TYDELIG MERKET: Slik er kremen merket. Dette eksemplaret ble kjøpt på apotek i Italia torsdag formiddag. Den er utvilsomt tydelig merket med dopingadvarsel. Dette er baksiden av pakningen til 30 gramstuben. Bilde av pakningens forside ser du lenger ned i saken. Tallene som står i grønt betyr andel virkestoff pr 100 gram.   Foto: Simen Ekern 
TYDELIG MERKET: Slik er kremen merket. Dette eksemplaret ble kjøpt på apotek i Italia torsdag formiddag. Den er utvilsomt tydelig merket med dopingadvarsel. Dette er baksiden av pakningen til 30 gramstuben. Bilde av pakningens forside ser du lenger ned i saken. Tallene som står i grønt betyr andel virkestoff pr 100 gram.   Foto: Simen Ekern 

Slik virker stoffet Johaug er tatt for

27 idrettsutøvere er tidligere dømt for bruken – de fleste utestenges i minst ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen sprakk skandalenyheten om at folkehelten Therese Johaug har testet positivt på et ulovlig stoff.

Ifølge en pressemelding fra Skiforbundet er det snakk om stoffet clostebol, som Johaug fikk i seg ved bruk av en sårsalve, kjøpt på et italiensk apotek. Hennes lege tar skylden for bruken, og hevder Johaug var overbevist om at det kun var lovlige stoffer i salven.

Ikke lov i Norge

Ifølge medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen er closterol en kjemisk variant av testosteron. Denne steroiden har ikke noe veldig sterk virkning, sier Madsen til Dagbladet.

Han sier at dette ikke er et godkjent legemiddel i Norge.

Ifølge Magnus Ericsson, som er sjef for dopingslabratoriet ved Karolinska sjukhuset i Huddinge sier til Sveriges Radio at det ikke er noen tvil om at stoffet har prestasjonsfremmende egenskaper.

– Det er kanskje det mest effektive preparatet man kan bruke om man ønsker å dope seg. Kroppen tar opp stoffet og bruker det til å bygge muskler.

Tydelig merket

I en pakning av kremen TV 2 fikk tilgang til kjøpt inn i Italia i dag, står det klart merket DOPING på den utvendige pakningen. Selve tuben er ikke merket. TV 2 kan ikke slå fast at denne kremtuben har eksakt den samme type innpakning som den Therese Johaug nå er dopingtatt etter å ha brukt. Men på Skiforbundets pressekonferanse hevdet legen at han «han ikke kan erindre at han så den samme merkingen på pakningen han kjøpte».

 VIDEO: Dette sier legen om dopingmerkingen

Men TV 2 har torsdag vært i kontakt med den farmasøytiske produsenten SIT i Italia. De forteller at det finnes kun en krempakning til salgs i Italia og en sprayvariant. Siden 2003 har pakningene vært tydelig merket med dopingadvarsel i henhold til italiensk lovgivning. Det er også advarsel i pakningsvedlegget at midlet kan slå ut som doping for idrettsutøvere.

– Jeg leste ikke pakningsvedlegget, jeg leste på esken, sa Bendiksen på pressekonferansen.

Da TV 2 viste langrennsjef Vidar Løfshus bilde av pakningen sier han at det for han kan være hvilken som helst forpakning på et legemiddel.

– Jeg regner med at det ikke er kjøpt på samme apoteket som Fredrik kjøpte medisinen. Akkurat nå er det irrelevant, sier Løfshus til TV 2.

Torsdag ettermiddag bekrefter Dagbladet at esken hadde det omtalte dopingmerket.

Den kvinnelige farmasøyten Dagbladet har snakket med husker ikke Bendiksen, men bekrefter at pakkene de selger inneholder dopingvarslingen.

– Jeg kan ikke huske å ha truffet personen du spør om, men jeg kan bekrefte at alle pakkene vi selger av Trofodermin inneholder et varsel om doping, sier farmasøyten til Dagbladet.

– Men i tillegg til dopingvarselet står det forklart at kremen inneholder to stoffer: Det ene er Neomycin, som er et antibiotikum, og det andre er clostebol, som inneholder steroider.

– Burde visst bedre

– Dette er en trist sak. Det forundrer meg at ikke Skiforbundet har visst bedre. Det er ikke første gang en slik krem har vært involvert i dopingsaker, det er kjent og det burde de ha visst sier lege Wasim Zahid til TV 2.

Han sier at clostebol er et mildt anabolt steroid, det er et stoff som bygger muskler. Det er derfor det står på dopinglisten. Det virker ikke som om det har hatt noe biologisk effekt for Johaug, hun har brukt det i en kort periode og kun på leppene.

– Jeg kan ikke tenke meg at dette har vært prestasjonsfremmede.

De fleste som ønsker å ta stoffet for bygging av muskelmasse tar det i tablettform.

Johaug: Jeg har null skyld

Det har vært 27 tidligere dopingsaker hvor utøveren har brukt dette stoffet. 23 av disse sakene har resultert med minimum ett års utestengelse.

– Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen i meldingen fra Skiforbundet. Han sier han er dypt ulykkelig over å ha satt Johaug i denne vanskelige situasjonen.

Slik ser esken ut på forsiden. Det er på baksiden den store antidopingadvarselen er. Foto: Anne Fredrikstad/TV 2 
Slik ser esken ut på forsiden. Det er på baksiden den store antidopingadvarselen er. Foto: Anne Fredrikstad/TV 2 

På pressekonferansen torsdag ettermiddag valgte Bendiksen å trekke seg fra sin stilling som følge av skandalen. Da hadde Therese Johaug lagt all skyld på legen.

– Jeg har null skyld for det som har skjedd, og skal gjøre alt jeg kan for å bevise at jeg er uskyldig.

(©TV 2/ NTB)