FORLATER TIPPELIGAEN? Rosenborgs Mushagalusa Bakenga Joar Namugunga(fv) Erlend Dahl Reitan og Mike Lindemann Jensen jubler etter 3-0 scoring i eliteseriekampen mellom RBK og VIF på Lerkendal stadion. Fra 2021 kan det være at Rosenborg ikke blir med i Tippeligaen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FORLATER TIPPELIGAEN? Rosenborgs Mushagalusa Bakenga Joar Namugunga(fv) Erlend Dahl Reitan og Mike Lindemann Jensen jubler etter 3-0 scoring i eliteseriekampen mellom RBK og VIF på Lerkendal stadion. Fra 2021 kan det være at Rosenborg ikke blir med i Tippeligaen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: Alley, Ned

– Rosenborg i forhandlinger om å bli med i en nord-europeisk superliga

De mellomstore lagene i Europa kan danne en egen superliga, der Rosenborg kan bli med.

Det kan gå mot en nord-europeisk superliga. Det melder den danske avisen BT.

Ifølge avisen er ikke planene aktuelle før i 2021. Planen er at det dannes en liga med de største klubbene fra Nederland, Belgia, Skottland, Sverige, Danmark og Norge.

Tiltaket er for å minimere avstanden fra de mellomstore klubbene som Ajax, FC København og Rosenborg opp til klubber som Real Madrid, Barcelona og Bayern München.

– RBK i forhandlinger

Til BT bekrefter FC København-direktør Anders Hørsholt planene.

– Hvis vi ikke agerer nå, vil vi se de største klubbene vokse seg større og sterkere, mens det blir stadig vanskeligere for klubber som oss. Vi må derfor se på hvilke internasjonale muligheter det er for FCK i fremtiden. Her er det stadig for tidlig å snakke om konkrete modeller, men diskusjonen om ligaer på tvers av de europeiske landegrensene er et tema, og det ser vi på og deltar aktivt i, sier Hørsholt til BT.

Det nevnes at det kan bli tre slike ligaer. En i Nord-Europa, en på Balkan og en i Øst-Europa. For Nord-Europa nevnes Rosenborg og FCK og Malmö som aktuelle lag, sammen med Ajax, Feyenoord, PSV, Anderlecht, Club Brugge, Celtic og Rangers.

Klubber som vil delta i ligaen her vil ikke delta i hjemlig liga og de nevnte klubbene skal være i forhandlinger. Det vil også etableres en form for opprykk og nedrykk. Det betyr at Rosenborg skal være med i forhandlingene, ifølge BT.

– Får stå for deres regning
Sportslig leder i Rosenborg, Stig Inge Bjørnebye, ønsker ikke å gå inn på uttalelsene til FCK-direktør Anders Hørsholt.

– Uttalelsene til FCK får stå for deres regning, sier Bjørnebye og fortsetter:

– Vi kan ikke kommentere hva som skjer i de politiske foraene hvor vi diskuterer fremtiden til europeisk fotball. Det som er helt klart er at de fire største nasjonene gjør alt de kan for å ta mest mulig av kaka. I kjølvannet av det kan det helt sikkert forekomme diskusjoner om hvordan europeisk fotball vil se ut om 10 år.

Norsk toppfotball: – Nytt for oss
– Dette er nytt for oss, sier direktør i Norsk Toppfotball Leif Øverland til TV 2

Han påpeker at det ikke vil være bra for Tippeligaen om Rosenborg ikke blir en del av ligaen.

– Det vil ikke være positivt for Eliteserien, som det vil hete fra neste år. Det er bra for Eliteserien å bygge rundt Rosenborg. De er lokomotivet i norsk fotball, ikke bare sportslig, men på markedsarbeidet. Det er bra for klubbene å ha noe å strekke seg etter. Rosenborg setter en benchmark for de andre klubbene, forklarer Øverland.

Hvorvidt Norsk Toppfotball burde være med i samtalene vil ikke Øverland spekulere. Foreløpig har han ikke fått noen reaksjoner fra de andre lagene i Tippeligaen, men varsler en samtale med trønderne.

– Jeg vil snakke med Rosenborg i løpet av dagen, svarer Øverland.

Mini: – For trøndere er det ikke nærheten av det samme å slå Ajax eller FCK som Molde og Brann

TV 2s fotballekspert Mini tror Rosenborgs deltagelse i en eventuell superliga vil svekke norsk fotball.

– Vi skal aldri glemme hva som er hverdagen. Det er Tippeligaen. Rosenborg har definitvt mest folk på kamper i Tippeligaen. I Europa er de ikke i nærheten av det publikumssnittet. Så må en huske på at for trøndere vil det ikke være noe i nærheten av det samme som å slå Molde eller Brann i kamp. Kom med FCK eller Ajax, det blir aldri den sammen følelsen, sier Mini til TV 2.

Mini peker på at det vil være dårlige betingelser sportslig og økonmisk for de andre klubbene om Rosenborg ikke blir en del av Tippeligaen. Likevel vil de norske klubbene være maktesløse om trønderne bryter ut av Tippeligaen.

– De er ikke så mye de andre klubbene kan få gjort. Det er ingen tvil at alle synes det er synd. Å møte Rosenborg er de kampene på hjemmebane som trekker flest folk. De store klubbene som RBK, Vålerenga og Brann må aldri glemme hvorfor de er der. De eksisterer for å underholde publikum. Alle mennesker ønsker å bli underholdt og det bør være på hjemlig arena, så er det krydder å møte lag i Europa, forteller Mini..

– Hva vil det si for Rosenborg å kunne være med i en slik liga?

– Det vil si at de vil tape flere fotballkamper. Klubben vil får dårligere økonomi siden det vil komme færre folk. Der er ikke slik at økonomien vil bli noe bedre, hvis ikke det er noen tv-rettigheter der. Det virker helt usannsynlig at det vil skje. Ja, hvis det kunne komme som noe i tillegg kunne det ha vært noe. At du hadde en liga hvis laget står utenfor Mesterligaen eller Europaligaen. Da spiller du kampene for å bli bedre. Samtidig er det ikke slik at samtidig som Real Madrid og Manchester United spiller mot hverandre, svitsjer man over på Rosenborg - Club Brugge.

– Det er flott at de mindre kjemper mot UEFA. Jeg tror ikke dette blir en realitet. Man skal aldri glemme familien og røttene.

– Ikke en situasjon vi har skapt

Tidligere vedtok UEFA at antall Mesterliga-plasser fra 2018 vil minke for de små og mellomstore lagene. Blir en nord-europeisk liga en realitet vil dette bli et godt alternativ for de mellomstore klubbene.

– Vi forstår godt at de største klubbene handler som det de gjør, men det gjør at vi må se om det er et marked og søker allianser med andre klubber fra andre land som er i samme situasjon. Det er ikke en situasjon vi har skapt, men vi er nødt til å forholde oss til den, for vi kan ikke leve med det alternativet som utspiller seg, forklarer Hørsholt.

– Vi skal bli med å utvikle oss som klubb og være attraktive for sponsorer, de dyktigste spillere og medarbeidere. Det ligger et godt stykke i fremtiden, men det kan bli et resultat, fortsetter FCK-direktøren.