fnyser av kritikken om kvinnefiendlighet

Børning-gjengen: – Helt på jordet

COLOSSEUM KINO (TV 2): – Dette er en film for folket, ikke for anmelderne, mener skuespillerne i premiereklare Børning 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld har Børning 2 premiere på norske kinoer, og i den anledning er den røde løperen (i denne anledning en grå løper med gul veimerking på) rullet ut foran Colosseum kino i Oslo.

Det er klart for andre kapittel av Norges svar på Fast & Furious: Børning 2 er flyttet til isglatte veier mellom Fosnavåg og Murmansk, og innspillingen har foregått i iskalde omgivelser. TV 2 var også til stede i Fosnavåg under innspillingen.

Roy (Anders Baasmo Christiansen) er sluppet ut av fengsel, og er klar for et mer lovlydig liv. Men så blir han fristet til å være med på et ellevilt race – spesielt siden datteren Nina (Ida Husøy) stikker av og blir med sammen med sin nye kjæreste (Jonas Hoff Oftebro).

Sprikende anmeldelser

Anmeldelsene er delte. Steintøffe actionscener, en god dose bilporno og herlige karakterer, mener TV 2s Broom, som gir filmen en 5'er. En tynn historie, hårete komikk, men spennende stuntscener, mener VG, og gir filmen en 4'er på terningen. Dagbladet går mye lenger, og kaller filmen lat, dum og kvinnefiendtlig – med en 2'er på terningen.

«Det spiller ingen rolle at manus er skrevet av to kvinner (Anne Elvedal og Linn-Jeanethe Kyed) eller at bikinidamene fra eneren glimrer med sitt fravær – «Børning 2» er omtrent så kvinnefiendtlig som det er mulig for kommersiell norsk underholdning å bli i 2016», skriver anmelder Aksel Kielland.

– En film for folket

KLARE MED BØRNING 2: Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan og Marie Blokhus poserer foran bilene som ble brukt i
KLARE MED BØRNING 2: Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan og Marie Blokhus poserer foran bilene som ble brukt i "Børning 2" før premieren på Colosseum kino onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Onsdag kveld er skuespillerne samlet til fest, og selv om det snakkes om de vekslende anmeldelsene, vil ikke skuespillerne la det stjele fokus.

– De kan synes hva de vil. Dette er en film for folket, ikke for dem. Dette er en film for folk som vil bli underholdt og kose seg. En film for tre generasjoner. Selvfølgelig er det jobben til anmelderne å ikke like den. Men publikum kommer til å elske den, det er jeg sikker på, sier Vegard Hoel, som spiller rollen som Roys argeste konkurrent, Kayzer.

Hoel mener videre at Dagbladet-anmelderens kommentar om kvinnefiendtlighet er malplassert.

– Det synes jeg blir som å skrive at det er lite sand i en film om Svalbard. Det å sitte der med de fortegnene og si det om filmen, det er latterlig. Så stå på med det, kjære anmeldere. Det er vel politisk korrekt i forhold til Donald Trump sine tafsevideoer for tiden, sier Hoel videre til TV 2.

– Bare en tolkning

Jenny Skavlan er heller ikke enig i at filmen har et kvinnefiendtlig tilsnitt.

– Det er jo ikke sånn at det er sånn. Hvis den anmelderen mener det, så er det ikke noe å få gjort med det. Men jeg kjenner de to kvinnelige manusforfatterne veldig godt, og det finnes ikke et snev av kvinnefiendtlighet blant de som jobber med filmen. Det er bare en tolkning, sier Jenny Skavlan.

Hun spiller rollen som Roys gravide kjæreste, som blir hjemme og føder mens Roy kjører i kappløpet.

Ville ikke deltatt

Hovedrolleinnehaver Marie Blokhus sier hun aldri ville vært med på prosjektet dersom kritikken hadde hatt rot i virkeligheten.

– Jeg ville selvfølgelig aldri blitt med på et prosjekt jeg oppfatter som kvinnefiendtlig, men jeg er egentlig ikke så opptatt av kritikerne. Vi har laget denne filmen for folket, ikke for kritikerne, sier hun.

Skuespillerkollega Jonas Oftebro tror filmen kommer til å falle i smak hos resten av befolkningen.

– Jeg tror det er en veldig folkelig film, som mange kommer til å like. Jeg tar avstand fra de uttalelsene. Jeg synes det er litt feil grunnlag å anmelde Børning 2 på, og at anmeldelsen er subjektiv. Men alle har rett til å mene det de vil, mener Jonas Oftebro.

– Helt på jordet

Filmens regissør tror anmelderens kvinnekommentar skyldes mangel på forståelse.

– Det får stå for deres regning. Jeg mener at de ikke har forstått filmen. Jeg greier nesten ikke å forholde meg til det. Dette er en sjangerfilm som skal være fart og moro, og hvis man begynner å analysere filmen på den måten han har gjort, mener jeg at det er helt på jordet, for å si det mildt, sier regissør Hallvard Bræin til TV 2.

Hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen ønsker ikke å kommentere anmeldelsene til TV 2.