KNUST: Det var en gråtende Therese Johaug (28) som møtte pressen torsdag. Johaug er tatt for doping etter å ha brukt en sårsalve som ble kjøpt på et apotek i Italia. Foto: NTB Scanpix
KNUST: Det var en gråtende Therese Johaug (28) som møtte pressen torsdag. Johaug er tatt for doping etter å ha brukt en sårsalve som ble kjøpt på et apotek i Italia. Foto: NTB Scanpix

Mads Kaggestad:

– Får hun en streng straff, kan karrieren være ødelagt

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener merkingen av kremen kan få betydning for hvilken straff Therese Johaug (28) får.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s Mads Kaggestad sier at dopingavsløringen om Therese Johaug (28) kan få store konsekvenser.

Johaug brukte en sårsalve kjøpt i Italia, som inneholder det forbudte stoffet clostebol. Stoffet står på dopinglisten til WADA.

Få siste nytt om dopingsaken i vårt livesenter.

Stor advarsel

Pakken med kremen Johaug brukte er tydelig merket DOPING. Tuben er ikke merket på samme måte.

Ifølge lege Fredrik Bendiksen var det han som kjøpte salven på et apotek i Italia.

Mads Kaggestad understreker overfor TV 2 at han tar forbehold om det er nøyaktig denne kremen Johaug har brukt når han uttaler seg i saken.

– Dersom det er snakk om denne pakken og tuben, og dette brukes som bevis i saken, så kan det selvfølgelig ha innvirkning på en eller annen måte, sier Kaggestad.

Dersom det er pakken som tydelig er merket DOPING som er brukt av Johaug, stusser Kaggestad over det.

– Det er unektelig vanskelig å ikke se at det står en stor advarsel på pakken, og det er ikke rart at folk stiller spørsmålstegn ved det, sier han.

Kremen er også merket med det forbudte stoffet clostebol.

– Jeg tror hun vil få en straff. Blir hun trodd så tror jeg hun får en mild straff, fra to til fire måneder. Blir hun ikke trodd så kan hun få opp mot ett år - i verste fall to år, sier Kaggestad.

Han sier selve merkingen kan så tvil om Johaugs forklaring. Uansett straff tror Kaggestad det vil påvirke karrièren til skistjernen.

– Får hun en streng straff kan karrieren være ødelagt. Men det er også avhengig av hvordan hun reagerer og støtten hun får. Det er uansett skadelig for henne. Får hun en mild straff eller advarsel vil nok mange forstå at dette ikke er en stor dopingskandale. Men blir hun ikke trodd kan det helt sikkert være ødeleggende for karrieren, sier Kaggestad.

Idol

Lege på landslaget, Fredrik Bendiksen, tok på seg all skyld på dagens pressekonferanse. Det mener Kaggestad er bra for Johaug.

– Hittil har hun en god sak – hvor legen har tatt skylden. De som følger med på idretten forstår at dette ikke er snakk om systematisk doping i tradisjonell forstand. Men det vil alltid være uheldig for utøveren. Dette blir nok uansett en tung sak, sier Kaggestad.

I sommer ble det klart at Martin Johnsrud Sundby ble dopingtatt og utestengt i tre måneder. TV 2-eksperten mener Johaug-saken er verre.

– Sundby-saken var mer forvirrende. Johaug-saken ser enda mer alvorlig ut, for her er det et stoff som står på dopinglisten - ferdig med det. Det er et forbudt stoff, uansett grenseverdi, sier han.

En hulkende Johaug ga et samlet pressekorps sin forklaring på dopingavsløringen.

– Det er ikke tvil om at jenta har det fælt. Therese Johaug har bygget seg et sterkt varemerke. Hun er et idol for mange og vanvittig stor i miljøet. Internasjonalt er hun en ekstremt viktig frontfigur, og det kan virke til hennes fordel i saken. En mindre kjent utøver kan ha en dårligere sak enn det Johaug vil ha. Det er naturen i dopingsaker, og det kan også diskuteres, sier Kaggestad.

– Alvorlig for skinasjonen Norge

Kultur- og idrettminister, Linda Helleland (H) sier det er en alvorlig sak.

– Det er ingen tvil om at det er utøverens fulle og hele ansvar. Men man må også se på om apparatet rundt er godt nok, sier Helleland til TV 2.

Langrennskomiteen i Skiforbundet har innkalt til krisemøte i saken, og idrettsministeren holdes løpende oppdatert om saken.

– Dette er er alvorlig for idretten vår og Norge som skinasjon. Det gjelder vårt renommé ute i verden, og alle utøverne våre som det kan bli stilt spørsmål ved. Vi tar dette på høyeste alvor og skal komme til bunns i dette, sier Helleland.