RISIKERER LANG STRAFF: Strafferammen for å bruke anabole steroider er fire års utestengelse.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RISIKERER LANG STRAFF: Strafferammen for å bruke anabole steroider er fire års utestengelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Svensk ekspert tror på lang straff for Johaug

Sjefen for det svenske dopinglaboratoriet mener Therese Johaug ikke kan skyve ansvaret over på legen.

– Man blir overrasket. Det er verdens beste langrennsløper. Men vi har sett andre store bli tatt, deriblant en annen nordmann. Lance Armstrong og andre store utøvere har også blitt det, sier leder for det svenske dopinglaboratoriet Magnus Ericsson til TV 2.

Han er blant Sveriges fremste eksperter på doping og synes det er trist at nok en stor utøver avgir en positiv dopingprøve etter å ha brukt sårsalven Trofodermin.

Han er svært overrasket over at en utøver som Therese Johaug kan være så uforsiktig at hun brukte en salve som inneholder stoffet klostebol.

– Klønete av Therese
– Hvis man tar et preparat som inneholder klostebol, så får man trolig en positiv prøve. Så er spørsmålet hvorfor hun tar et sånt preparat når man vet det inneholder klostebol. Når man ser til og med en tydelig merking hvor det står «doping», som er streket over. Det er kanskje klønete av legen, men det er klønete av Therese, som ikke tar ansvar for hva hun putter i seg, sier Ericsson.

Den svenske dopingsjefen er ganske klar på at Johaug ikke går fri ettersom den norske legen Fredrik Bendiksen skal ha sagt at salven hun brukte mot munnsår ikke sto på dopinglisten.

– Nei, det gjør hun ikke. Det er hun som har ansvaret. Hun tar feil når hun sier at hun ikke har noe ansvar. Ifølge WADAs regelverk er det hun som har ansvaret og ikke legen, forklarer Ericsson.

Stått på dopinglisten siden WADA ble opprettet
Klostebol er et anabolt stoff, som kan ha muskelbyggende effekt. Men Ericsson mener at stoffet har så liten effekt i så henseende at han neppe tror at det brukt slik. Men han påpeker at det fungerer godt i forhold til restitusjon fra en dag til den neste.

Det er et gammelt stoff, som har stått på WADAs dopingliste fra byrået ble opprettet, og som har vært kjent blant dopingjegere siden 1980-tallet. Men det er ikke mye brukt. I Ericssons fire år som laboratoriesjef har de ikke hatt en prøve som har vært positiv på klostebol.

Men det er et stoff som er lett å spore.

– Dopinglaben i dag kan finne dette stoffet i opp til 30 dager, sier den vitenskapelige litteraturen. Men det kommer an på personen. Ulike individer har ulik metabolisme. Det er ikke så enkelt at vi kan si at vi ser det i 30 dager på alle personer. Vi ser det kanskje i 15 dager på en person, men 30 på en annen, forklarer Ericsson.

Tror på to års utestengelse
Bendiksen forklarte på torsdagens pressekonferanse at Johaug hadde brukt rundt 3,5 gram av en 30 grams tube. Det skal være nok til at det slår positivt ut på den dopingprøve.

– Det var mye. Da kan det være rimelig. En halv prosent av substansen i kremen. Da er det 10-20 milligram. Det kan fort gi bra utslag i våre tester, mener han.

Ericsson tror ikke Johaug slipper unna straff. Han frykter at det kan bli et langvarig avbrekk for den norske skidronningen.

– Det er ikke mitt område. Det er opp til Antidoping Norge å ta den avgjørelsen. Men normalt når det gjelder anabole steroider så er det opp til fire år. Det ville ikke vært så morsomt for henne. Men det er mer trolig med to år. Så får vi se hvordan de vurderer det og hva WADA sier til slutt, sier han.

Av 27 som er dømt for å ha brukt klostebol, er 23 utestengt i ett år eller lenger. Lengst straff fikk volleyballspilleren Maria Josefina Cordero Santos fra Den dominikanske republikk. Hun ble utestengt i fire år.

– Det holder å kunne lese
Bendiksen skal ha oversett både advarselen på esken og at det står klostebol med store bokstaver på både eske og tube da han lot Johaug bruke salven. Men at leger kan gjøre slike tabber overrasker ikke Ericsson.

– Den lille detaljen er jeg ikke så overrasket over. Vi hadde en egen sak under OL i Sotsji der legen sier det er greit å ta et preparat, men det var ikke greit for det sto på dopinglisten. Jeg tenker på Nicklas Bäckström og pseudoefedrin. Det var en helt lik sak, der legen også gikk ut og tok fullt ansvar. Så jeg er ikke overrasket over at de ikke kan lese, forteller han.

Kjøper man medisiner på apotek, så får man med en innholdsfortegnelse. Det er utøverens ansvar å vite hva de putter i kroppen sin. Og det er ikke vanskelig å unngå å gå i den fellen Johaug har snublet opp i.

– En må ikke være kjemiker eller ekspert. Det holder å kunne lese, sier den svenske dopingeksperten.