VANT PRIS FOR SIN ÅPENHET RUNDT HEMSEDAL-SAKEN

Andrea (21) nekter å gi opp voldtektsfrifinnelsene

Selv om dommen nå er rettskraftig har ikke Andrea Voll Voldum (21) tenkt å sette strek over hendelsen som til tider har gjort livet hennes uutholdelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått to måneder siden Andrea Voll Voldum (21) fra Lærdal sto frem som jenta som hadde blitt utsatt for gjengvoldtekt av tre menn i 30-årene i Hemsedal to år tidligere.

Helt siden den augustdagen har 21-åringens navn vært på alles lepper:
For som kjent endte saken med at de tre siktede mennene ble frifunnet for voldtekten, etter flere runder i ting- og lagmannsretten.

Vant pris

21-åringens åpenhet rundt voldtekten har generert utallige støtteerklæringer, og i går ble det kjent at Voldum var vinneren av Jenteprisen 2016; en pris som for femte gang deles ut av organisasjonen Plan Norge. Det gleder 21-åringen stort, og hun verdsetter juryens valg.

– Men jeg ble veldig overrasket da de ringte for å gi meg beskjeden, for de hørtes så alvorlige ut! Jeg trodde de skulle si at de ville trekke nominasjonen, forteller Voldum og ler litt.

– Veldig sliten

– Men hvordan går det med deg nå?

– Akkurat nå er jeg veldig sliten. Medietrykket har vært slitsomt, og veldig mange åpner seg og vil snakke med meg. Det skjer når du velger å fortelle historien din til hele Norge. Men jeg har det bra med meg selv, sier 21-åringen.

Hun har måttet finne en måte å bearbeide det vonde på, samtidig som hun ennå er nødt til å fortelle om opplevelsene sine gang på gang:

– Jeg tror det handler om å snu det negative om til noe positivt, og finne en styrke der. Jeg har fått så mye støtte, og jeg har funnet ut at jeg ikke er alene. Det er veldig godt, sier Voldum.

Blir gjenkjent

Lærdølen er fra en liten kommune med rett over 2100 innbyggere. At hun har blitt et nasjonalt ansikt for voldtektsofre har dermed gjort at hun blir gjenkjent i enda større grad enn før.

– Jeg har jo merket forskjell hjemme. Folk vet hvem jeg er nå. Men jeg har bare merket det på en positiv måte. De kommer bort og sier hei, at jeg er tøff og sånne ting.

– Hvordan forholder du deg til at mange ser opp til deg og deler sine egne opplevelser med deg?

– Nei, hva svarer man på det … Jeg har jo merket at veldig mange setter pris på at jeg har tatt dette steget. Og like mange sier at jeg er et forbilde og at jeg inspirerer. Det syns jeg er fint, sier 21-åringen.

Nå drømmer hun om å fortsette med studiene, ved siden av arbeidet med å forebygge voldtekt.

Ikke ferdig med saken

I kjølvannet av frifinnelsen postet Voldum en Facebook-status hvor hun navnga de tre mennene, i håp om at andre skulle slippe å «oppleve det samme marerittet og den torturbehandlingen hun ble utsatt for».

– Jeg står for det valget jeg har gjort, uansett hva andre måtte mene om det, sier lærdølen.

I slutten av september ble det kjent at dommen i Hemsedal-saken ennå ikke var forkynt for to av de tre mennene, og at de derfor var etterlyst av politiet. Men omsider har alle tre fått dommen forkynt, og den er dermed rettskraftig. Dét syns Voldum er bra. Da kan nemlig arbeidet med å anke dommen begynne.

– Jeg er selvfølgelig skuffet over utfallet av saken, men planen for meg og advokaten min nå er å jobbe videre med den. Men det er veldig mye som må på plass, og det er en lang prosess.

Flere muligheter
At Hemsedal-saken ikke ble anket til Høyesterett har opprørt mange. I august skrev Voldums advokat, John Christian Elden, til Riksadvokaten for å be om en begrunnelse for hvorfor saken ikke ble anket til en høyere instans.

Ifølge Dagbladet står det i begrunnelsen at saken ikke kan ankes fordi det er vanskelig å se at det har foreligget saksbehandlingsfeil i rettsprosessen.

Derfor har Elden blant annet vurdert å klage inn den norske stat til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

– Andrea har et rettsvern og et krav på å bli tatt hånd om på en ordentlig måte som offer. Det kan godt være staten kan bli dømt for behandlingen av henne i menneskerettsdomstolen. Vi skal snu hver stein for at Andrea skal få en rettferdig behandling, sa Elden til TV 2 i slutten av august.

Har åpnet opp norske øyne

Navjot Sandhu (33) har jobbet i oslopolitiet i mange år, og var et av medlemmene i juryen som avgjorde at Voldum skulle vinne Jenteprisen.

Hun beundrer 21-åringen for å ha turt å være et ansikt for voldtektsofre:

– Andrea er en rollemodell for flere jenter, og hun har klart å få Hemsedal-saken til å bli noe større enn henne selv. Det er det vi hyller henne for, forteller Sandhu.

Hun poengterer at Andrea har måttet stå mye alene om saken sin, og at hun har frontet en problemstilling som har eksistert siden tidenes morgen.

– Hun har klart å vende et «speil» mot oss i Norge og vist oss gjennom sine handlinger at Norge langt ifra er perfekt. Hun har fått oss til å innse at mye må gjøres – spesielt når det gjelder holdningsskapende arbeid mot voldtekt, fortsetter Sandhu.

Svikter voldtektsofre
Politibetjenten er oppgitt over at samfunnet stadig svikter de som har blitt voldtatt:

– Av en eller annen rar grunn så legger samfunnet skylden på jentene når de voldtas. Dette skjer gang på gang. De utenforstående spør: «Hvorfor setter jentene seg i disse farlige situasjonene?».

– Når Andrea tør å ta opp kampen så sterkt som hun har gjort, så vekker det reaksjoner. Og det er noe vi ønsker velkommen: den debatten som gjør at vi kan få til noen grunnleggende endringer, sier 33-åringen.

Håper Andrea inspirerer

Navjot Sandhu understreker at juryens valg av vinner ikke er ment som en «dom over domstolen», og at de ikke tar stilling til hvorvidt utfallet av rettssaken var riktig eller ei:

– Men Andrea fortjener en hyllest fordi at hun, som et enkeltindivid, har klart å mobilisere Norge når det gjelder en så viktig problematikk, sier Sandhu.

Sandhu og resten av juryen håper Voldum kan stå som et eksempel for resten av landet:

– Den kampen Andrea har tatt har inspirert veldig mange jenter, og det er også juryens håp. Men ikke alle tør å være det ansiktet utad, og da skal vi heller ikke anbefale dem å være det. Men vi håper Andreas fokus skal få flere jenter til å våge å kontakte politiet dersom de har blitt voldtatt.

– Andreas budskap er at man må ta kampen for sin egen del – og at man ikke har skyld i voldtekten. Hvis denne prisen kan bidra til at flere tar det budskapet til seg, så er det fantastisk, avslutter politikvinnen.

Se hele intervjuet med Andrea Voll Voldum og jurymedlem Navjot Sandhu øverst i saken.