UTLANDET: Dette er et utdrag av hva utenlandske medier skriver om Therese Johaug torsdag formiddag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
UTLANDET: Dette er et utdrag av hva utenlandske medier skriver om Therese Johaug torsdag formiddag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik

Svensk kommentator: – Utesteng alle norske skiløpere i to år

Utenlandske medier har kastet seg over sjokkmeldingen om at Therese Johaug er tatt i doping.

Torsdag formiddag bekrefter Skiforbundet at langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

– Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Johaug.

Saken får også stor oppmerksomhet i utenlandske medier.

– Man blir sjokkert

Spesielt svenske nettaviser er raskt ute med å dekke nyheten. Expressen har allerede laget flere saker.

– Man blir sjokkert. Jeg har ingen peiling eller kunnskap om hva som er motivet, eller hva det er i det hele tatt. Noe annet kan jeg ikke si. Ikke mer enn sjokkert og overrasket, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip til Expressen.

– Det er deres (norske landslaget, journ.anm.) fordømte plikt å ha kontroll på hva som gjelder. Det gjelder for alle idrettsutøvere. Uansett hvilket land det er, bør du ha en organisasjon og ansatte som har kontroll på hva reglene er. Det er bare deres plikt. Det er ingen diskusjon, fortsetter han.

Expressens sportssjef: – Det er sjokktilstand

– Ser ut som Mühlegg

Den svenske journalisten og kommentatoren Lasse Anrell er heller ikke nådig i sin beskrivelse.

– Når hun går på ski, ser hun ut som Johann Mühlegg, sier han til Expressen TV. Anrell fikk oppmerksomhet for et par uker siden da han i en kronikk i Nye Wermlands-Tidningen pekte ut Johaug som dopet.

Anrell er enda krassere i et intervju med Aftonbladet TV.

– Jeg krevde for to uker siden at alle norske skiløpere burde utestenges i to år slik at Norge kan rense opp i sitt dopingpress. Det kravet blir uendelig mer aktuelt nå, sier han.

– Norsk langrenn stinker, fortsetter han.

– Høres ut som en spøk

Den svenske landslagsutøveren Maria Rydqvist legger ikke skjul på at hun er sjokkert over nyheten.

– Oi, det høres ut som en spøk. Det er egentlig helt forferdelig. Et sjokk, utrolig kjedelig, sier hun til Aftonbladet.

Også i Finland har mediene kastet seg over nyheten. Direktøren i det finske skiforbundet, Mika Kulmala, sier til statskanalen YLE at han ikke har fullstendig oversikt, men at saken setter søkelys på norsk praksis.

Stor interesse

Sjokkmeldingen vekker også oppsikt utenfor Nordens grenser.

– Den norske skiutøveren Therese Johaug har testet positivt for et steroid, skriver den franske sportsavisen L'Equipe.

– Kowalczyk-rival tatt for doping, melder den polske TV-kanalen TVN24.

Saken er også omtalt av det franske nyhetsbyrået AFP. Nettutgaven til den britiske tabloidavisen Daily Mail har gjenngitt meldingen fra nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Tjenesten Google Trends viser en enorm økning i antall søk på «Therese Johaug» i verden da nyheten ble kjent torsdag.

SKJERMDUMP: Google Trends
SKJERMDUMP: Google Trends