SKJEGGLØS: Ubaydullah Hussain har barbert vekk det karakteristiske skjegget, og hevder han har brutt med ekstremistmiljøet. Her er han avbildet sammen sin advokat John Christian Elden under et tidligere rettsmøte om varetektsfengsling i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKJEGGLØS: Ubaydullah Hussain har barbert vekk det karakteristiske skjegget, og hevder han har brutt med ekstremistmiljøet. Her er han avbildet sammen sin advokat John Christian Elden under et tidligere rettsmøte om varetektsfengsling i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Ubaydullah Hussain slipper ikke ut før terrorrettssaken

OSLO TINGRETT (TV 2): Den terrortiltalte 31-åringen har klippet skjegget og hevder han har brutt med ekstremistmiljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ubaydullah Hussain (31) ba torsdag om å bli løslatt fra varetekt, tre uker før terror-rettssaken mot ham starter i Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten mener derimot at gjentakelsesfaren for Hussain er såpass stor at han altså må holdes i varetekt frem til rettssaken starter i begynnelsen av oktober.

Oslo tingrett kom også frem til at Hussain skal sitte i varetektsfengsling frem til saken hans starter. 31-åringen tok betenkningstid i spørsmålet om anke av fengslingen.

Vil studere, jobbe og få familie

I retten forklarte Hussain, som har barbert vekk det karakteriske skjegget, at han ikke lenger er medlem av Profetens Ummah. Han ønsker heller ikke å være politisk aktiv i fremtiden.

– Jeg vil ha fokus på studier og forsøke å komme meg ut i arbeidslivet og få meg en familie, sa Hussain under rettsmøtet, der referatforbudet ble opphevet.

I tillegg vil han forberede seg før den nært forestående rettssaken. Ifølge hans forsvarer, John Christian Elden, godtar Hussain heller at han for eksempel får meldeplikt for politiet, ved en løslatelse.

Elden påpekte også at Hussain kan gå med på å flytte ut av Oslo og vekk fra miljøet han hevder å ha brutt med, for å løslates.

– Han er villig til å gjøre det meste for å slippe ut av varetekt, sa Elden.

– Hvordan ser han på rettssaken som kommer?

– Han gleder seg til å bli ferdig med den, sier Elden om klienten som hele veien har nektet straffskyld.

Tiltalt for terrorrekruttering

Hussain er tiltalt for å ha vervet en rekke fremmedkrigere til terrorgruppen IS i Syria. Det er første gang noen er tiltalt for terrorrekruttering i Norge.

Ifølge tiltalen hjalp han med rådgivning, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til IS-personell. Påtalemyndigheten mener også at Hussain deltok i IS fra Norge, selv om han aldri har vært i Syria eller Irak.

Tidligere har han hevdet at han har startet et nytt liv og brutt all kontakt med Profetens Ummah mens han har sittet i varetekt.

– Målsetningen har vært å skaffe gode relasjoner rundt meg ved en løslatelse, sunne miljøer og være med på brobygging, istedenfor brobrenning, som jeg kanskje har vært en del av tidligere, sa Hussain under et fengslingsmøte i sommer.

Seks uker lang rettssak

Ekstremisten ble pågrepet i desember i fjor, og har hele tiden nektet straffskyld. Rettssaken mot ham starter 3. november i Oslo tingrett, og det er satt av seks uker til saken.

Da møter også en 19 år gammel norsk konvertitt som ble pågrepet på Landvetter flyplass i Gøteborg i juni i fjor. Påtalemyndigheten mener da at han skulle reise til Syria for å bli med i IS.