siv Jensen holdt i Stortinget 6. oktober la hun vekt på at skattelettene går til folk flest.

Men hvem er det som får de største pakkene, når finansministeren deler ut skattegaver?

TV 2 har fått tilgang til tall som SSB har utarbeidet for Finansdepartementet.
Her er svaret:

De tusen rikeste personene i Norge har i gjennomsnitt fått
656 200 kroner i årlig skattelette. Det utgjør nesten 1800 kroner i skattelette, hver eneste dag.

Folk flest derimot, eller sagt på en annen måte:
90 prosent av alle skattebetalerne har under fem millioner kroner i formue. De har i gjennomsnitt fått 2600 kroner i skattelette. Det utgjør 7 kroner og 10 øre pr dag.

– Dette er dobbelt uheldig, fordi det bidrar til større ulikheter og reduserer respekten for skattesystemet vårt, sier leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre.

Finansminister Siv Jensen er sykmeldt og kan derfor ikke kommenterer sine egne tall. TV 2 spurte derfor statsminister Erna Solberg.

RETTFERDIG: - Det er vel rettferdig for folk at vi skaper jobber for fremtiden, svarer Erna Solberg på spørsmål om det er rettferdig at de rikeste får de høyeste skattelettelsene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RETTFERDIG: - Det er vel rettferdig for folk at vi skaper jobber for fremtiden, svarer Erna Solberg på spørsmål om det er rettferdig at de rikeste får de høyeste skattelettelsene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Er dette rettferdig?

– Det er vel rettferdig for folk at vi skaper jobber i fremtiden. Derfor senker vi formueskatten og derfor senker vi selskapsskatten. Det gjør at nordmenn ikke bare investerer i eiendom, men også investerer i bedrifter i Norge, og det betyr mer velferd for oss alle i fremtiden, sier statsministeren.

Støre viser til studier og regjeringen selv som ikke kan dokumentere at skattekutt bidrar til å skape flere arbeidsplasser.

– Det har alle studier vist at store skattekutt til de som har mest har veldig liten, om noen effekt på nye jobber, sier Støre.

Her er tabellen som viser fordelingen av de 21 milliarder kronene som regjeringen har gitt i skattelette.

Her er tabellen som viser fordelingen av de 21 milliarder kronene som regjeringen har gitt i skattelette.
Her er tabellen som viser fordelingen av de 21 milliarder kronene som regjeringen har gitt i skattelette.