RIK: Johan Johannson under presentasjonen av boken Mellommannen, en bok som gir innsikt i familiefirmaets, Joh Johannson, 150 år lange historie. Johannson-familien tjener mye penger, skal vi tro skattelistene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RIK: Johan Johannson under presentasjonen av boken Mellommannen, en bok som gir innsikt i familiefirmaets, Joh Johannson, 150 år lange historie. Johannson-familien tjener mye penger, skal vi tro skattelistene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

skattelistene:

Mediesky matbaron doblet milliardformuen

Mye tyder på at det er lønnsomt å selge mat. Eierne av de store dagligvareaktørene står oppført med store formuer og inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De store dagligvareaktørene sørger for mer enn å gi deg middag på 1-2-3. Eierne av de store grupperingene tjener også mye penger, ifølge skattelistene for 2015.

Landets desidert største aktør er Norgesgruppen, som ifølge Nielsens dagligvarerapport har en markedsandel på i overkant av 40 prosent. Norgesgruppen, som blant annet står bak dagligvarekjeder som Kiwi, Meny og Joker, eies av selskapet Joh. Johannson AS, hvor familien Johannson er storeier.

Johan Johannson hadde i 2015 en skattbar inntekt på fem millioner norske kroner. I skattelistene står han også oppført med en formue på over fire milliarder kroner. Det er nesten en dobling siden 2014.

Faren Knut Hartvig Johannson og onkelen Thorbjørn Johannson står også oppført med store formuer.

Mediesky

Familien har alltid skydd rampelyset, men tidligere i år stilte de opp i media i forbindelse med en boklansering. Den mektige familien er ikke helt som andre milliardærer. De liker ikke flate biler og glamorøse kjendisoppslag.

– Vi er ikke så ekstremt nøkterne heller da. Vi bruker penger, og er det noe vi har veldig lyst på, så slår vi nok til, sa Johan Johannson til TV 2.

Formuen redusert

Også eierne av landets tredje største aktør, Rema 1000, har til salt i grøten.

Odd Reitan, administrerende direktør og styreleder i morselskapet Reitangruppen AS, står i skattelistene oppført med en inntekt på nesten 71 millioner kroner, og en formue på 760 millioner kroner. I 2014 var formuen nesten 2,3 milliarder.

VIDEO: De er Norges tredje rikeste, men du har aldri før sett dem sammen på TV

Reitangruppen står også bak kjeder som Narvesen og mastkasseleverandøren Kolonihagen.

Sønnen Ole Robert Reitan er administrerende direktør i Rema 1000 AS. Han hadde en skattbar inntekt på over to millioner kroner og en formue på 41 millioner kroner. I 2014 var formuen 1,8 milliarder.

Lillebroren Magnus Reitan, som i fjor var toppsjef i Reitan Convenience, som blant annet driver kioskkjedene Narvesen og 7-Eleven, hadde en inntekt på 4,1 millioner og en formue på over 2,8 milliarder. Magnus Reitan ble i vår presentert som sjef for Reitan Kapital.

Hagen tjente 14 millioner

Bunnpris har en markedsandel på rett under fire prosent, og eies av Lykke-familien. De kan også se tilbake på et godt år.

Størst inntekt og formue hadde Trond Lykke. Han står oppført med en inntekt på nesten 2,3 millioner kroner og en formue på 322 millioner kroner.

På listen har vi også inkludert Stein Erik Hagen. Han var tidligere kjent som Rimi-Hagen, men har i dag eierinteresser i Orkla via familieselskapet Canica AS. Hagen hadde i 2015 en skattbar inntekt på 14 millioner kroner. Han står oppført med en formue på 280 millioner kroner, en liten nedgang fra året før.

Vil du vite hvor mye naboen tjener? Finn ut hvordan her