Johaug testet positivt etter bruk av krem for forbrent leppe

– Jeg er helt knust, sier Therese Johaug.

Torsdagens spektakulære kick off for Norges Skiforbund er avlyst.

Grunnen er at Therese Johaug har testet positivt etter å ha brukt en krem mot solforbrent leppe. Kremen Trofodermin skal ha inneholdt stoffet clostebol. Det var dette stoffet Johaug skal ha testet positivt på i september.

Se vår direktesending øverst i saken! Få siste nytt i vårt livesenter!

Det var under en høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august at hun fikk en forbrent leppe.

– Helt knust

Det melder Skiforbundet i en pressemelding. Det er varslet at Skiforbundet vil holde en pressekonferanse klokken 12.15.

Kremen skal være kjøpt på et italiensk apotek av landslagslege Fredrik B. Bendiksen, men skal ikke ha oppfattet at kremen inneholdt det forbudte stoffet.

– Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug i en pressemelding.

DIREKTE: Expressen om Therese Johaugs dopingsjokk

Det var 16. september at det ble tatt en urinprøve av Johaug. Langrennsløperen oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. 4. oktober skal Johaug ha fått beskjed om funnet av det forbudte stoffet i urinprøven.

– Det som er viktig for oss nå er å ivareta Therese og Fredrik på best mulig måte, og ha full åpenhet rundt det som har skjedd, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad.

– Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, fortsetter Skogstad.

Foreløpig er det ikke kjent hvilken straff Johaug får, men i tidligere saker er det blitt gitt straffer på rundt ett til to års utestengelse. Syklisten Stefano Agostini testet positivt for det samme stoffet som Johaug i 2013. Den daværende Cannondale-rytteren skal ha fått stoffet i seg fra en krem, skrev Cyclingnews.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad tror ikke straffen for Johaug blir for hard.

– Sårsalver blir ofte brukt av syklister som har sittesår, og flere har testet positivt for det. Men straffen blir sjelden hard. Det vil være urimelig om hun får to års utestengelse. Det er ikke svart-hvit slik mange mener det bør være i dopingsaker. Men jeg blir ikke overrasket om det statueres et eksempel og hun får en liten straff, forklarer Kaggestad til TV 2.

Skiforbundet: – Fikk beskjed om dopingdommen for én uke siden

– En katastrofe for skilandslaget

Han mener dette var det siste Norges Skiforbund trengte.

– Dette er en katastrofe for skilandslaget at dette skjer på toppen av det som allerede har vært med astma-saken mot Johnsrud Sundby. Det var omtrent det verste som kunne skje, og med den utøveren man minst ville at det skulle skje med, forteller Kaggestad til TV 2.

– Jeg tror på forklaringen om at Johaug ikke har brukt dette med overlegg, men viser hvor ekstremt forsiktig man må være med medikamenter. Det er støtteapparatet som har ansvaret dersom det er de som har kjøpt inn dette. Og de kommer nok til å legge seg flate, men til sjuende og sist er det Johaug som står igjen med ansvaret, utdyper han.

Hjelmeset: – Johaugs ansvar, men her er det blitt gitt et råd som er feil

Han tror på det Johaug har forklart om saken.

– Jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det. Det kommer til å bli en stor sak av dette, og sannsynligvis kommer det til å påvirke henne på en eller annen måte, forteller Kaggestad.

TV 2s langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset forklarer at det er Johaugs ansvar og at det er enkelt å sjekke WADAs liste.

– Dette står på WADAs liste. Da er det lett å sette seg inn i og være klar over hva som står på den listen og gi gode råd til utøveren. Her er det blitt gitt et råd som er feil, forklarer Hjelmeset til TV 2.

– Gjør ikke det

I et intervju med TV 2 5. september sa Johaug følgende etter den langvarige astmadebatten, etter at det ble kjent at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for doping.

– Først så vil jeg si at jeg er veldig lei meg og veldig såret over at det er blitt som det er blitt. At folk skal uttale seg om ting de ikke har kunnskap om. Ting jeg leser i mediene kjenner jeg meg ikke igjen i. Det syns jeg er veldig sårende, og jeg blir veldig lei meg. Det skaper et inntrykk til de som sitter hjemme i TV-stua om at vi gjør noe galt, og det gjør vi ikke, sa Johaug til TV 2 da.

– Hvilke uttalelser har såret deg?

– Det er at vi gjør noe ulovlig. Det gjør vi ikke. Det er urettferdig.

Saken oppdateres!