En kvart million nordmenn ville fått raskere internett hvis Telenor fikk koble til disse boksene

Men internettleverandøren blir nektet av myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi hadde Netflix, men det måtte vi bare avbestille. Vi kunne ikke streame noe som helst, alt bare stoppet opp, sier Roy Skråmestø (47).

TV 2 treffer Roy, naboen Truls Johnsen og barna hjemme hos Skråmestø på Askøy utenfor Bergen. De er samlet i Skråmestøs egen TV-stue. Det meste foregår over internett i en moderne familie, og det er også tilfellet for disse Askøy-familiene.

– Vi like å surfe, se på Youtube, og spille Fifa. Også blir det en del skolearbeid, sier Markus Skråmestø (12).

– Men det hakker hele tiden, sier han.

Nettdrømmen spolert

På en god dag har familiene i nabolaget en linje på fem megabit per sekund.

– Det er helt håpløst. Hvis vi er flere på nettet samtidig, så blir det i realiteten ikke nett for noen, slik vi har det i dag, forteller Truls Johnsen.

Derfor var gleden stor da de fikk et tilbud om raskere internett. Deres leverandør, Telenor, ga dem et tilbud som innebar en tidobling av hastigheten de har i dag. Både Skråmestø og Johnsen slo til.

Men for noen uker siden fikk de et brev i posten.

– Av og til oppstår det uforutsette hindringer, (...) og i dette tilfellet har myndighetene besluttet at oppgraderingen først kan skje tre år etter varsling. Vi beklager på det sterkeste at dette er tilfelle i ditt område, og at vi derfor likevel ikke kan gjennomføre den planlagte moderniseringen, skriver Telenor i brevet.

KAN GJØRE UNDERVERKER: Denne boksen kunne ført til jubel i nabolaget på Askøy, men nå fører den bare til frustrasjon. FOTO: Ole Enes Ebbesen
KAN GJØRE UNDERVERKER: Denne boksen kunne ført til jubel i nabolaget på Askøy, men nå fører den bare til frustrasjon. FOTO: Ole Enes Ebbesen

Boksen står klar

– Jeg ble rett og slett forbanna. Jeg fatter ikke at noen skal kunne bestemme at jeg ikke får raskere Internett, så lenge jeg er villig til å betale for det, sier Truls Johnsen.

Familiene på Askøy er ikke alene om å ha fått dette brevet. Ifølge Telenor har de teknologi som kan gi 250.000 kunder raskere Internett, på dagen. Men et ferskt vedtak fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), har ført til at de nå må legge planene på is.

– Vi har gledet oss til dette lenge. Vi har fulgt med på byggingen ute i gaten, og ble lovet at nettet skulle være på plass i månedsskiftet oktober/november. Det er ekstra surt at vi kjører forbi boksen som kan gi oss raskere Internett hver eneste dag. Vi ser den står der til ingen nytte, sier Roy irritert.

SKUFFET: Familien hadde gledet seg til raskere internett. – Skuffelsen var stor da brevet fra Telenor kom, sier Truls Johnsen. FOTO: Ole Enes Ebbesen
SKUFFET: Familien hadde gledet seg til raskere internett. – Skuffelsen var stor da brevet fra Telenor kom, sier Truls Johnsen. FOTO: Ole Enes Ebbesen

Telenor raser

Telenors adminstrerende direktør Berit Svendsen, er ikke nådig i sin karakteristikk av vedtaket.

– Det er et gammeldags, håpløst regelverk som myndighetene her gjennomfører. Her sier de altså at selv om vi er klare til å legge linjer med flere titalls megabit ut til våre kunder, et produkt som kunden virkelig etterspør, så får vi ikke lov å gjøre det. De begrunner dette med at det skal være en tre års varslingsfrist for endringer i nettet, tordner Svendsen.

Direktøren legger til:

– Den politiske målsettingen i Norge med at 90 prosent av husholdningene skal få høyhastighetsbredbånd innen 2020, vil ikke nås hvis regelverket håndheves på denne måten, sier hun.

– Manglende forutsigbarhet

Nkom har i sitt vedtak vektlagt hensynet til konkurranse, når de påpeker at Telenor ikke er innenfor regelverket.

– Nkom mener at de sentrale hensynene bak varslingsreglene er å gi forutsigbare rammebetingelser for investeringer i Telenors kobberaksessnett, og å sikre at tilbydere som foretar slike investeringer får tid til å områ seg ved endringer i aksessnettet som påvirker investeringen, skriver de i sitt vedtak.

De påpeker at Telenor i noen tilfeller kan være de eneste som tilbyr raskere internett i de nabolagene der den nye teknologien gjør oppgradering mulig.

– Det som er problematisk er dersom Telenor gjennomfører denne moderniseringen på en måte som utelukker de som kjøper bredbåndstilgang av Telenor og tilbyr bredbånd til sluttbrukere. I tillegg er det problematisk dersom de som selger bredbånd i Telenors nett ikke kan gjøre nytte de investeringene som de har foretatt nettet. Da har de ikke lenger insentiv til å investere, og det vil påvirke konkurransen negativt fremover, slår fagsjef for bredbånd i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Kenneth Olsen, fast.

Hele vedtaket til Nkom kan du lese her.

– Håper de ser galskapen

Telenor har ikke tenkt å gi seg i saken. De har påklaget Nkoms vedtak, og sendt brev direkte til samferdselsdepartementet.

– Vi jobbe med de andre aktørene for å se om det er mulig å komme fram til en løsning, som alle kan bli enige om, men det er veldig komplisert. I tillegg jobber vi med myndighetene for å finne en løsning på dette, sier Svendsen.

Inntil videre må Roy og naboene på Askøy ta til takke med internettet de har i dag. Han har en bønn til politikerne.

– Nå håper jeg at de kan komme til enighet, at de ser galskapen i dette. Tre år er alt for lenge, jeg håper det skjer noe rimelig kjapt, sier trebarnsfaren.