Oslo  20161013.
Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161013. Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Det må være samme regler for bulgarske vektløftere og Therese Johaug

Svensk kommentator krever lang straff for Therese Johaug.

Også den svenske landslagslegen mener de formildende omstendighetene rundt Johaugs positive prøve er av en mindre betydning.

I en leilighet i Gamla Stan i Stockholm står den den svenske landslagslegen og klør seg i hodet. Per Andersson stirrer på et bilde av pakningen kremtuben lå i og utbryter:

– Det der er et preparat som skal holde seg langt unna. Fra et medisinsk perspektiv er det vanskelig å forstå. Dette er så ødeleggende for skisporten, men også for mitt virke. Vi som leger skal ha en høy etikk og moral i det vi gjør. Nå har vi hatt en periode med fokus på hva løpere får av medisin istedenfor et fokus på det som er viktig, nemlig prestasjoner.

– Er dette et prestasjonsfremmende middel?

– Absolutt.

– Hvor viktig er dosen påvist i en urinprøve, om dette er prestasjonsfremmende?

– Det handler om man har et substans som er forbudt i seg eller ikke. Det er sekundært hvordan man har fått det i seg. Jeg er utrolig skuffet over at dette har skjedd ved to tilfeller i løpet av så kort tid.

– Hun får ikke maksstraff
Den meningen deler også Expressens rutinerte kommentator Tomas Pettersson. Han ser ingen vei utenom en lang straff for Therese Johaug.

– Jeg vet ikke hvor mange tilfeller vi har hatt med dette stoffet. Er det rundt hundre? Bulgarske vektløftere som har blitt tatt for doping og sagt at de har fått noen piller av legen sin. Og da har vi sagt «det kan man jo hevde». Har man den unnskyldningen og testen er positiv, så skal det straffes. Vi kan ikke endre på de reglene bare fordi det er en jente som er elsket i Norge og Sverige. Det må være samme regler for bulgarske vektløftere og Therese Johaug.

– Hun går jo ikke fortere på ski av denne salven. Er det da rettferdig med en lang straff?

– Det er en formildende omstendighet, så hun kommer ikke til å få maksstraff som er på fire år. Men dette peker mot en straff på mellom ett til to år. Hun har selv ansvaret.

Svenskene kjøper aldri legemiddel i utlandet
Den norske landslagslegen Fredrik Bendiksen tar på seg all skyld og går av som følge av denne skandalen. Den svenske leieren har tilsynelatende strengere rutiner.

– Kjøper dere legemidler i utlandet?

– Nei, vi har legemidler med oss. Vi kjøper aldri noe i utlandet, sier Anderrsson.

– Men om man trenger et legemiddel akutt. For eksempel ved et munnsår som blir verre og verre. Hva gjør dere da?

– Vi prøver å låne legemidler av støtteapparat fra andre land. Ellers får vi sendt legemidler fra Sverige ned til lokale sykehus som vi kan hente ut.

– Vi oppmuntrer utøverne til å sjekke selv
For å sikre at ikke utøvere får i seg forbudte stoffer ber den svenske legen utøverne om å sjekke alle legemiddel. Han vil også at utøverne sjekker legemiddel han selv skriver ut.

– Vi oppmuntrer alle våre løpere til å sjekke preparatene opp mot lista. Også når det er skrevet ut av legen deres. Det skal sitte i ryggmargen at man kontrollerer det man får utskrevet.

Langrennskommentatoren i Sveriges største avis er ikke imponert over det norske medisinske støtteapparatet.

– Jeg har fulgt langrenn i veldig mange år og jeg har alltid vært veldig imponert over det enormt store apparatet Norge har. Vi har hatt et inntrykk av at dette er den mest profesjonelle virksomheten i langrennsverden. De siste tre månedene har vist at det er den mest inkompetente.