Kristian Valen snakker ut om Aker Brygge-dramaet:

– Plutselig ble jeg kreativ av sovepillene

Kristian Valen (42) forteller sin versjon av pågripelsen på Senkveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 29. september i år ble komiker Kristian Valen dømt til 21 dager ubetinget fengsel i Oslo tingrett. Han må også betale saksomkostninger på 15 000 kroner.

Komikeren ble dømt etter to episoder hvor politiet rykket ut til boligen hans på Aker Brygge i Oslo i år. Selv hevder han sin uskyld, og har anket dommen til lagmannsretten.

– Jeg har det veldig bra

Fredag gjester Valen Senkveld med Thomas og Harald på TV 2, og når programlederne lurer på hvordan det går med 42-åringen, gir han en positiv respons.

– Nå har jeg det egentlig veldig bra. Jeg får jo en del spørsmål om akkurat det. Etter forholdene så går det bra. Jeg tror det er verre for folk rundt meg som ikke vet helt hva som er fakta og bare har lest det som står i media, forteller Valen til Senkveld-programlederne.

– Det høres kanskje rart ut, men du må bare se på det positive, det er en del av den jobben du har og når du er så heldig at du får jobbe med det du liker, så må du tåle det, fortsetter komikeren.

Truet politi på Facebook

Den første episoden han ble dømt for skjedde i februar i år. Valen skal ha utlyst en dusør på 10.000 kroner til den som fant navn og adresse på to politimenn som sammen med flere andre polititjenestemenn aksjonerte mot leiligheten 5. februar. Meldingen gikk ut til alle hans 90.000 på Facebook.

Bakgrunnen for Valens Facebook-post var at politiet ble bedt om å bistå AMK-sentralen på et oppdrag i Valens leilighet. Valen ringte selv etter ambulansepersonell og fortalte at samboeren hadde skadet seg på en kniv.

Skulle spille inn sketsj

 Se hele Valen-intervjuet her

Den andre episoden skjedde i midten av september. Valen ble pågrepet etter å ha båret en våpenkopi rundt på Aker Brygge i svært beruset tilstand tidlig på morgenen. Selv hevder han at han bare skulle spille inn en sketsj.

– Det ble mye oppstyr da du skulle spille inn en sketsj i garasjen din. Hva skjedde?

– En vanlig lørdag, begynner komikeren med et humoristisk tilsnitt.

– Det som skjedde var at jeg kom hjem etter et par måneder i USA. Jeg hadde lagt ut på Facebook at jeg skulle lage en sketsj om tidligere politisjef Arne Johannessen. Oppgaven var å lage en sketsj hvor han skulle lage en reklame for å rekruttere ungdommer til politiet. Og da måtte han se kul ut. Da må du jo selvfølgelig ha en caps på snei, briller, bar overkropp og kamuflasjebukser, fortsetter han.

Ble kreativ av sovepiller

For å komme inn i riktig døgrytme etter USA-oppholdet, tok han to sovepiller han hadde fått foreskrevet fra den amerikanske legen sin. Pillene hadde ikke forventet virkning.

– Jeg tar disse, og plutselig så blir jeg kreativ og føler meg våken. Da tenkte jeg: «pokker, jeg gjør det jeg har gjort mange ganger før», går ned i vår låste, private garasje og kler meg om. Du trenger ikke nøkler for å komme ned til garasjen. Jeg går ned og gjør greier med Snapchat. Da jeg skulle opp igjen, finner jeg ut at jeg ikke har nøkler, så da måtte jeg snike meg rundt på utsida og ringe på døra, sier Valen.

Politiet rykket ut

Ifølge Valen selv gikk han så opp på gaten og rundt til utgangsdøra, ringte på og ble etter hvert hjulpet inn og opp i leiligheten av samboeren. Selv mener han ingen andre en overvåkingskameraene fikk med seg hendelsen. Om morgenen rykker politiet ut til leiligheten hans.

– Det neste jeg ser er finlandshetter hjelmer, skjold, skrikende menn i sort med maskingevær, og da tenker jeg «oi!», da funket ikke sovetablettene, kan du si, sier han med et smil.

I retten ble det vist overvåkingsbilder fra garasjeanlegget og gaten utenfor Valens bolig. Opptakene viser at Valen vandrer rundt i parkeringshuset med en replikapistol i hånden. Han er tydelig beruset, og vandrer rundt i parkeringshuset en tid før han beveger seg ut på gaten og til inngangspartiet. Der sitter han, delvis sovende, til samboeren kommer ned og får ham inn i huset.

– Det var Oslo maraton den dagen og det var bare tilfeldigheter at ikke flere så situasjonen. Det kunne ført til sterk frykt, sa aktor Hacer Aydar under rettssaken.

– Gjort det flere ganger før

– Hvis du tar et skritt tilbake og ser dette fra utsiden, klokka er seks om morgenen, du ser en mann i militærbukser og med pistol i hånda..?

– Det er jo mote, «camo» er jo inn, vitser komikeren.

– Men du skjønner at folk kan bli mistenksomme og litt skremt?

– Ja, selvfølgelig, men dette har jeg jo gjort flere ganger før. Jeg har noen fantastiske naboer og de vet at jeg spiller inn sketsjer i bygget. Alt var låst, og det var ingen i garasjen da jeg gjorde det, konstaterer Valen.

– Jeg var ikke full

Når programlederne spør om det var alkohol inne i bildet den natten, avviser 42-åringen det blankt. Til tross for at han erkjente det under rettssaken.

– Jeg skulle ønske i ettertid at jeg kunne sagt at jeg var full, men jeg beklager, jeg var ikke det.

Videre går samtalen over på Valens hyppige møter med politiet.

– Jeg har hatt besøk av blant annet politiet før, ja. Som oftest, så er det hyggelig, og de har kommet og dratt etterpå. Jeg har spurt dem om hvorfor, men per dags dato, så har jeg ikke fått noe svar. Noen ganger så har de sikkert fått feil tips eller noe, og de gjør sikkert jobben sin de når de får beskjed om å rykke på noe, sier han.

– Vi flykter ikke

Det har i senere tid blitt kjent at Valen ønsker å flytte fra Norge, men han sier til Senkveld at avgjørelsen ikke er påvirket av hendelsene den siste tiden.

– Det står i media at vi skal flykte landet. Jeg har aldri sagt at jeg skal flykte. Vi skal flytte, men det ble bestemt for lenge siden, sier komikeren.

Kristian Valen skal først holde et siste show i Norge, og så bærer det utenfor Norges grenser. Hvor paret skal flytte er ikke helt bestemt, men de har noen tanker om destinasjon.

– Vi er ikke helt sikre på hvor vi flytter, men vi har prøvebodd litt. Alt ifra Las Vegas til huset vårt i Los Angeles. Samboeren min er sykehuslege, og har noe som heter utdanning, jeg har ikke videregående en gang, men hun kan jo få jobb overalt. Vi har sett på alt fra å jobbe med ville dyr i Sør-Afrika, Sør-Amerika, Las Vegas til Tyskland, forteller Valen i programmet.

Dersom Kristian Valens anke ikke går igjennom, og dommen blir stående, kan det spøke for flere USA-reiser for komikeren.

Se Senkveld med Thomas og Harald på TV 2 fredag kveld kl.22.15. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo her.