– Lei av at kjendiser «prater ut» om psykiske problemer

Kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom mener kjendiser bruker åpenhet om psykiske lidelser til å bygge fasade.

Å snakke ut om psykiske lidelser i media har blitt stuerent blant norske og internasjonale kjendiser.

De siste årene har blant annet Idol-dommer Ina Wroldsen, toppbloggerne Camilla Pihl og Sophie Elise Isachsen, skuespiller Mikael Persbrandt og MGP-vinner Agnete Johnsen stått frem i media og fortalt om sine psykiske problemer.

Adrian Lorentsson, kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, er imidlertid lei av åpenheten.

– Alle som står frem med sin historie har nok et genuint ønske om å gjøre det. Men jeg tror at i mange tilfeller kan det virke mot sin hensikt, sier han.

– Blir enda en fjær i hatten

Lorentsson mener det er problematisk at kjendiser oftest prater ut etter at de har hatt det vanskelig, ikke mens de står i det.

– Man skaper et slags eventyrbilde av et liv hvor man har hatt det vanskelig, og nå er alt så mye bedre. Jeg frykter vi får en type åpenhet som går på at det er helt greit å være åpen om psykiske lidelser, men først etter at man er over det, sier han.

Han mener også det er uheldig at åpenheten ofte kommer i sammenheng med lansering av noe nytt for kjendisen, enten det er et TV-program eller bok.

– Åpenheten kommer gjerne i sammenheng med at det kommer noe nytt. Til slutt blir det bare enda en slags fjær i hatten, mener han.

– Bør være greit å snakke ut senere

Også blogger og forfatter Linnéa Myhre er blant dem som har fortalt ærlig om sine opplevelser med angst og depresjoner.

– Det har vært naturlig for meg. Jeg synes ikke det er pinlig å snakke om sånne type ting, forteller hun.

Hun er enig i at timingen for åpenhet ofte kan være uheldig, men er opptatt av at det ikke er fullt ut mulig å styre når man er klar for å snakke ut.

– Det er ikke alle som greier å snakke om det når man står i det, og da bør det være greit å snakke om det senere, mener hun.

– Ikke alle som sliter skal finne en nyhetsredaksjon og fortelle om det

Lorentsson i Mental Helse Ungdom erkjenner at det finnes flere gode eksempler på kjendiser som har snakket ut også mens de sliter. Han trekker blant annet frem Linnéa Myhre.

Likevel tror han det ikke alltid er nødvendig at kjente profiler forteller sin historie i media.

– Jeg sier ikke at alle som sliter skal finne en nyhetsredaksjon og fortelle om at det er vanskelig, men at man skal finne den ene personen man kan stole på og snakke ut med, mener han.