Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny – kjapt spørsmål til deg angående bruk av cruisekontroll.

Vil dette spare drivstoff, eller er det bare for komfortens skyld? Håper du kan svare! Hilsen Anette.

Benny svarer:

Hei Anette!

Jeg må innrømme at cruisekontroll er noe jeg har hatt ett litt anstrengt forhold til i mange år, og som jeg ofte har unnlatt å bruke.

Men så kom adaptiv cruisekontroll og snudde opp-ned på dette. Dette systemet måler avstanden til bilen foran og avpasser din fart etter dette. Dette i kombinasjon med automatgir gir mye mer mening. Det er både komfortabelt og deilig.

Skal man spare drivstoff er nøkkelen å kjøre i jevn hastighet, uten brå oppbremsinger og kjappe akselerasjoner. En god cruisekontroll gjør dette. I mange tilfeller bedre enn hva bilførere klarer selv. Da sparer man drivstoff. Tall jeg har sett viser en besparelse på opptil 5 prosent. Det kan fort bli en del penger av det, over tid.

Så svaret på spørsmålet ditt blir ja. Her er det både drivstoff og penger å spare.

Selv om de som virkelig går inn for det og som har litt peiling på økonomisk kjøring, nok vil kunne klare å spare ytterligere gjennom planlegging og kjørestil.

Jeg nevnte innledningsvis at det har skjedd en del med cruisekontroll de siste årene. Men det det er mer på gang. Også det for å kunne spare ytterligere med drivstoff.

Nemlig GPS-basert cruisekontroll. Den leser veien og topografien i landskapet og tilpasser motorens effekt og girutvekslinger for å optimalisere besparelsene på drivstoff ytterligere.

Dette har så smått kommet allerede i lastebiler, som jo kjører langt og bruker mye drivstoff, og ergo vil få betydelige besparelser. Men dette er nok også på vei inn i personbiler snart.

Bilene blir smartere, til glede for oss som kjører og eier dem!

Les også: 10 råd som kan spare deg for mye penger

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under