FIRE MÅL: Auston Matthews (t.h.) blir gratulert av William Nylander etter en av hans fire scoringer mot Toronto Maple Leafs. (Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)
FIRE MÅL: Auston Matthews (t.h.) blir gratulert av William Nylander etter en av hans fire scoringer mot Toronto Maple Leafs. (Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP) Foto: Sean Kilpatrick

Skrev seg inn i historiebøkene i sin første NHL-kamp

Auston Matthews brukte en kamp på å klare det Sidney Crosby fortsatt ikke har klart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 5-4 (o.t.):

Toronto Maple Leafs har slitt i motbakke de siste sesongene.

Den tradisjonsrike klubben har vært blant NHLs svakeste, og har hatt et håp om å bygge seg opp igjen ved hjelp av tidlige draftvalg.

Men mange av planene falt i grus da de ikke fikk førstevalget i sommeren 2015. Da måtte de se Edmonton Oilers stikke av med Connor McDavid – guttungen mange regner som den største siden Wayne Gretzky.

I år fikk de førstevalget, og valgte å hente Auston Matthews.

Matthews imponerte for Nord-Amerika i sommerens World Cup, der han spilte mye i samme rekke som McDavid.

Og Maple Leafs angrer nok ikke på valget av Matthews etter nattens NHL-åpning.

For 19-åringen skrev seg rett inn i historiebøkene.

Matthews ble den første spilleren som scoret fire mål i sin NHL-debut (utenom Harry Hyland og Joe Malone, som scoret fem ganger på NHLs åpningsdag i 1917).

Til sammenligning måtte Wayne Gretzky ha 136 kamper før han scoret fire mål for første gang. Alexander Ovetsjkin scoret fire i sin kamp nummer 202. Mens Sidney Crosby foreløpig ikke har klart kunststykket.

– Det er en veldig imponerende opptreden av en ung gutt i sin første kamp. Det forteller mye om hvor langt hockeyen i USA er kommet, sier Brett Hull til ESPN.

Hull er den mestscorende amerikaner i NHL med sine 741 mål.

Maple Leafs har ikke vunnet Stanley Cup siden 1967, men selv om det ble tap 4-5 for Ottawa Senators, så tente Matthews et håp blant alle med hjertet i klubben.

– Vi var alle med på å skrive historie i kveld. Dette er soleklart den beste kvelden jeg har hatt som Leafs-trener, slik jeg ser det. For nå ser vi muligheter, sier Mike Babcock.

Matthews valgte forrige sesong å dra til Sveits for å spille en sesong som proff før han gikk inn i NHL. Han scoret 24 mål og hadde 22 målgivende pasninger for ZSC Lions. Det har gjort ham fysisk klar for verdens tøffeste liga.

– Han er en mann. Han er 19 år gammel, men han fremstår som om han er 27. Han er veldig moden. Dersom du møter hans mor og far, så vil du bli veldig imponert over hva slags mennesker de er, og over respekten han har for sin mor og sine søstre. Ikke misforstå meg. Vi ville draftet ham uansett. Men det gjør ham enda mer spesiell, skryter Babcock.

Forrige sesong var det William Nylander som var den beste nykommeren hos Maple Leafs. Svensken scoret seks mål i sin første sesong i NHL. Matthews har lagt et godt grunnlag for å slå det denne sesongen.

Men det var Senators som vant kampen. Bobby Ryan, Erik Karlsson, Derick Brassard og to ganger Kyle Turris sørget for at vertene vant 5-4 etter spilleforlengelse.