SAMLIVSTERAPEUT ADVARER:

Dette er den største feilen som
skilte foreldre gjør mot sine barn

– Mange barn blir emosjonelt hjemløse etter en skilsmisse, advarer psykolog og parterapeut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er mange som blir værende i dårlige forhold fordi de er redd for å bryte ut. Frihet er skummelt, sier psykolog og parterapeut Sissel Gran (65).

Å lykkes i et parforhold er noe de fleste er villige til å strekke seg langt for. Men så er det ikke alltid det går an å bli i forholdet, fordi man gang etter gang innser at noe ikke fungerer optimalt, forteller parterapeuten.

– Men da er man så redd at man ikke klarer å bryte ut, fortsetter hun.

Tror livet skal være sånn
– Det er mange som går og tenker: «Er det sånn livet skal være?», og som føler det har stoppet opp med partneren. Det kan ha gått mange år med nedbygging av følelser for den andre, sier Sissel Gran.

Og selv om følelsene er borte, er det mange som velger å bli i forholdet på grunn av en slags frykt – men hva er det folk er så redde for når det kommer til å skille seg?

– Alt handler om følelser, men det er ikke varme følelser igjen. Det er tristhet, sinne, skuffelser, bitterhet, og mye som er ubearbeidet og uoppgjort, forklarer parterapeuten.

Redd for dårlig samarbeid
Hun erfarer at mange er redde for at det skal bli en sterk konflikt mellom dem og partneren, og at de ikke skal klare å samarbeide.

– Og hvis det er barn med i bildet er man redd man ikke skal klare å samarbeide om dem. De er redde for at de ikke får møtt barna sine, at de vil miste kontakt med dem, eller ikke se dem nok. Og det er en reell frykt, poengterer Gran.

Frihet er skummelt

Parterapeuten forklarer at det er den sterke følelsen av tilknytning til partneren som gjør det vanskelig å bryte ut av forholdet.

– Mange føler fortsatt omsorg for den andre. Og selv om attraksjon, lidenskap og sex er borte, kan fortsatt omsorgsaspektet og tilknytningsaspektet i stor grad være til stede. Da er det vanskelig å gå fra en du faktisk bryr deg om.

Gran påpeker at det å skulle ha frihet kan virke skremmende:

– Vi må huske at vårt eget tilknytningssystem protesterer mot å forlate «basen» – for det er skummelt å skulle være fri! Og hva skal man bruke friheten til hvis det ikke allerede er en annen der ute som du kan skape deg et nytt liv med? Mange går ut av forholdet – og inn i det uvisse, sier hun.

Emosjonelt hjemløse barn

Hva er den største feilen vi kan gjøre mot barna i en bruddsituasjon?

– Dersom foreldrene fortsetter å sloss etter å ha gått fra hverandre, og fortsetter å ligger i skyttergravene så har foreldrene gjort en stor, stor feil, sier Gran.

Hun forklarer at barnet blir dysfunksjonelt av å være «emosjonelt hjemløs» fordi foreldrene ikke klarer å samarbeide etter et brudd.

– Klarer man ikke å samarbeid etter bruddet fordi man er bitter, sint og lei seg, så må man få hjelp. Jeg kan ikke si det tydelig nok. Det er ingenting som er verre for barn og ungdom enn at foreldrene ikke snakker med hverandre, sier parterapeuten.

«HJEMLØSE» BARN: Når det går dårlig i parforholdet, eller når kommunikasjonen ikke fungerer etter et brudd, kan det i verste fall gjøre at barna ikke føler at de har et ordentlig hjem. FOTO: Colourbox
«HJEMLØSE» BARN: Når det går dårlig i parforholdet, eller når kommunikasjonen ikke fungerer etter et brudd, kan det i verste fall gjøre at barna ikke føler at de har et ordentlig hjem. FOTO: Colourbox

Hun skisserer situasjoner hvor barn blir budbringere, og at det oppstår regler hvor man ikke kan snakke om mamma hjemme hos pappa, eller omvendt.

– På den måten blir barn hjemløse, sier Gran.

Ikke råd til å skille seg

Gran har ofte møtt folk som ikke er lykkelige i forholdet, men som blir værende fordi økonomien deres gjør at de ikke har råd til å være skilt.

– Det materielle har fortsatt mye å si selv om vi lever i et velstående samfunn. Folk er redde for å miste sin materielle standard.

Sissel Gran påpeker at særlig kvinner får dårligere råd etter en skilsmisse.

– Da er det forståelig at de ikke har lyst til å gi opp den tryggheten. Samtidig er det mange som velger å ha en trangere økonomi fremfor å føle seg ensom i forholdet – for sistnevnte følelse er ofte noe som gnager såpass i forholdet at det slutter å fungere som det skal, sier Gran.

«Facebook-lykken» lyver

Gran mener man må slutte å måle sine egne forhold med andres. Særlig ber hun folk se på det som postes i sosiale medier med nøytralt blikk:

– Dersom man forholder seg til hva folk poster på Facebook, så kan man få et helt feil bilde – for de aller fleste sliter fra tid til annen, sier hun.

Se hele intervjuet i toppen av saken.